Dit moet je weten over vloerverwarming onder een stenen vloer
Een stenen vloer gaat goed samen met vloerverwarming, hoewel ze niet allemaal even goed geleiden. Daardoor duurt het bij sommige vloersoorten wat langer voor je merkt dat de verwarming aanstaat. Hoe het precies zit bij de bekendste stenen vloeren en waar je op moet letten? Je leest het hier.
Vloerverwarming kan bijna altijd
Over het algemeen kan vloerwarming onder steen, beton, cementgebonden gietvloeren, terracotta, terrazzo, porselein en keramiek. Marmer en leisteen zijn ook geschikt, al warmt de eerstgenoemde trager op. De enige soort gietvloer waar het niet onder kan, is een epoxyvloer.
Wanneer de vloerverwarming uitstaat, kan een stenen vloer koel aanvoelen, maar ook daar is in feite niets mis mee. Zeker niet tijdens de steeds vaker voorkomende zomerse hittegolven. Dan is het zelfs ideaal: het finca-gevoel thuis.
LEES OOK
Alles wat je wilt weten over een gietvloer
Neem de tijd voor vloerverwarming
Vloerwarming in gebruik nemen is een geleidelijk proces, dat pas kan beginnen als een stenen vloer helemaal is uitgehard, ook de dekvloer eronder. Daarom is het een goed idee een stenen vloer in de lente of zomer te laten aanleggen – dan heb je ruim de tijd om het hele proces te doorlopen voor de koudere maanden beginnen.
Een aantal handige weetjes over vloerverwarming onder een stenen vloer:
- Voordat de verwarming zelf aan kan, moet eerst de dekvloer waar de verwarmingsbuizen of -draden inzitten helemaal zijn uitgehard. Dat duurt zes weken.
- Als daar bovenop bijvoorbeeld een terrazzovloer komt, moet die ook drogen en helemaal uitharden voor hij kan worden verdicht, geschuurd en gepolijst. Daarna moet terrazzo worden schoongemaakt en geïmpregneerd, waarvoor de vloer koel moet zijn. Pas als het impregneermiddel droog is – na een dag – kan de verwarming aan. Bij elkaar duurt dit leggen en behandelen ruim een week.
- Het aanbrengen van een gietvloer gebeurt in lagen en duurt ongeveer vijf dagen tot een week.
- Een natuurstenen vloer moet, afhankelijk van of er lijm of specie wordt gebruikt, zelfs vier tot acht weken drogen voordat hij kan worden geïmpregneerd.
Vanaf het moment van het leggen van de vloerverwarming tot het impregneren van de vloer hebben we het dus over zeven weken tot ruim drie maanden.
LEES OOK
Steengoed van vloer tot wand: ontdek de nieuwe vtwonen collectie tegels
Langzaam aan verwarmen
Mag de verwarming aan? Dan is de grote truc is om een temperatuurschok te voorkomen, zodat de kans op scheuren of werken van de vloer minimaal is. Je kunt het best lauw beginnen en de temperatuur in de loop van een week geleidelijk aan steeds een paar graden verhogen, waarbij de vloerverwarming ’s nachts moet aanblijven.
Daarmee voorkom je dat de vloer in de loop van de nacht te ver afkoelt en de volgende ochtend opnieuw moet opwarmen. Is de vloer eenmaal ‘gewend’, dan kun je overgaan op een normale thermostaatinstelling.
En dan begint het feest: lekker de hele winter rondslenteren op blote voeten!
Andere warmmakers shoppen
Bron: tekst: vtwonen 02-2021 Dossier Steengoed | beeld: styling Jeske Weel | fotografie Caroline Coehorst