I no time warm water met een badkamer boiler

Muurkleur Ral 9016, vloer gevlinderd beton van Bull beton. Bad Hornbach, plant Intratuin, plank gevonden, zeepflessen Marie-Stella-Maris. Beeld JA | vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier  | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Minutenlang wachten totdat het water uit de kraan eindelijk is verwarmd? Dat laat jou niet alleen in de kou staan, het is ook zonde van het weglopende water. Dé oplossing is een badkamer boiler, waarmee je binnen de kortste keren warm water hebt. De boiler is geen vervanging van bijvoorbeeld de cv-ketel, maar juist een aanvulling en kan een keuze zijn voor meer luxe in de badkamer. Lees over de voor- en nadelen tot de verschillende soorten boilers waar je uit kunt kiezen.

Lees verder onder de advertentie

Welke boiler is geschikt voor de badkamer?

Boilers zijn gemaakt voor de directe toevoer van warm water naar een tappunt, zoals een keukenkraan of douche. Dit zijn direct ook de meest voorkomende redenen om een boiler te plaatsen. In principe is elk soort boiler hierdoor geschikt voor in de badkamer, al is het wel verstandig om naar de grootte van je huishouden te kijken. En neem vooral ook een eventueel bad mee in je overweging. Hoe groter de boiler, hoe meer warm water deze immers kan leveren. Maar té groot is ook weer niet verstandig, dat zadelt je met onnodige kosten en inname van ruimte op. Welke grootte boiler je precies nodig hebt? Daar vertellen we je later meer over.

Gaat het om verschillende types boiler, dan zijn er grofweg twee soorten te onderscheiden: de elektrische boiler en de warmtepompboiler. Daarbij draait het allemaal om de manier waarop de boilers water verwarmen. De elektrische boiler doet dit – je raadt het vast al – door middel van elektriciteit, de warmtepompboiler zet lucht rond de boiler om in warmte. Deze laatste soort werkt altijd hybride en is gekoppeld aan de cv-ketel of een andere warmtebron. De hybride boiler is in de meeste gevallen de duurzaamste en daarmee voordeligste optie.

LEES OOK
Lekker warm na het douchen: alle soorten badkamer verwarming op een rij

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de voor- en nadelen van een badkamer boiler

Het grootste voordel van de badkamer boiler? Dat is zonder twijfel de snelheid waarmee het water wordt verwarmd (en dé reden waarom de meeste mensen voor zo’n boiler kiezen). Het apparaat kent alleen nog meer voordelen:

  • Een boiler is relatief makkelijk te installeren. Deze kan prima in een al bestaande badkamer waardoor er dus geen complete verbouwing voor nodig is.
  • Ook het onderhoud is eenvoudig: op een jaarlijkse controle na heb je er vrijwel geen omkijken naar.
  • Kies je voor de juiste soort boiler, dan is het apparaat erg energiezuinig. Snel warm water tappen kost je hierdoor weinig extra’s.

Of er ook nadelen aan een badkamer boiler kleven? Helaas wel. Aan jou de keus of deze opwegen tegen de voordelen of niet.

Lees verder onder de advertentie
  • De boiler plaats je het best zo dicht mogelijk bij het tappunt. Idealiter is dit in de badkamer zelf of in een kast dichtbij. Dat is vooral in kleine badkamers een nadeel, de boiler neemt aardig wat plek in beslag.
  • Bij de aanschaf van een boiler is het essentieel om uit te rekenen hoe groot de inhoud voor jouw huishouden moet zijn. Doe je dit niet secuur (genoeg), dan eindig je met plotseling koud water tijdens een douchebeurt.

Zó lang kun je douchen met verschillende groottes boilers

Een badkamer boiler beperkt altijd maar een beperkt aantal liters water. Hoeveel jij nodig hebt, is afhankelijk van je huishouden, of je al dan niet in het bezit bent van een ligbad en hoe lang de gemiddelde douchebeurt duurt. Gaan we uit van een douchebeurt van 8 minuten, dan heb je een boiler van 30 liter nodig bij een huishouden van één persoon. Twee personen hebben een boiler van zo’n 60 liter nodig en een huishouden van drie personen gaat idealiter voor een boiler van 90 liter. Stap je ook regelmatig in een warm bad? Dan schaf je het beste een boiler van 120 liter aan. Hoe groter de boiler, hoe meer personen kunnen genieten van een warme douche. Een boiler van zo’n 200 liter is de grootst verkrijgbare variant.

LEES OOK
Besparen en verduurzamen? Schaf een waterbesparende douchekop aan

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de alternatieven voor een badkamer boiler

Is je boiler aan vervanging toe of ga je liever voor een alternatief? Die zijn er volop. De bekendste alternatieven voor een badkamer boiler zijn een geiser of een combiketel. De geiser is vooral geschikt voor kleine huishoudens, doordat deze slechts een kleine hoeveelheid water kunnen verwarmen. Daar tegenover staat dat ze weinig ruimte in beslag nemen en geen energie verspillen. Een combiketel is een cv-ketel en boiler in één, waardoor ook deze flink wat ruimte bespaart.

Moois voor in de badkamer…

Bron: beeld: vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie