Dit wil je weten over een schuifraam

beeld vtwonen Beeld vtwonen 08-2015 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen 08-2015 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Een schuifraam gaat in verticale richting open en dicht. Bij het openen van dit raam klap je het dus niet uit, maar schuif je het naar boven. Handig, want zo hoef je geen rekening te houden met de draaicirkel van het raam. Schuiframen zijn er in verschillende soorten en maten. Twijfel je voor welk schuifraam je moet kiezen? Ontdek de voordelen van verschillende schuiframen.

Lees verder onder de advertentie

Een ouderwets schuifraam in een nieuw jasje

Het ziet er zó knus en nostalgisch uit: die authentieke, houten schuiframen met robuuste look van vroeger. Ze geven een idyllisch gevoel, maar zijn in de praktijk helaas niet zo functioneel en duurzaam. Woonboerderijen, monumentale panden of oude pakhuizen hebben vaak nog van die ouderwetse schuiframen, maar ook oude woningen in grote binnensteden kenmerken zich door deze schuiframen. Vaak wel van enkel glas, dus absoluut niet energiezuinig. Nieuwbouwhuizen worden vrijwel altijd gebouwd met strakke en moderne schuiframen. Wil je toch van die historische schuiframen, maar dan goed geïsoleerd? Sommige gespecialiseerde bedrijven kunnen het oude schuifraam vervangen door een modern kozijn met behoud van de authentieke uitstraling. Je kunt er ook voor kiezen om de ouderwetse schuiframen met enkel glas te vervangen door dubbel of zelfs triple glas met meerdere isolerende lagen. Zelfs glas-in-loodramen kun je laten isoleren.

Schuifraam nieuwe stijl: duurzaam en stijlvol

Tegenwoordig zijn er schuiframen in allerlei soorten en maten. Ben je op zoek naar de perfecte schuifraamoplossing? Dan is het slim om rekening te houden met een aantal punten. Wil je meer daglicht in huis? Dan zijn glazen schuiframen over de hele breedte van de muur een goed idee. Omdat het raam niet wordt onderbroken door een kozijn komt er een maximale hoeveelheid licht naar binnen. Wil je weinig onderhoud aan een kozijn met schuifraam? Dan kies je het best voor kunststof of aluminium schuiframen in plaats van houten kozijnen. Heb je een vrijstaande woning? Dan is een hoekschuifraam zonder hoekprofiel perfect voor dat maximale buitengevoel. Een vouw- of schuifraam – met panelen die samenvouwen als een accordeon – is ideaal om op warme dagen de volledige gevel open te zetten.

Voordelen van schuiframen in verschillende materialen

Schuiframen bestaan in verschillende materialen. Alleen waarom zou je voor een bepaald materiaal kiezen? Ontdek de voordelen van schuiframen in verschillende materialen.

Lees verder onder de advertentie
  • Aluminium schuiframen

Aluminium is duurzamer dan hout, sterk en het meest geschikt voor grote raamoppervlaktes. Daarnaast is een aluminium schuifraam lichtgewicht, waardoor je het zonder al te veel kracht helemaal openschuift. Ook zijn aluminium schuiframen goed bestand tegen vrijwel alle weersomstandigheden en gaan ze wel 40 jaar mee.

  • Kunststof schuiframen
Lees verder onder de advertentie

Schuiframen van kunststof hebben de beste prijs-/kwaliteitsverhouding, zijn sterk en goed isolerend. Kunststof schuiframen kunnen in een dag geplaatst worden en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en afwerkingen. Van glanzend tot mat en zelfs met een houtlook. Worden de kunststof schuiframen goed gemonteerd en onderhouden? Dan kunnen ze wel 50 jaar meegaan.

  • Houten schuiframen

Hout oogt natuurlijk, is karaktervol en isoleert goed. Je kunt kiezen uit verschillende houtafwerkingen, zoals olie, beits, lak of vernis. Houten schuiframen gaan ongeveer 25 jaar mee. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je deze ramen goed onderhoudt. Regelmatig schuren, verven en beitsen voorkomt dat het hout gaat rotten.

Lees verder onder de advertentie

Wil je meer weten over de verschillende materialen? Hier moet je aan denken bij nieuwe kozijnen.

4x aandachtspunten bij het kiezen van een schuifraam

Smaak, budget en onderhoud: er is van alles waar je rekening mee wilt houden als je op zoek bent naar de ideale schuifraamoplossing. Denk hieraan voordat je een schuifraam aanschaft:

  1. Kies de juiste materialen
Lees verder onder de advertentie

Welk materiaal je kiest bepaalt de woonkwaliteit, het uiterlijk en de onderhoudsvereisten van de woning. Wil je zo min mogelijk naar het schuifraam omkijken, dan kies je bijvoorbeeld liever niet voor hout. Vind je isolatie juist belangrijker? Dan is hout juist wel een goede keuze. Denk dus eerst goed na over wat je belangrijk vindt en baseer daar je keuze op.

  1. Denk aan uitzicht en lichtinval

Wil je meer licht in de woonruimte of gemakkelijk toegang tot de tuin? Kies voor een mooie schuifpui over de gehele breedte van de woonkamer. Het grote glasoppervlak laat natuurlijk licht beter binnen én je profiteert van een beter uitzicht. Benut de hoogte door te kiezen voor schuiframen die van de vloer tot het plafond lopen. Er bestaan speciale kozijnen waar de handgreep in is geïntegreerd en waar het glas tot de wand loopt. Wil je een nieuwe gevel met schuiframen? Check of je een bouwvergunning nodig hebt.

Lees verder onder de advertentie
  1. Bepaal het aantal ramen

Een standaard schuifraam bestaat uit twee gelijke delen, elk op afzonderlijke rails, waarbij het ene deel vast zit en het andere deel schuift. Als je kiest voor een oplossing met drie delen en drie rails, zijn er twee schuifvleugels. Het raam open je dan voor tweederde. Ben je op zoek naar een schuifdeur zonder vast gedeelte waardoor de doorgang naar het balkon, terras of tuin even groot wordt als het raam zelf? Ga dan voor een vouwwand waar je losse elementen ‘openvouwt’. De kwaliteit van het glas, de grootte van het raamoppervlak, de luchtdichtheid en de isolatie rond het raam bepalen hoe groot het warmteverlies is. Grote raampartijen houden warmte minder goed binnen. Overleg altijd met een specialist welke schuifraamoplossing de beste is.

  1. Kies de juiste ramen
Lees verder onder de advertentie

Welk glas je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Met gelaagd veiligheidsglas is het schuifraam extra veilig. Met anti-reflecterend glas lijkt het of er geen glas in de kozijnen zit, waardoor het buitengevoel binnen sterker wordt. Voor een goed geïsoleerde woning is het belangrijk dat een schuifraam warmte-isolerende eigenschappen heeft. Minimaal HR++ glas (hoog rendement dubbel glas) voor het schuifraam is sterk isolerend en dat is weer positief voor de energierekening en het milieu. Fungeert de terrasdeur als schuifraam? Dan moet het isolatieniveau iets hoger zijn. Driedubbele beglazing heeft betere isolerende eigenschappen en verdraagt water en lucht beter. Woon je in een oud pand met authentieke schuiframen? Met een voorzetraam (een extra raam vóór het bestaande raam) isoleer je het pand goed, zonder de kozijnen te vervangen. Niet zo’n fan van raambekleding? Ga dan voor zonwerend glas.

De prijs van een schuifraam

Ga je voor een kozijn met schuifraam? De prijs hangt sterk af van het materiaal, het soort glas en de grootte van het raam dat je kiest. Gemiddeld bedraagt een houten schuifraam van 2,5x 2m zo’n € 1.400,-. De prijs voor een aluminium schuifraam van hetzelfde formaat ligt tussen de € 1.700,- en € 1.900,-. Kunststof schuiframen zijn het voordeligst. Voor een PVC-schuifraam van 2,5x 2m betaal je gemiddeld € 1.100,-.

Ben je eruit welke schuiframen je neemt? Dan is het tijd voor de finishing touch. Met raambekleding voor grote ramen maak je de ruimte af én zorg je voor voldoende privacy.

Lees verder onder de advertentie

Raambekleding shoppen…

Bron: vtwonen 08-2015 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge