Welkom bij
Wie: Sophie (interieurontwerper) en Ian Zieleskiewicz
Wat: Vakantiehuis met bed & breakfast uit 1740, 800 m² La Bruguière, Frankrijk
Lifestyle: Schilderen, beeldhouwen, decoreren, koken, tuinieren en yogaën
Online: maisonpleinsud.fr
“Toen we hier aankwamen, voelde het meteen als de plek waar alles samenkomt”
Van boerderij tot B&B en droomhuis in Zuid-Frankrijk
Is er iets wat nog meer een vakantiegevoel oproept dan een stel mooie cipressen? De bomen, ook wel bekend als de ladder naar de hemel, kunnen wel vijf eeuwen oud worden en staan symbool voor het leven en de eeuwigheid. Wie ze aan weerszijden van een oprijlaan ziet staan, weet dus dat er iets bijzonders komt. Dat geldt zeker voor dit huis van interieurontwerper Sophie Zieleskiewicz.
Samen met haar echtgenoot Ian toverde ze een 18e-eeuwse boerderij in het Zuid-Franse La Bruguière om tot een sfeervol vakantiehuis en bed & breakfast Maison Plein Sud. De woning, gebouwd in 1740 en ooit gebruikt voor de zijderupsteelt, raakte in verval totdat Sophie en Ian er hun hart aan verloren.
'Toen we hier kwamen, voelde het meteen als de plek waar alles samenkomt', vertelt Sophie. Ze nam de volledige renovatie voor haar rekening, met veel aandacht voor de oorspronkelijke structuur en geschiedenis van het huis. De ruimtes bleven open en luchtig, met veel aardetinten die in elke ruimte de basis vormen.
Warme mix van stijlen
Nu vind je in het huis een warme mix van stijlen, kleuren en periodes die moeiteloos in elkaar overvloeien. De rode draad: een basis van natuurlijke kleuren en materialen, afgestyled met zorgvuldig uitgekozen items. In alle kamers is het palet van zandbruin, saliegroen en kleigeel doorgevoerd en voeren hout, steen en linnen de boventoon. Meubels zoals de grote fluwelen bank en een wand gevuld met strohoeden zorgen voor een persoonlijke impuls.
Echt uniek wordt het huis door de bijzondere blikvangers, zoals het indrukwekkende panoramische behang L'Esterel van Pierre Frey in de eetkamer, dat is geïnspireerd op het omringende landschap, en een oud slagersblok dat in een van de badkamers als wastafelmeubel fungeert.
“De natuur rondom het huis met cipressen en parasoldennen komt terug in het panoramische behang”
Wat meteen opvalt aan het huis zijn de lichtblauwe luiken aan de buitenmuren. 'Ik ben dol op deze kleur. Het is typisch voor de huizen in de Cévennes', legt Sophie uit.
“Het zachte blauw vormt een verfrissend contrast met de warme aardetinten”
Binnen speelt dezelfde tint een rol in het kleurpalet, waarbij het zachte blauw een verfrissend contrast vormt met de warme aardetinten. Een combinatie die verrassend goed werkt.
“De vele natuurlijke, aardse materialen benadrukken het gevoel van zuidelijke warmte”
Ook de omgeving inspireerde Sophie bij het samenstellen van het interieur. 'De natuur rondom ons huis doet me denken aan Toscane, met die rijen cipressen en parasolden. De vele natuurlijke, aardse materialen die we gebruikten, benadrukken het gevoel van zuidelijke warmte en rust.' De tuin is minstens zo bijzonder als het huis.
“De geur van rozemarijn en lavendel verwelkomt je”
Sophie herstructureerde het bestaande groen met respect voor de bomen en planten die er al decennia groeien. Vijgenbomen, moerbei, acanthus en witte laurier geven het terrein een tijdloos karakter.
Ze voegde mediterrane, droogtebestendige soorten toe en legde een moestuin aan met kruiden, tomaten, groene bonen en wilde bloemen. 'Als onze gasten arriveren, komt de geur van rozemarijn en lavendel hen tegemoet.'
Recept voor Franse abrikozen-clafoutis
Zoet maar met een frisse bite van het fruit; lekker bij de koffie op een zonnige dag.
Nodig
• 180 ml slagroom • 45 g bloem
• 70 g basterdsuiker • 10 abrikozen
• 2 eieren • 1 tl vanille-extract
• snufje zout • poedersuiker
STAP 1 Snijd de abrikozen door de helft, verwijder de pitten en wel ze een paar minuten in kokend water.
STAP 2 Verwijder het vel van de abrikozen, dep ze droog en leg ze in een ovenschaal.
STAP 3 Mix bloem, basterdsuiker, eieren, slagroom, vanille-extract en zout in een kom tot een glad mengsel.
STAP 4 Schenk het mengsel over de abrikozen in de ovenschaal.
STAP 5 Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
STAP 6 Bestrooi de afgekoelde clafoutis bij het serveren met poedersuiker.
“Ik wilde het huis zijn karakter laten behouden, met licht en lucht als hoofdrolspelers”
De favorieten van Sophie
Woonadres: 'De markt op Place aux Herbes in Uzès, vol leuke spullen en omringd door prachtige bomen. Ik kan daar uren rondstruinen.'
Restaurant: 'Château de Montcaud. Ze hebben daar zowel een charmante bistro als een gastronomisch restaurant. De sfeer is er altijd verfijnd maar ontspannen, en de gerechten zijn subliem.'
Vakantieadres: 'Italië en het Spaanse Cadaquès blijven mijn favoriete plekken om qualitytime door te brengen. Daar krijg ik inspiratie voor mijn werk als interieurontwerper.'
Plek in huis: 'De keuken, zonder twijfel. De open haard daar maakt het een warme, uitnodigende ruimte waar we urenlang kunnen tafelen en kletsen.'
Woonitem: 'De houtkachel in de keuken. Die hebben we zelf geïnstalleerd en het is sindsdien het hart van ons huis geworden. Het maakt alles knus.'
Ochtendroutine: 'Ik begin elke ochtend met het serveren van een klassiek Frans ontbijt aan mijn gasten: een versgebakken baguette met boter en jam, eitjes, en vaak een zelfgebakken taart.'
Grootste woonmisser: 'Die heb ik gelukkig nog nooit gehad. Ik kies meestal op gevoel, en dat pakt eigenlijk altijd goed uit.'
Shop de stijl van de bewoners
LEES OOK
Binnenkijken in een Frans landhuis: "We genieten van de omgeving en het adembenemende uitzicht"
Bron: vtwonen Landelijk 8-2025 | styling Laura Taccari | fotografie Monica Spezia | tekstbewerking Roel Janssen