Dit ben je kwijt aan een kleine badkamer verbouwing

Top Solid bad Soft Edge in wit inclusief plateau, 160x73x59,5 cm (lxbxh), inhoud 200 liter € 2950,- (ook verkrijgbaar in zand en in Quartz in grijs en zwart). Op de wand vtwonen tegels Marrakesh Nieve mat, 6,5×40 cm, per m² € 70,-. Op de vloer vtwonen tegels Classic Grey mat, 74×74 cm, per m² € 74,50. M.m.v. zarahome.com (handdoek, sloffen, tandenborstelbeker), vtwonen.nl (wandlamp Trio Marley, handdoekring van Ferm Living, kruk Chubby van Pols Potten), nordal.eu (stoffen tas, grijze marmeren opbergpot met deksel, wit marmeren schaaltje), stories.com (tube met crème), skins.nl (handzeep Redo, parfum Le Labo), gray-label.com (parfum Gray Label), ayu.eu (flessen zeep op kruk). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Beeld JA | vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen

Neem je de badkamer binnenkort op de schop? De mini spa thuis grondig aanpakken is leuk, maar vraagt wel om een goed doordacht plan. Wat mag zo’n kleine badkamer verbouwing nou eigenlijk kosten? We zochten het uit én keken waarop eventueel kan worden bespaard.

Lees verder onder de advertentie

Kosten gemiddelde kleine badkamer verbouwing

De kosten van een verbouwing hangen af van een aantal factoren. Zo maakt het natuurlijk uit om hoeveel vierkante meter het gaat: bij het verbouwen van een kleine badkamer ben je minder kwijt dan bij het op de schop nemen van een standaardmaat badkamer. Ook de afwezigheid van toe- en afvoer kunnen de prijs flink laten oplopen. Een badkamer naar een andere ruimte in huis verplaatsen is het meest ingrijpend en kostbaar. Maar zelfs het simpelweg laten omleggen van leidingen en afwatering naar een andere hoek in de badkamer loopt flink in de papieren.

Ten slotte hangen de kosten van kleine badkamer verbouwing ook af van je smaak; je kunt behoorlijk uitpakken met je mini spa. Van stoomcabines en bubbelbaden tot infraroodlampen en complete Finse sauna’s, het kan sommigen van ons niet luxe genoeg. Wat de meeste mensen uitgeven aan een badkamer? ‘Gemiddeld geven we al snel € 15.000 uit aan een kleine badkamer verbouwing’, zegt Sarah van Livios.

Lees verder onder de advertentie

Manieren om de kosten te drukken

Er is wel een aantal manieren om de kosten van een badkamer renovatie te drukken:

Zo min mogelijk verplaatsen

In de regel is het goedkoper om sanitair zo min mogelijk te verplaatsen. Niet teveel van plek veranderen, zorgt ervoor dat leidingen en afvoer niet verlegd hoeven worden. En dat scheelt aanzienlijk: volgens werkspot.nl kost het aanleggen van waterleidingen tussen de € 250 en € 600.

Lees verder onder de advertentie

Meubels kiezen

Meubels nemen een grote hap uit het budget. Kijk niet gek op als je € 1.000 afrekent bij de badkamerboer. Sarah van Livios: ‘Soms hebben mensen teveel opbergwensen voor hun toch al kleine badkamer. Beperk de kosten door voor eenvoudige meubels te kiezen en berg handdoeken op in de linnenkast. Ook hebben we niet zoveel handdoeken nodig: meestal is één grote en één kleine handdoek per gezinslid voldoende.’ Geneesmiddelen kunnen beter helemaal niet in een vochtige ruimte als de badkamer worden bewaard. Stal die liever in een speciale medicijnenkast of lade elders in huis.

Tweedehands

Lees verder onder de advertentie

Kijk ook eens naar tweedehands meubels om het betaalbaar te houden. Let er daarbij wel op dat het materiaal waarvan het meubel gemaakt is waterbestendig is. Is dat niet het geval? Dan kan je het in veel gevallen behandelen tegen vocht met een vochtregulerende verf of beits.

Vraag badkamerfabrikanten naar de koopjeshoek. Daarmee bespaar je toch weer wat knaken en je scoort er de leukste items, hetzij met een buts hier of daar – dat noemen we karaktervol!

“Nieuwe tegels zijn nog steeds in trek bij een kleine badkamer verbouwing”

Lees verder onder de advertentie
Van links naar rechts: goudkleurige recht-hoekige spiegel op standaard, 26,5×42,7×14 cm € 39,95. Goudkleurige ovale spiegel, 30×70 cm € 69,95. Goudkleurige ovale spiegel op standaard, 20,3x31x8,5 cm € 29,95. Goud-kleurige rechthoekige spiegel op standaard, 32x56x17 cm € 59,95. Overig privébezit. Beeld JA | productie Tanja Saarberg | styling Marlies Does, Kim van Rossenberg | fotografie Bart Brussee, Sjoerd Eickmans
Beeld JA | productie Tanja Saarberg | styling Marlies Does, Kim van Rossenberg | fotografie Bart Brussee, Sjoerd Eickmans

Badkamerbekleding

Lees verder onder de advertentie

Tegels zijn nog altijd het meest in trek als bekleding bij een kleine badkamer verbouwing. Dat wil niet zeggen dat je per se alles van onder tot boven moet betegelen. Mogelijk is de douchecabine en de onderste vier rijen wel voldoende. Als je van chique houdt dan zijn panelen in imitaties van marmer, zoals deze van Ikea, misschien wat voor je. Het restant schilder je met waterbestendige verf of beplak je met een behang voor badkamers. Dat kun je gewoon zelf doen, dus dat scheelt weer arbeidsuren.

LEES OOK
Zo tover je je badkamer om tot luxe mini spa voor nog geen €250.

De douche

Lees verder onder de advertentie

Wil je de kosten spreiden, dan kies je toch gewoon tijdelijk voor een mooi douchegordijn? Die van het merk Sealskin kun je gerust chic noemen, kijk en oordeel zelf. Met de tijd plaats je alsnog zo’n mooie douchewand van glas. Hetzelfde geldt voor de douche: hang voorlopig een eenvoudig exemplaar op en vervang die op termijn voor de gedroomde regendouche met aparte handdouche. Zo blijft er in ieder geval wat te wensen over.

Uitbesteden bij kleine badkamer verbouwing

Er zijn ook zaken waarop je beter niet bespaart. Het aansluiten van een douche of bad bijvoorbeeld. Als dat niet juist gebeurt, dan ben je verder van huis. Lekkage komt vaak pas na jaren aan het licht, omdat het onder de vloer of achter de tegels plaatsvindt. Daar komt bij dat lekkage in de badkamer doorgaans niet wordt gedekt door verzekeraars. Zij zien dit namelijk als schade die je zelf had kunnen voorkomen. Bij het verkeerd aanleggen van watertoevoer of afvoer, ben je dus de pineut. Met deze aandachtspunten voor het waterdicht (laten) maken van de badkamer voorkom je een hoop gezeur.

Groots uitpakken met een kleine badkamer verbouwing

Het verbouwen van een badkamer geeft je de kans het onderste uit de kan te halen en groots uit te pakken. Met een paar slimme trucs krijgt zelfs de kleinste badkamer grootse alure:

Lees verder onder de advertentie
  • Kies voor meubels et afgeronde hoeken en organische vormen.
  • Plaats een glazen douchewand voor een ruimtelijke uitstraling.
  • Hang een pendant voor de spiegel zodat het licht terug de badkamer in kaatst.
  • Berg handdoeken op in een luchtig wandrek of rotan mand.
  • Hang meubels op of koop meubels op ranke pootjes.
  • Kies bij voorkeur voor lichte kleuren en weinig voegen (dus grote tegels).

Geef de badkamer een frisse look met nieuwe accessoires

Bron: beeld 1: vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen | beeld 2: productie Tanja Saarberg | styling Marlies Does, Kim van Rossenberg | fotografie Bart Brussee, Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie