Een nieuwe badkamer ontwerpen: in 9 stappen naar een mooi eindresultaat

De . M.m.v. vestingh.nl (kleur op de muur Terra Pink No.102, kleur van kolom en rand toog Merlot Mania No. 123), zarahome.com (sloffen), vtwonen.nl (hanglamp Amp van Normann Copenhagen), hay.nl (bruine glazen opbergpot met deksel Container S, vloerkleed Burgundy, tandenborstel Tann, sculpture W&S Moguls Burgundy), nordal.eu (gekleurde glazen kandelaars, roze vaas, gespikkeld drinkglas, roze marmeren bakje), stories.com (parfum, tubes, sieraden). Overig privébezit. Beeld vtwonen 05-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen\n
Beeld vtwonen 05-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen\n

Plannen voor een nieuwe badkamer? Zet je dan maar schrap voor alle beslissingen die je moet nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk, en die voorbereiding begint hier! Met een helder stappenplan en handige tools voor het ontwerpen van een badkamer.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: Moodboard maken

Goed weten wat je wilt, is de belangrijkste eerste stap. Een moodboard is daarbij een onmisbare leidraad, want daarmee krijg je een duidelijk beeld van je wensen. Leg alle plaatjes, catalogi, folders en stalen van badkamers die je mooi vindt bij elkaar. Ben je geïnspireerd geraakt door de badkamer van vrienden, maak daar dan ook foto’s van. Bedenk vooral wat je zo aanspreekt: is het een stijl, opstelling of een bijzondere materialencombinatie?

Denk bij de collage ook plaatjes van kranen, douchekoppen, tegels, wastafels, badkuipen en accessoires. Maak daarna een of meer foto’s van het moodboard en zorg dat je die altijd bij je hebt, dat is handig als je op pad gaat om alles aan te schaffen. Een moodboard is ook onmisbaar om je architect en aannemer duidelijk te maken wat je wilt. Meer weten over hoe een moodboard je op weg kan helpen? Doe dan de vtwonen cursus moodboard maken met stylist Frans Uyterlinde.

Stap 2: meten is weten

Ruimtegebrek is een veelgehoord probleem in de badkamer, maar soms gaat het meer over het slim benutten van de vierkante meters dan om de afmetingen zelf. Laat je nergens door tegenhouden! Ook niet door een dikke muur die in de weg staat. Maak doorkijkjes, verplaats een muur, breek deze helemaal of deels af (wel checken of het een dragende muur betreft) of snoep van die slaapkamer wat meters af zodat de badkamer ruimer kan worden.

Lees verder onder de advertentie

Zet je verbouwplannen zo uitgebreid mogelijk op papier. Maak een plattegrond op schaal. Teken de looplijnen in en denk goed na over de plek van deuren en ramen – houd daarbij bijvoorbeeld ook rekening met de zon en lichtinval. Geef aan welke muren dragend zijn en denk alvast aan isolatie en elektra.

Hulp inroepen

Hulp inroepen van een specialist, bijvoorbeeld een aannemer, badkamerinstallateur of bij grote verbouwingen een architect is altijd een goed plan. Zij weten waar ze het over hebben en kunnen adviseren bij ontwerp, verbouwing, verplaatsing of herinrichting van de badkamer. In een kennismakingsgesprek zullen ze proberen om een compleet beeld te krijgen van hoe je leeft en kijken ze of je wensen haalbaar zijn. Deze informatie wordt verwerkt in een aantal ontwerpen voor je nieuwe badkamer.

De in kleur Nieve uit de vtwonen collectie Beeld vtwonen 05-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 05-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Lees verder onder de advertentie
De in Ocean Blue uit de vtwonen collectie Beeld vtwonen 11-2021 | productie Tanja Saarberg |  styling Kim van Rossenberg | fotografie sjoerd eickmans
Beeld vtwonen 11-2021 | productie Tanja Saarberg |  styling Kim van Rossenberg | fotografie sjoerd eickmans

Stap 3: materialen kiezen

Zodra je een ontwerp hebt gekozen, kun je een kleuren- en materialenplan opstellen. Ga je voor tegels, mozaïek, beton ciré, tadelakt, natuursteen of hout op de muren en de vloer? Het meest populaire en voor de hand liggende materiaal in de badkamer is tegels.

Dit zijn de meestgestelde vragen over tegels op een rij:

Lees verder onder de advertentie
 1. Kun je tegels zonder voeg tegen elkaar zetten? Dat is misschien leuk voor een tafelblad, maar voor de badkamer niet zo’n goed plan. De voegmortel heeft namelijk een functie: die voorkomt na uitharden dat er water tussen en onder de tegels komt. Smalle voegen dan maar? Omdat smalle voegen van 1,5 tot 2 mm zo gewild zijn, worden veel tegels tegenwoordig ‘gerectificeerd’ geleverd: strak afgezaagd aan de randen. Maar ook hier een kanttekening: dat werkt het best met tegels die in een kamer of hal liggen. Zeker in een badkamer wordt aangeraden om de voeg niet smaller dan 3 of 4 mm te maken. Bedenk: hoe groter de tegel, hoe smaller de voeg lijkt.
 2. Tot hoe hoog moet je tegelen? Dat ligt aan de ruimte. Als je een badkamerwand deels laat betegelen, dan is 1.60 meter gebruikelijk en in de douche 1.80 meter. In een aparte wc is tot 1.20 meter voldoende. Daarboven kun je verven met speciale latex voor natte ruimtes of behangen met badkamerbehang. Ga je zelf aan de slag? Lees dan onze tips over tegelen.
 3. Hoe bepaal ik de kleur van de voegen? De kleur van de voegen bepaalt mede de sfeer van de badkamer. Witte tegels met witte voegen of grijze tegels met grijze voegen houden het beeld rustig, maar ook een beetje saai. Gebruik je donkere voegen bij witte tegels dan heb je ineens een eyecatcher te pakken. Bij gekleurde tegels kan juist een witte voeg het verschil maken, vooral als de tegels een bijzonder vorm hebben.
 4. Hoeveel tegels moet ik bestellen? Reken uit hoeveel je nodig hebt en bestel 5 procent extra van dezelfde partij (af te lezen aan de nummercode op de dozen). Want: beter een doos over die terug moet, dan later moeten bijbestellen en tot de ontdekking komen dat de nieuwe tegels net een tikje anders zijn

WIST JE DAT…
… vtwonen een eigen tegelcollectie heeft?

Stap 4: sanitair kiezen

Zonder sanitair geen badkamer en wat valt hier veel te kiezen. Wil je een bad én een douche? Een enkele of een dubbele wastafel? We zetten voor je op een rij wat er allemaal te beslissen valt.

Lees verder onder de advertentie

De douche

Dit zijn de vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een douche kiest: Ga je voor een douchebak, inloopdouche of douche in bad? Moet de douchebak van keramiek, kunststof of natuursteen zijn? Sluit je de douche af met een (glazen) douchedeur of gordijn of laat je de inloopdouche open? Wil je een regendouche, waterbesparend, met thermostaatkraan, douchepaneel met hoofd- en handdouche of meerdere massagesproeiers? Maak je een aparte hoek voor de douche achter een muurtje of wil je een ronde vorm? Idee: met kinderen – en als je de ruimte hebt zijn twee douches naast elkaar heel fijn.

Wat het eiland is voor de keuken, is de inloopdouche voor de badkamer: als het even kan, willen we het allemaal. Het zijn douches zonder deur en zonder drempel, of met een drempel van maximaal 2 cm hoog. De vloer wordt zo aangelegd dat het water moeiteloos naar de afvoer afloopt, zonder dat er water in de douche blijft staan. Lees meer over de badkamer met inloopdouche.

Het bad

Sommige mensen hebben een warme band met hun bad en stappen er het liefst twee keer per dag in, al dan niet met kaarsjes, een boek en een glas wijn. Maar je zult de eerste niet zijn die altijd heeft gedroomd van een bad en er vervolgens nooit in zit, omdat het je te veel tijd kost of omdat je ongeduldig wordt van dat gedobber. Een belangrijke vraag om jezelf dus eerst te stellen is: ben ik het type dat vaak in bad gaat liggen en heeft mijn droombadkamer eigenlijk wel een bad?

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Weinig m2 en toch maximaal ontspannen: inspiratie voor het inrichten van een kleine badkamer

Voordelen van een bad

 • Een uitkomst als je kleine kinderen hebt.
 • Het geeft je een prima excuus om er langer dan tien minuten door te brengen.
 • Met een mooie selectie badolie maak je er je eigen wellnessruimte van.
 • Voor velen is in bad gaan de ideale manier om de dagelijkse spanning en stress van zich af te laten glijden.

Nadelen van een bad

 • De standaardmaat van een ingebouwd bad is 70×170 cm of 80×180 cm, bij 50 of 60 cm diep. En dat is alleen het bad zelf, niet de ombouw. Dat bad neemt dus behoorlijk wat ruimte in.
 • In een bad gaat al snel 110 liter water; een snelle douche kost de helft van het water en een vijfde van de tijd.
 • Als je lichaam toevallig niet de standaardmaten heeft waarvoor het bad is ontworpen, is het vaak niet diep genoeg.
Lees verder onder de advertentie
Zandloper € 22,99, handdoek met witte bies € 12,99, houten hanglamp € 99,99 (sissy-boy.com). Houten kruk € 325,-, koraal op voet € 130,- (allestedlund.com). Toilettas € 19,99, houten bord € 24,99 (zarahome.com). Marmeren tissue­houder van Aquanova € 54,90, spiegel van Umbra € 126,05 (vtwonen.nl). Keramieken wierrookhouder € 33,90, vloerkleed € 79,90, zeep, per stuk vanaf € 14,90 (letoile.store). Waskom van versteend hout, vanaf € 425,- (unik-living.com). Koperen kraan, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | m.m.v. Soekijad (vloer) | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist, Kula van den Broek
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | m.m.v. Soekijad (vloer) | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist, Kula van den Broek

De wastafel

Enkel of dubbel? Voor je kiest voor een enkele of dubbele wastafel, kun je eens nadenken over hoe vaak je met z’n tweeën in de badkamer staat. In de praktijk wordt een tweede wasbak namelijk vaak niet gebruikt. Extra brede wastafels kunnen dan een oplossing zijn: op één wastafel van 100 cm kun je toch twee kranen installeren. Bedenk: hoe breder de wastafel, hoe luxueuzer en groter de badkamer eruit – ziet. Wil je toch twee wasbakken naast elkaar, houd er dan rekening mee dat je minstens 120 cm nodig hebt.

Het toilet

Er zijn drie soorten: wand , staande- en duoblok-wc’s. Bij duoblok zit het waterreservoir vast aan de wc -pot. Ze zijn vaak volledig keramisch en de hoogte is standaard 40 cm. Bij een staand toilet moet je ook nog een reservoir aan ­ schaffen. Wandclosets met een inbouwreservoir hangen aan de muur.

Lees verder onder de advertentie

Stap 5: verlichting

Of je nu wel of geen daglicht in de badkamer hebt, kunstlicht is altijd noodzakelijk. Meerdere inbouwspots of een groot spreidlicht zorgen voor voldoende algemene verlichting. Zorg ervoor dat de spots in het plafond dimbaar zijn, zodat je ontspannen kunt badderen of douchen. Denk ook eens aan gekleurde verlichting; kleuren kunnen ontspannend, opwekkend of kalmerend werken.

Direct licht bij de spiegel, te bedienen met een aparte schakelaar, is onontbeerlijk bij het scheren of make-up opbrengen. Liefst links en rechts van de spiegel of één punt recht van boven, zodat je gezicht egaal van voren wordt belicht. Alle verlichting moet waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd zijn. Gebruik alleen verlichting die geschikt is voor de badkamer.

Stap 6: verwarming en ventilatie

Ventilatie is uiteraard onmisbaar in de badkamer om schimmel tegen te gaan. Via een raam of een mechanisch ventilatiesysteem. Slim is bijvoorbeeld een onderhoudsvrij kunststof kiepraam met verschillende ventilatiestanden. Dat komt in z’n geheel een stukje naar binnen, waardoor er rondom lucht langs stroomt. De kleinste stand is veilig voor inbraak, dus het raam kan gerust iets open staan als je niet thuis bent.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Frisse wind door je huis… 5 feiten over ventileren

Is er geen raam naar buiten, dan zijn er goede mechanische ventilatiesystemen, die continu lucht afzuigen. Hierbij kun je kiezen uit gevelmodellen of ventilatoren die op een afvoerbuis worden aangesloten. Aangeraden wordt om de ventilator na het douchen nog vijf minuten tot een kwartier te laten na draaien.

Top Solid bad Endless uit de vtwonen badkamercollectie in zand, 160x73x57 cm (lxbxd), inhoud 200 liter € 3450,- (ook verkrijgbaar in Quartz in grijs en zwart). Op vloer vtwonen tegels Raw Sand, 60×120 cm per m² € 74,-. Achter bad vtwonen tegels Raw Sand, 80×80 cm per m² € 69,50. Overig privé Beeld vtwonen 05-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen\n
Beeld vtwonen 05-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen\n
Badkamerkast Unihopper. Wastafelkommen Solid Surface. Kranen en vrijstaand bad ADW. Spiegel Best Design. Tegels Sartoria. Behang BN Walls. Kleed H&M Home. Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Anne van den Dool
Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Anne van den Dool

Stap 7: offertes aanvragen

De ontwerper en de installateur maken op basis van de indeling en de materiaalkeuze een offerte. Ga je hiermee akkoord, dan worden de technische tekeningen gemaakt, de bestellingen geplaatst en kan het echte werk beginnen. Omdat we liever niet al te lang zonder douche willen zitten, besteden we de verbouwing van de badkamer vaak uit.

Lees verder onder de advertentie

Als je een aannemer in de buurt inschakelt, is de kans groot dat alles soepel verloopt. Het kan dan wel zijn dat je relatief veel betaalt omdat hij geen concurrentie heeft. Om dat enigszins te voorkomen, kun je van tevoren een aantal offertes vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en de garanties die de aannemer biedt.

Stap 8: verbouwproces

De aannemer begeleidt het (ver)bouwproces door vooraf de belangrijkste zaken door te spreken met de installateur en ook tussentijds een vinger aan de pols te houden. Als het goed is, zorgt hij er ook voor dat jij goed op de hoogte wordt gehouden van de voortgang en eventuele problemen. Blijf zelf ook actief betrokken bij het hele proces. Plan minimaal een keer per week overleg in en vertrouw op de deskundigheid van de aannemer en de bouwvakkers.

Aannemers hebben meestal een groot netwerk van partijen waarmee ze samenwerken, zoals stukadoors, loodgieters en tegelzetters. Zij weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten en zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is dus niet zo handig om zelf allerlei eigen bedrijven voor specifieke klussen in te schakelen. In plaats van minder levert dit uiteindelijk vaak méér kosten op.

Let op! Als je aannemer zegt dat de verbouwing zeven werkdagen in beslag zal nemen, vraag dan ook wat de start- en einddatum is. Zo loop je niet het risico dat hij die tien dagen verspreidt over anderhalve maand.

Stap 9: de oplevering

Bij de oplevering kun je eventuele opleverpunten (zaken die nog gedaan of veranderd moeten worden) vastleggen en hiervoor een deadline afspreken.

Online badkamer ontwerpen

Je kunt je nieuwe badkamer ook zelf online ontwerpen. Bijna alle bekende badkamermerken hebben een planner op hun website waarmee je een plattegrond van de badkamer maakt en verschillende indelingen kunt vergelijken. Met één druk op de knop verander je de platte indeling in een ruimtelijk 3D-ontwerp: dat geeft ruimtelijk inzicht in wat wel en niet kan. Probeer verschillende opstellingen uit.

Neem je ontwerp daarna mee naar de winkel zodat je precies kunt aangeven wat je wilt. Geef de volgende maten aan: breedte, hoogte en diepte van de hele ruimte. Noteer waar leidingen uit de muur komen en waar zich eventuele ventilatie bevindt. Geef aan waar deuren en ramen zitten, hoe groot ze zijn en wat de draairichting is. Zet ook de elektriciteitspunten in het plafond en de muren op de tekening.

vtwonen cursus badkamer indelen

Kun je wel wat hulp gebruiken van een echte indeel-pro? Dan neemt vtwonen styliste Marianne je in onze nieuwste vtwonen cursus Project Badkamer graag aan de hand mee door het woud door de badkamer-jungle. Met heldere voorbeelden, video’s en bergen tips worden jouw wilde plannen een concreet ontwerp. Lees hier meer over de badkamer-cursus van vtwonen.

Bron: beeld 1, 2 en 5: vtwonen 05-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen | beeld 3: vtwonen 11-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 4: vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | m.m.v. Soekijad (vloer) | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist, Kula van den Broek