Kozijnen schilderen in 10 stappen: voor binnen én buiten
Een goede voorbereiding is het halve werk, ook wanneer je de kozijnen gaat schilderen. Ontvetten, schuren, afplakken en de juiste verf kiezen, het hoort er allemaal bij. Volg deze tien stappen voor het schilderen van buiten- en binnenkozijnen. Zo mogen ze weer gezien worden.
1. Kozijnen buiten schilderen? Check het weer
In de herfst of winter kun je beter niet de kozijnen verven. Er is dan veel kans op regen en nachtvorst. En zelf wil je liever ook niet aan de slag als het snertweer is, toch? Als het lang mooi weer is en niet vriest, kan het natuurlijk wel. Het voorjaar en de zomer zijn daarom betere seizoenen. Maar ook dan is het verstandig om het weerbericht te checken voor je van plan bent te gaan schilderen. Schilder nooit de kozijnen bij veel regen, temperaturen boven de 30 graden of in de volle zon. De verf droogt dan niet goed of juist te snel. Ook bij kans op mist of dauw stel je de kozijnen schilderen liever uit. De verf kan dan namelijk mat uitslaan.
2. Kies de juiste verf
De meeste kozijnen zijn gemaakt van hout of kunststof (pvc) en er zijn ook aluminium kozijnen. Voor al deze materialen gebruik je lak. Je bent dus eigenlijk kozijnen aan het lakken, niet verven. Per materiaal heb je speciale primers en lakken. Voor het verven van stalen kozijnen kies je bijvoorbeeld metaallak en voor pvc-kozijnen kunststoflak. De lakken zijn vaak op waterbasis (acryl) en niet belastend voor het milieu. Veel mensen denken dat ze kozijnen buiten moeten schilderen met verf op terpentinebasis, maar dat is een misverstand. Kwalitatieve verf op waterbasis kan goed tegen regen, behalve op metaal. Het verven van stalen kozijnen buiten doe je dus wel met terpentineverf. Bedenk dus goed van tevoren op welk materiaal je gaat schilderen. Daarna is het een kwestie van de kleur kiezen. Kies je een standaardkleur of laat je verf mengen?
3. Ontvet voor het schilderen de kozijnen
Het schoonmaken is een van de belangrijkste onderdelen van de voorbereiding bij het schilderen van kozijnen. Als je kozijnen niet goed ontvet, schuur je het vet in het hout of metaal en hecht de verf daarna niet goed. Ontvetten doe je met schoonmaakmiddelen zoals ammoniak en St. Marc. Gebruik hiervoor nooit terpentine. Doe een scheutje in een emmer water en neem de kozijnen met een doek af.
4. Verwijder losse verflagen en repareer houtrot
Als de kozijnen schoon en stofvrij zijn, zie je goed of er nog beschadigingen zijn. Krab loszittende verflagen en –deeltjes er af en verwijder slechte kitnaden. Bij het schilderen van houten kozijnen buiten, is het ook belangrijk om te controleren op houtrot. Houtrot is donkerder van kleur, zachter dan hout en klinkt hol als je erop klopt. Steek de rotte plekken uit met een beitel en verwijder al het rotte losgekomen hout met een borstel en stoffer. Behandel de plek met een houtrotvullerset door de aanwijzingen op deze set te volgen.
Meerde kozijnen naast elkaar? Ook die kun je schilderen!
5. Kozijnen schuren
Kun je dan aan de slag met het schilderen van de buiten- of binnenkozijnen? Nope, helaas nog niet. Maar geloof ons, met een goede voorbereiding blijven de kozijnen veel langer mooi en hoef je dit hele proces niet snel te herhalen. Een onmisbare stap is namelijk het schuren van de kozijnen. Door te schuren verdwijnen oneffenheden en ontstaan er kleine krasjes in het oppervlak waardoor de verf straks beter hecht. Voor de grote vlakken gebruik je het liefst een schuurmachine. Als je er geen hebt, kun je er vaak wel een huren bij een bouwmarkt. De kleine plekjes en randen schuur je met de hand. Denk goed na over welk schuurpapier je koopt, dit verschilt namelijk weer per materiaal kozijn. Laat je adviseren in de bouwmarkt of kijk goed wat er op de verpakking staat.
6. Behandel kale plekken
Na het schuren van de kozijnen zijn er vast kale stukken hout of metaal zichtbaar geworden. Het is het mooist om deze stukken kozijnen alvast te schilderen met grondverf. Kies de ‘primer’ die past bij het materiaal van de kozijnen. Laat de verf lang genoeg drogen en schuur de stukken lichtjes op.
7. Plamuren en kitten
Scheuren, deuken en gaten in kozijnen zijn natuurlijk niet mooi en kun je beter plamuren. Vul ze op met vulmiddel dat geschikt is voor het materiaal. Openstaande naadjes kun je dichtkitten met acrylaatkit. Hier heb je wel een vaste hand voor nodig.
8. Afplakken
Kozijnen schilderen zonder afplakken? No way! Dat zou echt zonde zijn van je ramen en muren. Plak delen die niet geschilderd moeten worden zorgvuldig af met goede schilderstape. Hier heb je verschillende soorten en maten in. Kies niet voor de goedkoopste, dan kruipt de verf snel onder de tape. En dat moet je dan weer goed schoonmaken. Afplakken kan een tijdrovende klus zijn, maar het maakt de kozijnen zelf schilderen daarna een stuk makkelijker en sneller.
9. Zet de kozijnen in de grondverf
Yes, nu kan je eindelijk aan de slag met het zelf schilderen van de buiten- of binnenkozijnen! Het echte werk begin je met een laag grondverf. Je verft de kozijnen helemaal, maar niet te dik. Je wilt namelijk niet dat de verf gaat druipen. Dan is het wachten tot de verf droog is.
10. Kozijnen lakken
Is de laag grondverf droog en ben je tevreden? Dan kun je de kozijnen gaan (af)lakken. Vaak doe je dit twee keer. Gebruik hiervoor een lakroller en -kwast. Met de roller verf je de wat grotere vlakken mooi egaal, terwijl je met de kwast de randen en moeilijkere plekjes bereikt. Voor lakken op waterbasis zijn er speciale (acryl)kwasten en rollers voor een zo glad en mooi mogelijk resultaat. Gelukkig staat dit tegenwoordig allemaal op de verpakkingen en heb je deze zo gevonden.
Heb je na het schilderen van de kozijnen de slag te pakken? Bekijk dan onze tips voor het verven van deuren en maak van elke ingang een mooie binnenkomer.
Combineer met sfeervolle gordijnen…
Bron: Beeld 1: vtwonen 02-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen . Beeld 2: vtwonen 09-2021 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Irisdorine