Nieuwe kozijnen nodig? Hier moet je aan denken

beeld vtwonen Beeld

In hun benedenhuis in art nouveau stijl vervingen Anouk en Yves alle raamkozijnen aan de voorkant. Zij kozen voor hout. Welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Lees verder onder de advertentie

Zijn je raamkozijnen aan vervanging toe? Dan zijn er heel wat keuzes te maken. Houten kozijnen hebben de meest natuurlijke uitstraling, maar hebben wel regelmatig onderhoud nodig. Kunststof is onderhoudsvriendelijker en is ook sterk, duurzaam, isolerend, inbraakwerend en voordelig. Je kunt kiezen voor heel veel kleuren en structuren; mat, glans, nerf of metallic look. Toch de uitstraling van hout, maar het gemak van kunststof? Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunststof is Ligna, verkrijgbaar in zeven traditionele Hollandse kleuren met een zeer authentieke houtlook. De kozijnen gemaakt van dit materiaal zijn op elke gewenste maat te maken (selectwindows.nl). En dan zijn er natuurlijk nog de prachtige stalen kozijnen, die je huis een meer industriële look geven. Doordat staal oersterk is, kun je grote glaspartijen in een relatief smal kozijn plaatsen (exclusivesteel.nl). Dat zorgt voor nog meer licht in huis.

Deuren in plaats van ramen

Als je dan toch nieuwe kozijnen moet hebben, kun je op de begane grond of bij een balkon of dakterras ook kiezen voor openslaande deuren. Dat betekent meer lichtopbrengst en natuurlijk een extra doorgang. Het meest logische is om openslaande deuren aan de achtergevel van het huis te maken, aan de tuin- of balkonkant. Daarmee verleng je je huis en maak je een mooie verbinding tussen binnen en buiten.

LEES OOK:
Help, ik ben klusser! Zo zorg je voor een goede planning

Welk materiaal?

Welk glas je plaatst in je nieuwe raamkozijnen is nog een studie op zich. Natuurlijk kies je voor dubbel glas, maar daarin is ook nog eens veel keus.

  • HR++ glas – is dubbel glas met 2 isolatielagen en isoleert beter dan gewoon dubbel glas (thermopane)
  • Triple glas – heeft 3 isolatielagen en isoleert dus nog beter
  • Zonwerend glas – is ook isolerend en laat wel licht maar geen warmte van de zon toe. Is vooral geschikt voor ramen op het zuiden
  • Veiligheidsglas – is veel sterker dan ander glas, geschikt voor bijvoorbeeld deuren. Er zijn verschillende soorten veiligheidsglas: bijvoorbeeld inbraak- of brandwerend glas of gehard glas dat geen scherpe scherven maakt als het breekt
  • Pilkington OptiView glas – naast veilig en isolerend ook anti-reflecterend. Alsof er geen glas in de kozijnen zit
  • Pilkington Insulight met Screenline – met zonwering of decoratie tussen het dubbele isolatieglas. Je bedient de jaloezie of het plisségordijn handmatig of elektrisch

De isolatiewaarde van glas wordt berekend in U-waardes: hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. HR++ glas heeft een U-waarde van 1,2.

beeld vtwonen Beeld

styling Dit is de reden waarom zwarte kozijnen zo populair zijn

beeld vtwonen Beeld

Kleur Laag plafond? Maak ‘m optisch hoger met deze tips

beeld vtwonen Beeld

DIY Meubels bouwen met betonblokken: zo doe je dat

beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Bron: vtwonen 09-2018 | Fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie