In 5 stappen de muur impregneren: zo doe je dat

Het fortwachtershuis is aan de buitenkant afgetimmerd met hout, maar heeft een betonnen constructie. De kleur is bepaald door de monumentencommissie en mag niet worden veranderd. Tuinbank van de kringloop geschilderd in Nancy’s Blushes van Farrow & Ball. Beeld vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Erik Paul Jager
Beeld vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Erik Paul Jager

Heb je last van vochtplekken en vuil op de gevel? Dan is het verstandig om de muur te impregneren. Hiermee bescherm je de buitenmuur tegen schimmel en beschadigingen en geniet je jarenlang van een stralende woning. Ontdek wat het impregneren van de gevel precies inhoudt en hoe je dat in slechts vijf stappen doet.

Lees verder onder de advertentie

Daarom moet je de gevel impregneren

Een regenbui, ochtenddauw of mist: buitenmuren worden regelmatig blootgesteld aan vocht. Bij nieuwe huizen loopt dit vaak direct van de muur af, maar bij oudere woningen trekt het water soms de gevel in. Dit omdat de muur beschadigd kan raken door planten die langs de buitenmuur omhoog lopen, verschillende weersomstandigheden en temperatuurverschillen. Om de gevel lang goed te houden is het slim om de buitenmuur te impregneren tegen vocht en vuil. Hierbij behandel je de muur met een waterafstotende vloeistof of crème die diep in de poriën van de gevel trekt en een waterafstotende laag achterlaat. Hierdoor kan vocht en vuil niet meer de muur in trekken.

Voordelen van het impregneren van de muur

Vocht in de muur kan leiden tot verschillende problemen. Denk aan verkleuring en erosie van de gevel of beschadiging van het metsel- en voegwerk. Door vocht krijgen schimmels en algen vrij spel op de muur, met een groene waas tot gevolg. Door de muur te impregneren zijn deze problemen verleden tijd en blijft de muur langer in goede staat. Wist je dat je zo zelfs kunt besparen op de energiekosten? Dat is te danken aan de waterafstotende laag. Met het impregneren van de muur voorkom je dat het isolatiemateriaal in de muur nat wordt, waardoor de muur beter geïsoleerd is. Ben je overtuigd en ga je de muur impregneren? Houd er rekening mee dat je deze klus elke tien tot vijftien jaar moet herhalen om de muur water- en vuilafstotend te houden. Omdat je de muur als het ware afsluit voor andere stoffen is het niet mogelijk om geïmpregneerde muren te verven.

LEES OOK
Bank impregneren, zo blijft de bank langer mooi

Lees verder onder de advertentie

Deze muren kun je impregneren

Je kunt de gevel alleen impregneren als deze gemaakt is van poreuze bouwmaterialen. Dat wil zeggen: materialen met (kleine) openingen waar vocht in kan gaan zitten. Is de gevel van het huis gemaakt van natuurlijke materialen, zoals baksteen, natuursteen, pleisterwerk, kalkzandsteen, voegmortel, beton of hout? Dan kun je de muur impregneren. Heb je een gevel die gemaakt is van materiaal zonder poriën, zoals bij een kunststof chalet? Dan is het impregneren van de muur niet nodig. Gooi bij twijfel eens een emmer water tegen de muur. Loopt het water zo van de buitenmuur af? Dan hoef je de muur niet te impregneren. Trekt het water in de muur en blijft er een natte plek achter? Dan is het verstandig om het wel te doen.

Kies het juiste impregneermiddel voor de muur

Impregneermiddel voor de muur haal je eenvoudig bij de bouwmarkt. Maar welke kies je? Voor het beste resultaat is het essentieel dat het impregneermiddel door kan dringen tot de kern van de ondergrond. Kies daarom altijd voor de variant die specifiek voor het materiaal van de muur gemaakt is. Impregneermiddel is verkrijgbaar op waterbasis of op basis van (chemische) oplosmiddelen. Beide varianten werken even goed, maar er zijn wel verschillen. De variant op waterbasis is zachter en tast omringende onderdelen van het huis, zoals kozijnen, dakbedekking of tuin niet aan. Wel is het goed om te weten dat je impregneermiddel op waterbasis alleen kunt gebruiken als de muur nog nooit is geïmpregneerd. Is dit wel het geval? Kies dan altijd voor de variant op basis van oplosmiddelen. Dit middel bestaat als vloeistof of in de vorm van een crème en breng je gemakkelijk met een spuit aan. De nevel die hierbij ontstaat kan wel de kozijnen beschadigen. Het voordeel van de crème is dat er geen nevel ontstaat, maar het aanbrengen van de crème kost wel meer tijd.

Een binnenmuur impregneren

Niet alleen een buitenmuur wordt blootgesteld aan nattigheid, ook bij een binnenmuur kun je last hebben van vochtproblemen. Vaak gaat het om optrekkend of doorslaand vocht. Bij optrekkend vocht trekt het vocht vanuit de grond via de muur omhoog. De vochtplekken zitten in dit geval vaak aan de onderkant van de muur. Doorslaand vocht is te herkennen aan vochtige plekken aan de bovenkant van de muur. Hierbij trekt het vocht via de buitenmuur naar binnen. Vaak zie je bij doorslaand vocht ook vochtplekken op de buitenmuur zitten. In beide gevallen kan het vocht op de binnenmuur leiden tot schimmel en een muffe geur. Daarnaast zorgt het vocht ervoor dat de verf of het behang op de muur loslaat. Dit voorkom je door de binnenmuur te impregneren tegen optrekkend of doorslaand vocht.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Help ik ga verven! Dit heb je allemaal nodig

De muur impregneren in 5 stappen

Met onderstaande stappen impregneer je de muur zelf. Check voordat je start met het impregneren van een buitenmuur goed het weerbericht op regen. Het is belangrijk dat de muur in de 24 uur na het impregneren niet nat wordt. Onthoud daarnaast dat het middel het best wordt opgenomen als de temperatuur boven de 5°C is. Dit zijn de 5 stappen om de muur te impregneren:

  1. Ga na of de muur geschikt is voor impregneren.
    De muur moet van poreus materiaal gemaakt zijn, zodat het impregneermiddel goed naar binnen kan dringen.
  2. Controleer de staat van de gevel.
    Voordat je start met impregneren is het belangrijk dat de muur in goede staat is. Repareer eventuele barsten en scheuren in het voegwerk en vul gaten in het pleisterwerk op met een vulmiddel.
  3. Maak de muur grondig schoon.
    Als de muur nog vuil is, trekt het impregneermiddel niet goed in de muur. Het grondig reinigen van de buitenmuur doe je bijvoorbeeld met een hogedrukspuit.
  4. Plak deuren en ramen af met beschermende folie.
    Je wilt niet dat het impregneermiddel de kozijnen en grond rondom de muur beschadigt. Dek – voordat je aan de slag gaat met het impregneren van de muur – deze onderdelen daarom goed af met afdekfolie of stucloop.
Lees verder onder de advertentie

Breng het impregneermiddel aan op de muur

Heb je gekozen voor vloeistof? Sproei het impregneermiddel met een drukspuit op de muur. Een crème breng je met een blokkwast aan. Werk bij het impregneren van de muur van boven naar beneden. Kun je niet bij de bovenkant? Gebruik dan een ladder of huur een steiger.

Wil je na het impregneren van de muur ook de raamkozijnen aanpakken? Hier moet je aan denken bij nieuwe kozijnen.

Moois voor aan de wand…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen