Hier moet je aan denken bij het plaatsen van een stopcontact in de badkamer
Een badkamer zonder stopcontacten is als een huis zonder deurklinken: niet echt handig. In een badkamer kun je niet zonder een plek naast de wastafel om een fƶhn te gebruiken of elektrische tandenborstel op te laden. Zoān stroompunt kun je vaak netjes wegwerken in een badkamermeubel, zoals een spiegelkast. Maar waar plaats je een stopcontact en hoeveel heb je er nodig? En met welke regels moet je rekening houden bij het bouwen van een stopcontact in de badkamer?Ā
Veiligheid staat voorop bij het plaatsen van een stopcontact in de badkamer
De badkamer is vochtig en vocht is geen goede vrienden met elektriciteit. Daarom kun je niet zomaar in elke badkamer of douche een stopcontact plaatsen. Belangrijk is dat de meterkast in huis een aardlekschakelaar heeft. Deze schakelaar kapt de stroom direct af in het geval van een stroomlek en voorkomt zo onveilige situaties. Woon je in een huis dat is gebouwd vóór 1975, zoals een oude school? Check dan of er een aardlekschakelaar in de groepenkast zit. Dit is een schakelaar met daarnaast een test-schuifje. Zit deze er niet? Laat deze dan door een elektricien aanleggen. In het bouwbesluit staat namelijk dat alle stopcontacten (en alle andere metalen onderdelen in de badkamer die onder spanning kunnen komen te staan) in de badkamer geaard moeten zijn. Zo voorkom je dat je tijdens het badderen of douchen onder stroom komt te staan.
De 4 zones in een badkamer met aardlekschakelaar
Aardlekschakelaar in huis? Voor de badkamer zijn de volgende vier zones vastgesteld, waar je rekening mee moet houden met het plaatsen van een stopcontact:
- Zone 0: de directe omgeving van het bad en van de douchebak.
Hier mogen geen elektrische apparatuur of lampen geplaatst worden. Lampen (12 V, klasse III) die voldoen aan de IP-norm IPX8, wat betekent dat ze tot 30 minuten onder water geen schade oplopen, mogen hier wel worden geplaatst.
- Zone 1: bij een bad en douchecabine is dit de ruimte boven het bad en de douchebak. Bij een douchekop zonder cabine is dit een straal van 1,2 meter rond de douchekop.
In deze zone mogen alleen apparaten en lampen worden gebruikt van maximaal 12 V wisselspanning (klasse III). Deze elektrische apparatuur moet voldoen aan beschermingsklasse IPX5, wat inhoudt dat de apparaten tegen waterstralen kunnen. Lampen en apparatuur van 230 V mag je hier dus niet plaatsen.
- Zone 2: de ruimte van 0 tot 60 centimeter naast het bad of de douchecabine. In het geval van een douchekop zonder douchecabine is er geen zone 2.
Hier mag alleen elektrische apparatuur worden gebruikt die minimaal voldoet aan de beschermingsklasse IPX4, en dus tegen waterspetters kan, en klasse I, II of III.
- Zone 3: de ruimte van 60 centimeter naast het bad of de douchecabine tot 3 meter van het bad of douchecabine.
Deze zone is het gebied vanaf zone 2 tot 3 meter van de douche of het bad. Hier mag je dus wel een stopcontact plaatsen, zolang deze voldoet aan de beschermingsklasse Ʃn achter een aardlekschakelaar staat. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke stopcontacten er zijn, zodat je zeker weet dat je de juiste klasse hebt. Ook mag je hier verlichting met een lagere beschermingswaarde (IP-X4) plaatsen. De lampen moeten wel van klasse I, II of III zijn, ontdek hier welke lampen geschikt zijn voor de badkamer. In de rest van de badkamer mag apparatuur (230 V) met randaarde worden gebruikt.
LEES OOK
Tips om energie te besparen in de badkamer
Waar plaats je een stopcontact in de badkamer?
Volgens de veiligheidsregels moet een stopcontact dus minstens 60 centimeter van een natte zone, zoals de douche of wastafel, zijn gebouwd en in ieder geval op 25 centimeter hoogte van de vloer. Afgezien van deze regels ben je vrij om te kiezen waar je het stopcontact plaatst. Bedenk goed hoeveel stopcontacten je nodig hebt. Wil je de wasmachine en eventuele droger ook in de badkamer plaatsen? Hoeveel apparaten gebruik je dagelijks en moet je vaak opladen? Misschien wil je wel een uitgebreid lichtplan in de badkamer om deze om te toveren tot mini-spa. Als je het aantal hebt vastgesteld kun je nadenken over de precieze plek(ken). Je kunt het stopcontact stijlvol wegwerken in het badkamermeubel maar misschien wil ook een of twee zichtbare en snel bereikbare stopcontacten boven of naast de wastafel.
Verschil tussen in- en opbouwstopcontact
Daarnaast kun je kiezen voor een in- of opbouwstopcontact. Een inbouwstopcontact wordt, zoals de naam al zegt, in de muur gebouwd, in plaats van op de muur. Bij een inbouwstopcontact zie je geen elektriciteitsbuizen en kabels. Bij een opbouwstopcontact in de badkamer zie je dat we. Het voordeel daarvan is dat je geen gat in de muur hoeft te maken. Ook kun je deze dus makkelijker weghalen of verplaatsen.
Stijlvolle spiegelkast inclusief stopcontact
Om het jezelf wat makkelijker te maken zijn er ook genoeg badkamermeubels, zoals spiegelkasten, verkrijgbaar die al een of meerdere stopcontacten hebben. Vaak ook met ingebouwde verlichting. Wel moet je hiervoor de juiste elektrische draden in de buurt hebben. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen is de spiegelkast netjes ophangen en de draden te verbinden. Ga bijvoorbeeld voor een stoere spiegelkast met ingebouwd stopcontact voor in de industriƫle badkamer. Met een grote ronde metalen spiegel en beton-look kast is het elke ochtend weer een feest om in de badkamer te staan. Of ga voor strak, licht en ruimtelijk met twee losse beige badkamermeubels met vierkante spiegel, ideaal om samen je tanden voor te poetsen.
Stopcontact in de badkamer? Geregeld! Inspiratie nodig om de badkamer te verbouwen, maar wil je niet te veel uitgeven? Dit ben je kwijt aan een kleine badkamer verbouwing.
Moois voor in de badkamerā¦
Bron: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 9, aflevering 11 | styling Wendy Verhaegh | fotografie Barbara Kieboom