Help, ik ben klusser! Zó zorg je voor een goede planning

beeld vtwonen Beeld

Begin je ook altijd enthousiast aan een nieuwe klus om er al snel achter te komen dat alles veel langer duurt dan je had verwacht? Dan zijn deze trucs vast waardevol. Ontdek hoe lang de meest voorkomende klussen ongeveer duren én hoe je aan het einde van de dag achter elk karwei een vink kunt zetten.

Lees verder onder de advertentie

Beter plannen

Natuurlijk weet je dat timemanagement niet helemaal jouw ding is en toch gaat het steeds mis. Hoe komt dat toch? Je bent zeker niet de enige die de tijdsduur van klussen en taken altijd gunstiger inschat dan ze in werkelijkheid zijn. Dat komt omdat een realistische planning ook vraagt om een kritische blik naar jezelf. Wat voor klustype ben je? Werk je snel of juist wat langzamer? En hoeveel ervaring heb je als klusser? Zet het op een rij – en bouw ook altijd wat extra tijd in. Dat maakt het mogelijk om af en toe een kluspauze in te lassen. Zit het even tegen? Met een ruime planning is dat geen probleem.

Wanneer je goed zicht hebt op de planning, kun je op voorhand besluiten het huidige behang toch nog even lekker op de muur te laten zitten of de klus uit te besteden. Zo’n beslissing lucht meestal behoorlijk op.

Een goed begin is het halve werk

Dit gezegde komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het is echt zo: wie goedvoorbereid is, heeft veel minder stress. Zorg dat dit geregeld is, voordat je begint:

  • Allereerst: zijn de plannen handig en uitvoerbaar?
  • Is er geen twijfel meer over de kleur of afwerking?
  • Hulptroepen, vraag hulp aan ervaren klussers, het is altijd handig om iemand in de buurt te hebben die spullen aangeeft of meehelpt
  • Het juiste gereedschap: leen het indien nodig van vrienden of buren
  • Een boodschappenlijst met alle materialen
  • Genoeg materiaal, het is beter om iets over te houden dan dat je tekort komt (en weer naar de winkel moet)
  • Staat er een buitenklus op de planning? Check de weerberichten!
  • En daar komt ie: maak een realistische planning

Check de klustijd

De tijd die je kwijt bent per klus is natuurlijk niet exact aan te geven, maar we geven hieronder de gemiddeldes aan van de twee klussen die vaak zelf worden gedaan: schilderen en behangen. Zo kun je inschatten of jij als minder of juist heel ervaren klusser er wat tijd bij moet optellen of afhalen.

Muur schilderen: de voorbereidingen kosten vaak meer tijd dan de klus zelf, zorg dus dat je dit goed meeneemt in de planning en geen stappen overslaat door tijdnood. Reken voor afplakken, stekkerdozen verwijderen en gaten vullen twee uur per kamer. Voor het opschuren van de muren ben je een kwartier per vierkante meter kwijt en voor grondverf 20 minuten per vierkante meter. Plus natuurlijk de droogtijd. Klaar voor het echte schilderwerk? Met latex kost dat 20 minuten per vierkante meter en met verf op basis van oplosmiddel mag daar nog 10 minuten bij.

Muur behangen: ook bij deze klus is er eerst wat voorwerk nodig voordat je kunt beginnen. Hierboven zie je de richttijden voor stekkerdozen verwijderen, gaten vullen en het opschuren van de muren. Zijn de muren klaar voor de metamorfose? Voor het aanbrengen van vliesbehang, de makkelijkste behangsoort omdat je hiervoor de lijm direct op de muur aanbrengt, moet je rekenen op ongeveer 35 vierkante meter op een dag.

Meer weten over het plannen van klussen en wat er bij een grotere verbouwing komt kijken? Check dan alle tips op vtverbouwen.

Lees verder onder de advertentie