Extra m² zonder veel gedoe? Ga voor een serre

beeld vtwonen Beeld

Wanneer je én meer vierkante meters wilt én meer contact met buiten, dan is een serre de perfecte oplossing. Doordat een serre vooral uit glas bestaat, krijg je ook nog eens een zee van licht binnen en leef je meer met de seizoenen dan ooit. Waar je allemaal aan moet denken bij de bouw van serre? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Serre of aanbouw?

Allereerst het verschil tussen een serre en een aanbouw, want deze twee worden nog weleens door elkaar gehaald. Het gaat bij allebei om een uitbreiding van het aantal vierkante meters, maar er zijn toch wel degelijk verschillen:

  • Een aanbouw zorgt voor een uitbreiding van de leefruimte – vaak de woonkamer of keuken – terwijl een serre een extra plek aan huis is.
  • Een serre is transparant, opgebouwd uit kozijnen met glas en heeft meestal ook een glazen dak. Een aanbouw bestaat uit een combinatie van ramen en muren.
  • Voor een serre heb je vaak te maken met maar één partij, bij een aanbouw ben je afhankelijk van een architect, aannemer, metselaar, glaszetter en misschien nog meer mensen.
  • Een serre staat soms al in een paar dagen, voor een aanbouw kun je wel een paar maanden uittrekken. Dit zie je uiteraard ook terug in het kostenplaatje.

Vergunning

Wanneer je zonder gedoe met vergunningen een serre wilt laten bouwen, dan heb je met een aantal regels te maken. Deze verschillen vaak per gemeente, dus zorg dat je alles goed hebt uitgezocht, voordat je plannen worden gerealiseerd. Vaak kan een serrebouwer je ook meer vertellen over de do’s en don’ts.

Wel of geen vergunning zit ‘m vooral in de afmeting van de serre en het maximaal te bouwen stuk grond in jouw specifieke geval. Je hebt namelijk ook rekening te houden met de erfgrens en burenhinder. Ook gelden er eisen aan de hoogte en de dakvorm. Bij het Omgevingsloket kun je terecht voor al je vragen over vergunningen.

Isolatie

Bij een plek met veel glas rondom loert het gevaar dat het er in de zomer bloedheet wordt en de winter niet warm te krijgen is. Kies daarom voor beglazing met een hoge isolatiewaarde (Ug-waarde), bij voorkeur driedubbel glas. Dit gaat ook condensvorming tegen en zorgt in de winter voor een behaaglijke temperatuur.

Om in de zomer tropische temperaturen binnen tegen te gaan, kun je zonwering plaatsen boven het dak. Dit kan speciaal op maat worden gemaakt, waarbij ook de profielen worden gespoten in de kleur van je serre. Zo valt hij niet uit de toon. Zonwering scheelt in de zomer al snel 5 tot 10 graden, dus echt het overwegen waard. Zorg natuurlijk zelf voor de nodige ventilatie door de deuren open te zetten als het even kan. En dat is juist het fijne van een serre!

Nog meer uit- en aanbouwinspiratie vind je in vtverbouwen meer m2 aan je huis. Je bestelt het nummer zonder verzendkosten.

Shoppen voor de serre…

Bron: beeld: Fotografie Barbara Kieboom | Styling Eva van de Ven

Lees verder onder de advertentie