WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles wat je wilt weten over de subsidie voor zonnepanelen

Wie een koophuis wil verduurzamen en tegelijkertijd geld wil besparen op de energierekening, is gebaat bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar wist je dat je een deel van het aankoopbedrag terug kunt krijgen? Omdat de overheid duurzame stappen graag ondersteunt, kan dat heel wat euro’s schelen. vtwonen zet alles over de subsidie voor zonnepanelen voor je op een rij.

zonnepanelen duurzaam eco

Kun je subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Jarenlang verstrekte de overheid een landelijke subsidie voor zonnepanelen, omdat de panelen erg duur waren in aankoop. Helaas bestaat deze landelijke subsidie anno 2022 niet meer. De reden hiervoor? Zonnepanelen zijn in de loop der tijd behoorlijk in prijs gedaald. Maar niet getreurd: er bestaan nog altijd manieren om een deel van je aankoopbedrag terug te krijgen. Er zijn namelijk enkele gemeenten die er zelf voor kiezen wel nog een subsidie te verstrekken. Weten of dit voor jouw gemeente geldt? Ontdek het op de website van Milieu Centraal.

BTW teruggave

Ook kun je 21% van de totale prijs van zonnepanelen terug op je bankrekening ontvangen, doordat de overheid het mogelijk maakt BTW terug te vragen. Dit kan geregeld worden bij de Belastingdienst. Daarnaast kun je in de vorm van een groene lening kosten besparen op de aanschaf van zonnepanelen.

Dan is er nog de salderingsregeling: met zonnepanelen lever je namelijk overbodige stroom aan het net en hier krijg je een vergoeding voor. Dit gaat om ongeveer 22 cent per kWh. Gebruik je zelf maar weinig stroom? Dan kan dit dus nog eens een mooie teruggave opleveren.

LEES OOK
Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen

Hoeveel kosten van zonnepanelen kun je terugkrijgen?

Wanneer je voor de meest gebruikte regeling kiest, het terugvragen van BTW, kun je 21% over het aankoopbedrag terugkrijgen. Wie zo’n tien panelen plaatst, betaalt gemiddeld tussen de 4000 en 6000 euro voor de aanschaf en montage. Tel je hier die 21% van af, dan kom je op een aanzienlijk lager bedrag uit. Tel uit je winst!

Woon je in een gemeente waar je nog wel een subsidie krijgt, dan is het erg afhankelijk van de gemeente hoeveel procent van de aankoopprijs je ontvangt. Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n 10 tot 20%.

Tot wanneer geldt de subsidie van zonnepanelen en salderingsregeling?

Zoals je hierboven kon lezen, is de landelijke subsidie van zonnepanelen al niet meer van kracht. Ook de salderingsregeling is helaas niet eeuwigdurend: vanaf 2023 wordt de regeling namelijk geleidelijk afgebouwd. Liggen er voor die tijd al zonnepanelen op je dak? Dan kun je er gelukkig tot 2030 gebruik van maken.

Dit zijn de voorwaarden voor subsidie en/of een salderingsregeling

Wil je gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen? Dan is het zaak dat je minder stroom gebruikt dan er binnenkomt. Overbodige stroom lever je immers aan het net.

nog meer: vtverbouwen