Raambekleding voor grote ramen nodig? Dit zijn de opties

Horizontale jaloezie Concrete hout, 50 mm brede lamellen, 60/80/100/120/140×180 cm (bxh) Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 10-2018 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 10-2018 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Ramen, zeker grote ramen, zijn fijn en het daglicht dat ze binnenlaten is meestal heel wenselijk. Maar er zijn ook momenten dat we de zon en de buitenwereld even buiten willen houden. Ben je op zoek naar passende raambekleding voor grote ramen? Dit is er allemaal mogelijk.

Lees verder onder de advertentie

De jaloezieën van deze foto komen uit de vtwonen collectie. Verkoopadressen vind je hier.

Welke raamdecoratie kun je kiezen voor grote ramen?

Grote ramen hebben grote impact. Wat je voor de ramen hangt is logischerwijs ook belangrijk. De beste raambekleding voor grote ramen? Dát hangt af van het doel ervan en van de ruimte.

Verduisteren. Voor slaapkamers kan het van belang zijn dat raambekleding verduistert. Je wilt (ook in de zomer) op tijd kunnen gaan slapen en ’s ochtends niet voor de wekker wakker worden.

Isoleren. Heb je een kamer op het zuiden? Dan kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen binnenshuis. Raambekleding die isoleert is dan prettig om het koel te houden binnen. Ook als je ’s winters de stookkosten wat wilt drukken, is een extra laag voor het raam een tip.

Privacy. Grenst de woonkamer aan de straat en wil je wél het licht en het uitzicht maar niet de inkijk? Er zijn gordijnen (zoals deze top-down-bottom-up plissegordijnen van vtwonen) die voorkomen dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken, terwijl jij wel de buitenlucht ziet.

Vochtbestendig. Ben je gezegend met grote ramen in de badkamer? Dan wil je daar hoogstwaarschijnlijk ook raambekleding voor de broodnodige privacy. Alleen wél vochtbestendige raambekleding. Daarvoor kom je al snel uit bij aluminium jaloezieën of waterbestendige rol- of plisségordijnen.

Wat te doen tegen inkijk bij een raam?

Je thuis kunnen afzonderen is een groot goed. In sommige kamers is privacy extra welkom. De badkamer is zo’n plek, de slaapkamer idem. Beide ruimtes vragen om ander type raambekleding voor grote ramen.

Slaapkamer

Zeg nou zelf, ’s ochtends de gordijnen openen en het daglicht binnenlaten, dat is toch een heerlijk begin van de dag? Het neemt niet weg dat je zelf wilt kunnen bepalen hoe laat de dag voor jou begint. In ieder geval niet voordat de wekker gaat. Verduisterende raambekleding voor grote ramen in de slaapkamer is dan absoluut een must. Vind je zo’n enorme lap stof massief en zelfs vlak? Laat er een koof met koofverlichting omheen timmeren – helemaal hotel chic. Een stof met een glansje werkt ook goed, dat weerkaatst het licht wat zorgt voor (optisch) meer beweging. Andere ideeën voor raambekleding voor grote ramen in de slaapkamer zijn vouwgordijnen, (duo)rolgordijnen, plisségordijnen, vitrages en shutters. Shutters zijn eigenlijk brede jaloezieën en komen in hout, aluminium, kunststof en in bamboe. Psst, zo maak je shutters schoon.

Badkamer

Omdat badkamers vochtige ruimtes zijn is vochtbestendige raambekleding essentieel. Aluminium of kunststof jaloezieën zijn een goede optie. De aluminium versie is wat stoerder en staat goed bij een industriële woonstijl. Kunststof heeft de eigenschap het uiterlijk van hout te kunnen nabootsen. Ook zijn er duo-rolgordijnen – helemaal hip op het moment – verkrijgbaar in 100% polyester. Dit vochtbestendige duo-rolgordijn bestaat uit lichtdoorlatende banen en is dus een beetje transparant. Dat wil zeggen: je ziet mogelijk een silhouet als je staat te douchen, maar je bent niet de attractie van de straat.

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 07-2016 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge
Beeld JA | vtwonen 07-2016 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge
beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Raambekleding op maat

Hebben de ramen in je huis afwijkende maten? Dan is het lang zoeken naar passende raambekleding. Soms zelfs tevergeefs. Het goede nieuws is dat ramen die anders dan anders zijn, je de vrijheid geven om een unieke stof te kiezen en hiervan gordijnen op maat te laten maken. Zelf raambekleding ontwerpen lijkt misschien ongebruikelijk, maar er zijn online voldoende aanbieders te vinden aan wie je dit kunt overlaten.

Blikvanger

Raambekleding is naast functioneel ook decoratief en zo’n gigantisch groot raam is natuurlijk de pièce de résistance van je interieur. Op jacht dus naar een gordijnstof met een opvallend motief, bijzondere kleur en zichtbare textuur. Wat je uiteindelijk ook kiest, zorg er te allen tijde voor dat de stof op de grond valt. Voor een royale, weelderige look mogen de gordijnen zelfs een beetje ‘slepen’. Tel voor dat effect gerust een centimeter of tien bij de lengte op.

Minder inkijk, zachter licht

Vitrages, ook wel glasgordijnen, temperen het licht en beperken de inkijk. Kies voor lichte vitrages, zowel in gewicht als kleur, als je de natuurlijke lichtval die de grote raampartij oplevert volledig wilt benutten. Linnen gordijnen zijn momenteel populair vanwege dat effect. Vitrages staan met name fraai bij een compleet glazen pui en bij erkers. Ga bij grote ramen waar toch wat meer privacy gewenst is, voor vitrages in combinatie met zwaardere overgordijnen. Zulke lagen breken het enorme raam.

LEES OOK
Deze raamdecoratie geeft de slaapkamer warmte privacy en charme

Een niet meer weg te denken trend zijn de (zwart) stalen deuren aan de achterzijde van een huis. Daglicht en een uitzicht op de tuin staan kennelijk hoog op de wensenlijst van verbouwend Nederland. Onderstreep dat buiten is binnen-gevoel met minimalistische gordijnen die net zo weinig aandacht opeisen als de elegante kozijnen.

Isolerende raambekleding

Een minpunt van grote ramen is dat ze kou en warmte doorlaten. Een extra laag raambekleding is daarom besparend en milieuvriendelijk, want dan kan de verwarming een graad lager. Combineer gordijnen met jaloezieën, een vouwgordijn of top-down-bottom-up plisségordijnen. Die gelaagdheid is niet alleen functioneel; je kleedt de kamer er rijkelijk mee aan en dat staat hartstikke chic.

Raambekleding voor elke woonstijl…

Bron: Beeld 1: vtwonen 10-2018 | styling Kim van Rossenberg | fotografie fotografie Sjoerd Eickmans Eickmans. Beeld 2: vtwonen 07-2016 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge. Beeld 3: vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie