Van subsidies tot isolatiewaarde: 7 nuttige tips bij het vervangen van kozijnen

Deuren met stalen kozijn op maat gemaakt door Wout Jansen. Tafel Sav & Økse. Stoelen By-Hoo. Hoge kinderstoel Ikea via Marktplaats. Vloerkleed Floorpassion. Plaid H&M Home. Vaas van de kringloopwinkel. Beeld fotografie Mascha Gutlich
Beeld fotografie Mascha Gutlich

Met nieuwe kozijnen kun je geld en energie besparen. Kozijnen dragen een flink steentje bij aan de verduurzaming én de looks van een huis. Van de kosten tot vergunningen: met deze tips helpen we je op weg bij het vervangen van kozijnen.

Lees verder onder de advertentie

Tips bij het vervangen van kozijnen

Kozijnen zijn onmisbaar in huis. Sterker nog: zonder kozijnen geen huis. Ze zorgen ervoor dat het raam of de deur op z’n plaats blijft. Bovendien isoleert een kozijn samen met het raam warmte en geluid. Ben je bezig met het verbouwen of ontwerpen van je droomhuis? Wil je een betere isolatie en verduurzaming van je huis? Grote kans dat het vervangen van kozijnen dan op jouw to-dolijstje staat.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je huidige kozijnen aan vervanging toe zijn door houtrot of andere ernstige beschadigingen. Afbladderende verf, overmatige tocht en meerdere, kleine beschadigingen kunnen aanwijzingen zijn dat het binnenkort tijd is voor nieuwe kozijnen. Maar waar begin je? Waar moet je op letten? En wat kost het om kozijnen te vervangen?

1. Ga voor kwaliteit

Kozijnen (laten) vervangen is een flinke klus. Eerst worden de oude kozijnen eruit gehaald. De overgebleven opening wordt daarna op maat gemaakt voor de nieuwe kozijnen. Je raadt het al: deze klus wil je niet na een paar jaar opnieuw hoeven doen. Als je het doet, doe het dan goed. Kies het liefst voor kwalitatief goede kozijnen, waarmee je een langere levensduur garandeert. Bekijk hiervoor altijd de keurmerken van de kozijnen die je op het oog hebt en laat het kluswerk over aan een professional.

Lees verder onder de advertentie

2. Let op de isolatie

Let ook op de isolatiewaarde (ook wel de U-waarde genoemd) van de kozijnen. Hoe beter deze waarde, hoe minder warmte je verliest en hoe beter je tocht tegengaat. Dat zorgt voor minder stookkosten en een duurzamer huis. Kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager scoren goed wat betreft isolatie. Het beste resultaat krijg je door isolerende kozijnen te combineren met HR++ glas (alle voordelen daarvan lees je hier) of, nog beter, met triple glas.

3. Hout, kunststof of aluminium?

Je hebt kozijnen van hout, kunststof of aluminium. De verschillen onderling zitten vooral in het onderhoud en de levensduur. Het prijsverschil ligt niet zozeer aan het materiaal, maar meer aan de kwaliteit. Een tip is om goed de keurmerken van de kozijnen te bekijken. Deze keurmerken garanderen minder milieu-impact en meer kwaliteit.

 • Houten kozijnen
  Levensduur: 20 - 30 jaar
  Onderhoud: meestal na 10 jaar een nieuwe schilderbeurt (lees hier hoe je dat aanpakt)
 • Kunststof kozijnen
  Levensduur: 20 - 40 jaar
  Onderhoud: af en toe schoonmaken
 • Aluminium kozijnen
  Levensduur: 25 tot 50 jaar
  Onderhoud: af en toe schoonmaken
Lees verder onder de advertentie

4. De kosten

De prijs voor het vervangen van kozijnen ligt onder andere aan het materiaal, de formaten en het soort glas dat erin wordt geplaatst. Reken voor een isolerend houten kozijn met HR++ glas in het formaat van een keukenraam zo’n € 900. Een groot kozijn, bijvoorbeeld aan de voorkant van je huis, kost al gauw zo’n € 2.500 om te vervangen (inclusief glas). Wil je alle kozijnen van een eengezinshuis vervangen? Dat kost ongeveer € 20.000. Dit is inclusief het plaatsen van HR++ glas.

Milieu Centraal zet alle gemiddelde kosten en de geldbesparing per kozijn en glassoort op een rij.

5. Subsidie

Kozijnen vervangen is dus niet goedkoop, maar gelukkig kun je met subsidies een aardig deel van de financiering opvangen mits je ook voor nieuwe, isolerende ramen kiest.

Lees verder onder de advertentie

Voor isolerende kozijnen kun je losstaand geen subsidies krijgen, maar voor het glas wel. Dit is de ISDE-subsidie. Voor één isolatiemaatregel (bijvoorbeeld HR++ glas) krijg je gemiddeld 15 procent van de kosten terug. Kies je voor twee maatregelen of meer? Dan krijg je zo’n 30 procent terug. Bekijk hier het stappenplan van de ISDE-aanvraag. In 2023 tellen de kunststof kozijnen bovendien mee in een deel van het subsidiebedrag per m².

6. Vergunningen

Verander je de kozijnen aan de achterkant van je woning, dan heb je geen vergunning nodig. Verander je ze aan de voorkant? Zoek dan even de voorwaarden op van je gemeente. Meestal moeten de nieuwe kozijnen dezelfde looks hebben als de oude.

7. De looks

Ten slotte wil het oog ook wat. Gelukkig zijn er kozijnen in alle soorten, maten en kleuren. Houd je van een industriële uitstraling? Dan zijn stalen, zwarte kozijnen de trend voor jou. Zoek je naar kozijnen in een smal profiel? Kijk eens naar het slanke, subtiele ontwerp van aluminium kozijnen. Voor een warme uitstraling is hout natuurlijk een mooi startpunt.

Lees verder onder de advertentie

Shop moois voor in huis...