Durf! De voordelen en het effect van zwarte kozijnen

Driezitsbank Astha in Velours Dark Grey € 899,-, grote poef Dixie in Velours Vintage Rosa € 299,- (sofacompany.com). Fauteuil Dirk € 629,- (hetkabinet.nl). Grijsgroen vloerkleed, 160×230 cm € 279,95, okergele vaas € 30,63, rond aubergine kleurig velours kussentje € 29,95, oudroze smock kussentje € 25,-, oudroze plaid € 69,- (woondock.nl). Bijzettafel Corinthia van Lifestyle, metaal brons, 40×55 cm (Øxh) € 239,-, bijzettafel Copenhagen van Rivièra Maison € 103,20, mat bronzen vloerlamp Nordal Globe, 140×50 cm € 559,-, terra kleurige vaas Theseus van Urban Nature Culture € 59,95 (vtwonen.nl). Roze glazen karaf € 14,99, roze cocktailglazen per stuk € 7,99 (hm.com). Kussen met twee vlakken in okergeel/zachtroze, en donkerrood/donkerroze, 40×60 cm per stuk € 89,95 (kus-sen.nl). Grijs vachtkussentje Tibet Nightsquare € 79,95 (zenza.com).  Beeld vtwonen 02-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 02-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen

Zwarte deuren en kozijnen kunnen een stoere, industriële of juist klassieke stijl creëren en versterken. Geen wonder dus dat ze nog steeds zo populair zijn. Twijfel je over het effect van zwart in de woonkamer? We laten je graag kennismaken met de voordelen.

Lees verder onder de advertentie

Welk effect hebben zwarte kozijnen?

Elke ruimte in huis kan wel een touch of black gebruiken. Het zorgt voor geborgenheid en een focuspunt, trekt de aandacht en laat door het contrast andere kleuren nog mooier uitkomen. Zwart past bij wit, pastel, grijs… eigenlijk past zwart overal bij. Zelfs een compleet zwart interieur is mooi en een tikkeltje mysterieus. En wees niet bang voor het effect in kleine ruimtes, want juist door zwarte kozijnen zet je de buitenruimte die je door het raam ziet in een soort ‘lijst’ en betrek je het bij de kamer.

Zwarte stalen deuren

Dat zwart het overal prachtig doet, bewijzen de enorm populaire zwarte stalen deuren wel. Hetzelfde stoere en chique effect bereik je door de huidige deur een lik zwarte verf te geven. De toevoeging van de zwarte kleur zorgt voor een stoere kant aan de woonkamer. Ben je toch bang dat het te donker uitvalt? Dan kun je de kozijnen of deuren in plaats van zwart in een wat lichtere grijstint verven.

LEES OOK
De zwarte keuken is een blijvertje

Lees verder onder de advertentie

Zwarte verf kiezen

Voor deuren en kozijnen wordt meestal zijdeglans verf gekozen, omdat deze mooi combineert met de matte afwerking van muren. Natuurlijk kun je ook voor een matte lak kiezen. Heb je een mooie verftint gevonden (check ook even de vtwonen verfcollectie), dan kun je beginnen met de voorbereidingen.

Kozijnen zwart verven

Houten kozijnen moeten eerst goed ontvet worden en daarna licht opgeschuurd. De meeste kozijnen zijn standaard wit geverfd: een betere ondergrond voor de zwarte make-over is er niet. Grondverf hoef je daarom niet te gebruiken. Zijn de kozijnen nieuw of is het huidige schilderwerk niet mooi, dan kun je beter wel eerst grondverf aanbrengen. Laat de grondverf dan meteen mengen in zwart, dan wordt het uiteindelijke resultaat alleen maar mooier. Gebruik een kwast, geen roller. Bezuinig niet op die kwast, in de verfwinkel of bouwmarkt kunnen ze je vertellen welke het meest geschikt is voor deze klus.

Tips voor het schilderen van een kozijn

Schilder eerst de bovenkant van het kozijn, daarna de zijkanten en eindig met de onderkant. Werk altijd vanaf het glas naar buiten toe en vanuit het midden naar de hoeken. Zo voorkom je dat de verf naar beneden druipt en lelijk opdroogt. Meestal heb je aan twee lagen genoeg. Om te voorkomen dat je zwarte verfdruppels tegenkomt op plekken waar je het niet wilt, is het natuurlijk verstandig om afplaktape te gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…