Dit is wat je wilt weten over gipsplaten in de badkamer

beeld vtwonen Beeld vtwonen 2014-4 | stylist Marianne Luning | fotograaf Anna de Leeuw
Beeld vtwonen 2014-4 | stylist Marianne Luning | fotograaf Anna de Leeuw

Gipsplaten zijn misschien niet sexy, maar wél praktisch! Ze worden veel gebruikt bij verbouwingen. Het materiaal is relatief goedkoop en heeft een glad oppervlak, waardoor je er muren makkelijk strak mee af kunt werken. Ook in de badkamer zijn gipsplaten populair. Het zetten van gipsplaten in vochtige ruimtes vraagt wel om extra aandacht. Dit is alles wat je moet weten. 

Lees verder onder de advertentie

Wat is een gipsplaat?

De naam zegt het eigenlijk al: een gipsplaat is een plaat die bestaat uit een kern van gips. De zij-, boven- en onderkant van de gipsplaat is bekleed met speciaal karton. Dit materiaal wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld om muren, plafonds en vloeren mee af te werken, maar ook voor het creëren van scheidingswanden. Gipsplaten zijn er in verschillende soorten en maten. Een normale gipsplaat is wit, maar er zijn ook andere varianten die je herkent aan hun kleur. Zo zijn brandwerende gipsplaten roze en waterdichte gipsplaten groen. De platen zijn niet voor niets populair: ze isoleren goed, zijn goedkoop en makkelijk te plaatsen. Een ander voordeel is dat het oppervlak van een gipsplaat glad is. Zo zijn gipsplaten een mooie basis voor schilderwerk en het zetten van tegels.

Geschikte gipsplaten voor de badkamer

Als je gipsplaten in de badkamer wilt (laten) zetten, gebruik dan altijd de juiste variant. In de badkamer is het vaak vochtig. Al helemaal als je regelmatig het bad vol laat lopen of geniet van een uitgebreide, warme douche. Gewone gipsplaten in de badkamer plaatsen is daarom geen goed idee. Deze platen zuigen veel vocht op, waardoor je snel last krijgt van schimmelvorming. Ook krijgt een normale gipsplaat die vaak vochtig wordt sneller barsten en breuken. Hell no, dat wil je niet. Gebruik daarom altijd groene gipsplaten in de badkamer. Deze variant is geïmpregneerd met een waterafstotend middel, waardoor het intrekken van vocht tot een minimum wordt beperkt. Zo gaan de platen een stuk langer mee. Ben je benieuwd welke gipsplaten geschikt zijn voor het plafond in de badkamer? Ook voor het plafond gebruik je de groene gipsplaat. Lekker makkelijk, je hoeft voor de hele badkamer dus geen andere variant aan te schaffen.

Gipsplaten in de badkamer monteren

Voor zowel de muren als het plafond zijn groene gipsplaten dus erg geschikt. Om met een gipsplaat de badkamer waterdicht te maken is de juiste montage en afwerking essentieel. Zo voorkom je lekkage en schimmelvorming achter de wand. Ben je niet zeker van je zaak? Laat het zetten van de platen dan over aan een professional. Een expert weet precies wat de aandachtspunten zijn bij het monteren van gipsplaten in de badkamer.

Lees verder onder de advertentie
  • Bij het plaatsen van de gipsplaten in de badkamer moet je de gipsplaten eerst op maat snijden en van de juiste openingen voorzien, bijvoorbeeld voor stopcontacten.
  • Vervolgens monteer je een metalen of houten frame op de muur. Wil je ook gipsplaten aan het plafond monteren? Dan plaats je hetzelfde frame ook daar.
  • Daarna bevestig je de gipsplaten met speciale gipsplaatschroeven aan dit frame.
  • Zijn de gipsplaten bevestigd, dan moeten de schroeven en naden tussen de platen nog worden gedicht met gipsplaatvuller. Zo zijn er nergens meer plekken waar het vocht zich kan ophopen.

LEES OOK
Welk plafond is het best voor de badkamer? 7 soorten op een rij

Tegelen op een gipsplaat in de badkamer

Met tegels in de badkamer kun je allerlei kanten op. En tegels zijn ook nog eens praktisch: ze zijn waterdicht, makkelijk schoon te maken en gaan lang mee. Ga je voor tegels? Beslis dan eerst of je zelf gaat tegelen of dat je een professional inhuurt. Omdat je dankzij de gipsplaten al een rechte en gladde ondergrond hebt, is tegelen op gipsplaten niet al te moeilijk. Wel is het goed om te weten dat gipsplaten een zuigende werking hebben. Dit betekent dat de platen vloeistof absorberen. Groene gipsplaten hebben hier minder last van, maar alsnog is voorbehandelen belangrijk. Gebruik altijd een waterdicht voorstrijkmiddel voordat je gaat tegelen. Zo hecht de lijm beter en zorg je ervoor dat de ondergrond minder product absorbeert. De tegels plaats je met speciale, waterdichte tegellijm en ook voor de voegen gebruik je waterdicht voegmiddel. Tegelinspiratie nodig? Met badkamertegels in bijzondere vormen en afwerkingen geef je de badkamer een authentieke uitstraling.

Lees verder onder de advertentie

Gipsplaten in de badkamer schilderen

Ga je niet voor tegels, maar voor een geverfde badkamermuur? Of wil je de gipsplaten op het plafond van de badkamer schilderen? Ook met een lik verf op de gipsplaten bereik je een prachtig resultaat in de badkamer. Een geverfde muur is daarnaast nog makkelijker schoon te houden, omdat je geen voegen hoeft te schrobben. Net als bij het plaatsen van tegels, bereid je de gipsplaten op het plafond en de muren eerst voor met een waterdicht voorstrijkmiddel. Daarna breng je een goede, waterbestendige primer aan. Gebruik bij het schilderen van de gipsplaten in vochtige ruimtes zoals de badkamer altijd speciale badkamerverf. Dit is waterafstotend, dampopen en schimmelwerend. Ook kun je deze wanden goed schoonmaken zonder dat de bovenste verflaag beschadigt. Gebruik dezelfde soort verf voor het plafond als je dat ook schildert. Ga goed voorbereid van start en raadpleeg deze tips voor het schilderen van de badkamer.

Gebruik je gipsplaten in de badkamer voor een verbouwing? Met dit stappenplan voor een badkamer ontwerpen creëer je zelf een prachtige, nieuwe badkamer.

Moois voor in de badkamer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 04-2014 | stylist Marianne Luning | fotograaf Anna de Leeuw