tuinierenMoestuin

Aardig belangrijk: dit is de beste grond voor een moestuin

 
Pexels
Pexels
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Het belangrijkste bij een moestuin is niet het gewas, maar de grond. Als je op losse, rijke grond kunt tuinieren, groeit de moestuin bijna vanzelf. Maar hoe weet je wat voor grond je hebt liggen en wat is de beste tuinaarde voor een moestuinbak?

Lees verder onder de advertentie

Welke grond heb ik?

Het heeft iets knus: je eigen groenten kweken, oogsten en eten. Moestuinieren is niet ingewikkeld, maar vraagt wel om de juiste voorbereiding. Ga je aan de slag in de volle grond? Achterhaal dan eerst wat voor bodem je hebt. Niet alle planten kunnen namelijk in alle grondsoorten groeien.

De vijf meest voorkomende grondsoorten in Nederland zijn:

  1. Zand

  2. Klei

  3. Veen

  4. Zavel

  5. Leem

Lees verder onder de advertentie

Neem wat grond in je hand en maak het zeer licht vochtig. Kun je met de grond boetseren, dan heb je kleigrond. Voelt de grond wat droog aan en lopen de korrels tussen je vingers weg, dan heb je zandgrond. Tip: er zijn bij het tuincentrum en online bodemanalysekits te koop die de zuurtegraad en aanwezigheid van verschillende voedingselementen voor je meten.

Zand

Zandgrond is luchtig, warm en makkelijk te bewerken. Het nadeel is dat er weinig voeding voor de planten in zit. Ook houdt deze grond minder water vast, waardoor gewassen die veel water nodig hebben niet zo geschikt zijn. Oplossing: verbeter de zandgrond met bentoniet, een soort kleikorrels, en voeg een jaarlijkse dosis compost toe.

Klei

Het voordeel van kleigrond is dat die rijk aan voedingsstoffen is voor de moestuin. Het nadeel is dat kleigrond lastig te bewerken is en langdurig nat (en in droge perioden keihard) blijft. Oplossing: maak de grond los door 'm om te woelen en verspreid compost en lavagruis over de moestuin. Blijkt de kleigrond een lage pH-waarde te hebben (dit kun je meten met een bodemtest), voeg dan kalk toe aan de grond.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
IJsheiligen: hét groene startsein voor (moes)tuinierders

Veen

Veengrond herken je aan de donkere kleur en vezelige structuur. De grond is altijd zuur en blijft langdurig nat. Een veelvoorkomend probleem is dan ook de afwatering van de moestuin. Voeg zand toe om de structuur te verbeteren. Aangezien veen erg zuur is, kun je kalk gebruiken om de moestuin te bemesten.

Zavel en leem: de beste grond voor de moestuin

Deze grondsoorten zitten tussen klei en zand in en zijn de droom van iedere tuinier. Je zou leem en zavel kunnen beschouwen als de beste moestuinbodems: heel vruchtbaar en goed te bewerken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Moestuin aanleggen: de beste ligging, grond en indeling

Moestuingrond verrijken met compost of humus

Moestuingrond is pas ideaal wanneer het van voldoende voedingsstoffen is voorzien. Dat zorgt namelijk voor een rijk bodemleven, met schimmels, bacteriën en wormen. Je helpt de grond een handje met een laag organisch materiaal, ofwel compost, van ongeveer 1 centimeter dik. Dat zorgt voor een beschermende laag en geeft de bodemstructuur een boost. Bovendien smult het bodemleven in de grond van dit organische festijn. Compost kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen in de winkel.

Beste grond voor de moestuinbak

Begin je klein, door bijvoorbeeld te moestuinieren in een bak of pot? Dan is het zaak om de beste tuinaarde te vinden. Deze bestaat uit organisch materiaal, is luchtig en houdt voldoende vocht vast. In speciale moestuingrond wordt hier rekening mee gehouden. In de beginfase hoef je hier dus geen extra compost aan toe te voegen. Welk merk moestuingrond je kiest, komt aan op persoonlijke voorkeur. Kijk goed naar de samenstelling.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Wat je zaait, zul je oogsten: zo benut je een kleine moestuin optimaal

Potgrond vs moestuingrond

Waarom niet gewoon potgrond voor de moestuin gebruiken, horen we je denken. Nou, dat kan wel, maar moestuingrond is doorgaans biologisch, waardoor het geen kunstmeststof maar organische meststoffen bevat. Wel zo prettig wanneer je er eten op verbouwt. Sommige potgrondsoorten zijn ook biologisch, maar bevatten wel turf en het opgraven van turf is schadelijk voor het milieu. Kies je voor biologische potgrond, check dan dus ook of er turf aanwezig is.

Moois voor de moestuin

Lees verder onder de advertentie