WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klimaatfolie voor een duurzaam huis: dit wil je weten

Op zoek naar manieren om je huis te verduurzamen? Klimaatfolie kan een goede optie zijn! Deze folie wordt vaak in het dak aangebracht en zorgt ervoor dat zowel warmte als koelte binnen blijven. Is je huis optimaal geïsoleerd, dan zijn dure ventilators, airco’s en verwarmingen voortaan overbodig. Niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Klinkt die klimaatfolie je als muziek in de oren? Dit wil je erover weten.

zolderkamer blauw
Vloer Novilon van vtwonen lichtgrijs per m2 € 27,25 (woninginrichting-aanhuis.nl). Muurverf Opblaasbaar per liter € 20,50 (histor.nl). Bed Karlsson Silkeborg Lina, eiken poten in Show Grey, elektrisch bedienbaar prijs op aanvraag (beterbed.nl). Dekbed­overtrekset Casual Beauty inclusief 2 kussenslopen, 240×200 cm € 119,-, sprei Velvet Touch blauw € 119,95, kussen Velvet Touch blauw € 34,95, sierkussens Soft Jersey € 24,95, dekbedovertrek New Vintage denim blauw € 94,95 (walra.nl). Bijzettafel van vtwonen grijs hout € 189,-, bankje Side by Side van vtwonen in jadegroen € 149,-, bank Bunk van vtwonen, 45x177x41 cm (hxbxd) € 359,-, kussen op bank € 79,-, aan weerszijde bed badmat van HK Living zwart-wit per stuk € 69,95, fauteuil Feston van Zuiver in fab grey € 499,- (vtwonen.nl). Tafellamp € 39,95 (eijerkamp.nl). Glas Smoke € 8,95 (hkliving.nl).

Dit zijn de voordelen van klimaatfolie

De folie is volgens veel experts onmisbaar wanneer je het dak wilt isoleren. Waarom? Dit zijn de meestgenoemde voordelen:

  • Zoals elke vorm van isolatiemateriaal houdt klimaatfolie zowel warmte als koelte binnen. Het is dus een goede manier om in je huis het hele jaar door een aangename temperatuur te behouden.
  • Doordat warmte binnenblijft, ben je geen onnodige stookkosten kwijt. Het is dus niet alleen fijn voor de temperatuur in huis, óók je portemonnee en het milieu hebben er baat bij. Over een win-winsituatie gesproken!
  • De folie houdt warmte tegen, maar ook vocht van buiten krijgt geen kans meer om je huis binnen te dringen. Met klimaatfolie in je dak zijn lekkages zijn dus verleden tijd.
  • De folie is een relatief betaalbare manier van isoleren die bovendien makkelijk te verkrijgen is. Je huis isoleren was nog nooit zo eenvoudig.

Dit zijn de verschillende soorten isolatiefolie

Naast klimaatfolie bestaan er nog andere soorten folie die je kunt plaatsen voor isolatie van je huis. De drie meest bekende soorten – naast de klimaatvariant – zijn damp-open folie, dampremmende folie en dampdichte folie. Deze folies zorgen allemaal op hun eigen manier voor een duurzamer huis, maar kennen ook grote verschillen. Zo ademt een dampremmende folie nog wel, terwijl een dampdichte folie geen lucht toelaat. Klimaatfolie luistert zoals de naam al zegt naar het klimaat, en laat je huis op de juiste momenten ademen. Wanneer de temperatuur buiten daalt werkt deze folie dampremmend zodat waterdamp niet in het dak kan trekken. In de zomer werkt klimaatfolie precies andersom: dan is het damp-open en kan vocht uit het dak juist naar buiten ontsnappen.

LEES OOK
Vraag ’t vtwonen: ‘Hoe kan ik mijn huis duurzaam koelen?’

Zo plaats je klimaatfolie

Klimaatfolie plaatsen is geen moeilijke klus, maar het kost wel tijd. Je kunt ervoor kiezen om een professional in te huren, maar zelf doen kan natuurlijk ook. Kies je voor het laatste, dan is het belangrijk om de folie aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal te bevestigen. Ook het dichten van naden met speciale isolatietape mag niet vergeten worden tijdens het aanbrengen van deze folie. Hiervoor is het op maat snijden van de folie van groot belang. Een tijdrovend precisiewerkje, maar wel een belangrijke klus.

LEES OOK
Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen

De gemiddelde kosten van isolerende folie

Klimaatfolie koop je meestal in de vorm van een rol. Doordat de meeste rollen worden verkocht per 45 m², is er een duidelijke inschatting te maken van de kosten van het isolatiemateriaal. Gemiddeld ben je voor deze oppervlakte zo’n € 150 tot € 250 kwijt, afhankelijk van de winkel waar je de folie aanschaft. Kies je ervoor een professional in te huren? Dan tel je zijn of haar uurtarief erbovenop. Dit kan een flinke investering worden, maar omdat je energierekening zichtbaar gaat dalen, zeker een die loont.

Zelf doen versus een professional inhuren

Schrik je van het beoogde budget? Natuurlijk zijn er wat trucjes om op kosten te besparen. De bekendste is door de klus zelf te klaren. Door geen professionals in te huren, ben je minder geld kwijt aan de isolatie van je dak. En doordat het geen lastige klus is, kom je een heel eind met YouTube-tutorials en uitgebreide stappenplannen op internet. Het kan wel een tijdrovend klusje zijn, dus de afweging zelf doen versus een professional inhuren is uiteindelijk aan jou. Bespaar je liever tijd of geld?

Duurzame items shoppen…

nog meer: vtverbouwen