Duurzaamheid is een breed begrip, maar het gaat bij het bouwen van een nieuwbouwwoning vooral over het investeren in de toekomst. Natuurlijk is het prettig als de energierekening onderaan de streep lager uitvalt, maar duurzaam bouwen is veel meer dan dat. Het gaat er vooral om dat woningen ontwikkeld en gebruikt worden met respect voor mens en milieu. In de basis wordt een huis daarom duurzaam genoemd als het gebouwd of verbouwd is aan de hand van de zogenaamde Trias Energetica. Deze strategie staat voor een duurzamer leven en bestaat uit 3 uitgangspunten:
– Het beperken van energieverbruik en het tegengaan van verspilling. Denk hierbij aan compacte bouwvormen of isolatie van gevels en daken.
– Het gebruik maken van energie uit duurzame bronnen als wind-, water-, en zonne-energie. Dit kun je doen door een zonneboiler of zonnepanelen te laten installeren.
– Zo efficiënt mogelijk gebruik maken van brandstoffen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van een warmtepomp, een lage temperatuurverwarming (vaak vloerverwarming) of het beperken van leidingwerk van verwarmings- en ventilatiesystemen.
Tweede leven
Wil je duurzaam bouwen, bedenk dan van tevoren goed wat je behoeften zijn. Wees je bewust van ruimtegebruik en koop alleen wat nodig is, dat scheelt aan het einde van de rit weer een hoop afval. Bij de bouw van je huis kun je ook nadenken over het hergebruiken van sloopmateriaal. Beton- en metselwerkgranulaat van oude funderingen en muren zijn vaak prima opnieuw te gebruiken. Probeer verder zoveel mogelijk te werken met milieuvriendelijke materialen, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen. Behalve energiezuinig en milieuvriendelijk is een duurzame woning vaak ook gezonder voor de bewoners. Doordat er op voorhand al rekening gehouden wordt met goede ventilatie ontstaat er een gezond binnenmilieu en dat voorkomt weer vocht en schimmel op de lange termijn, mooi meegenomen toch?
Flexibel bouwen
Door industrieel, flexibel en demontabel te bouwen (het zogenaamde IFD-bouwen) zorg je ervoor dat gebouwen in onderdelen zijn te demonteren. Ze kunnen al voor een groot deel van te voren worden gemaakt en zijn daardoor vaak sneller klaar. Er kunnen complete bouwdelen geleverd worden, zoals gevels met de kozijnen en ramen er al in. Wil je later je huis uitbreiden, dan hoeft bijvoorbeeld alleen de achtergevel gedemonteerd te worden. Aanpassingen kunnen hierdoor relatief goedkoop en eenvoudig worden uitgevoerd en hebben een hoop milieuvoordelen.
Subsidies
Omdat duurzaam bouwen en verbouwen bijdraagt aan een beter milieu en gezondere woon- en werkomgeving, steunt de Rijksoverheid (nieuw)bouwprojecten vaak met diverse subsidies. De bekendste is de Groenregeling, woningen die bedoeld zijn om permanent in te wonen komen hiervoor in aanmerking. Voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels is er de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie). Gemeenten en provincies hebben vaak ook een potje voor dit soort doeleinden. Het loont daarom zeker ook in je eigen woonplaats nog even te checken wat er mogelijk is.
Bron beeld: styling Carlein Kieboom | Fotografie Barbara Kieboom