Blinkend schoon de vloer dweilen: zo doe je dat
Het huis poetsen is nooit een feest, maar je kunt het jezelf wél zo makkelijk mogelijk maken. Dat geldt ook voor de vloer dweilen. Of je dit namelijk met koud of warm water doet maakt veel uit en ook het type schoonmaakmiddel kan een wereld van verschil maken. Met deze tips blinken de vloeren als nooit tevoren.
De vloer dweilen: hoe vaak doe je dat eigenlijk?
Hoe vaak je het huis poetst, is natuurlijk helemaal aan jou. Niet iedereen heeft er evenveel tijd voor en de ene persoon hecht meer waarde aan hygiëne dan de andere. Maar hoe vaak je de vloer zou moeten dweilen om hem écht schoon te krijgen? Daar bestaan richtlijnen voor. Je zou de vloer zo’n twee keer per week moeten dweilen om verzekerd van een schoon huis te zijn. Je neemt immers behoorlijk wat vuil van buiten mee wanneer je over de drempel stapt – zelfs wanneer je schoenen bij de deur uittrekt.
Zo dweil je de vloer het best per vloersoort
Misschien heb je bij de aankoop van je huis heel bewust voor een bepaald soort vloer gekozen, of was je al tevreden met de vloer die in je huurhuis lag. Hoe dan ook, heeft elke soort vloer een andere schoonmaakbehandeling nodig. Voor de populairste vloersoorten zetten we tips op een rij.
- Houten vloer: hout is een natuurlijk materiaal dat niet gediend is van agressieve middelen. Gebruik dus een eveneens natuurlijk schoonmaakmiddel om ervoor te zorgen dat de vloer niet beschadigt. Voor houten vloeren bestaan speciale reinigers, die ook per houtsoort verschillen. Voor de beste schoonmaakbeurt schaf je de juiste reiniger aan. Dit is iets duurder dan ‘normaal’ schoonmaakmiddel, maar de houten vloer zal je bedanken.
- Laminaatvloer: laminaat en allesreiniger zijn geen vrienden. Gebruik voor het dweilen van een laminaatvloer liever een speciale laminaatreiniger in combinatie met koud tot lauw water. Om zeker te weten dat er geen overtollig water in de voegen loopt gebruik je een platte dweil in plaats van een mop.
- Tegelvloer: een vloer met tegels is misschien wel de makkelijkste vloer om schoon te maken. In tegenstelling tot laminaat, kunnen tegels prima gepoetst worden met allesreiniger. Maak er een koud sopje van en je vloer is schoon!
- PVC-vloer: ook een PVC-vloer heeft meestal genoeg aan alleen water. Is de vloer echt vies? Voeg dan een scheutje schoonmaakazijn toe aan lauw-warm sop.
LEES OOK
Zo vaak zou je eigenlijk moeten dweilen
Koud of warm water: wat is beter?
Dweil je de vloer altijd met warm water? Dan is het tijd om daar eens kritisch naar te kijken. De vloer dweilen doe je namelijk het liefst met koud water. Waarom? Warm water verdampt sneller dan koud water, waardoor zeep- en schoonmaakresten op de vloer achter kunnen blijven. Het resultaat? Een vloer vol strepen en vlekken die je vervolgens weer weg moet poetsen. Daarmee creëer je dubbel werk voor jezelf dat eenvoudig te voorkomen is. Vul je de emmer volgende keer met koud water, dan heb je hier geen last meer van.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Niet alleen de temperatuur van het water, ook het soort schoonmaakmiddel dat je gebruikt bepaalt hoe schoon de vloer wordt. Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
LEES OOK
Deze 3 dingen kun je beter niet schoonmaken met een microvezeldoek
Extra dweiltips
Met bovenstaande tips is de kans op een blinkende vloer heel groot. Maak het jezelf met onderstaande tips nóg makkelijker:
- Ken je dat, stof aan je natte dweil? Wanneer deze situatie voorkomt, gaat het van kwaad tot erger. Op een natte vloer is stof namelijk nog beter te zien dan op een droge vloer, waardoor dweilen weinig zin heeft. Zorg er dus altijd voor dat je huis stofvrij is, voordat je de dweil erbij pakt.
- Haal tijdens het dweilen zo veel mogelijk obstakels uit de weg. Plaats stoelen op tafels, haal vloerkleden van de grond af en verschuif grote meubels, zoals de bank, indien mogelijk opzij. Hoe minder spullen op de grond, hoe makkelijker jij en je dweil door het huis glijden.
- Misschien voor de hand liggend, maar vervang het sopje op tijd. De uitspraak ‘dweilen met de kraan open’ lijkt haast voor deze situatie gemaakt. Is je sopje vies, dan krijg je er immers ook geen schone vloer mee.
- Laat je de vloer altijd aan de lucht drogen? Niet meer doen. Dit laat namelijk strepen achter. Ga je er na het dweilen even met een droge doek overheen, dan kun je dat voorkomen.
Voor een fris huis…
Bron: vtwonen 10-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans