Stappenplan multifunctionele roomdivider

beeld vtwonen Beeld 101 Woonideeën augustus 2014
Beeld 101 Woonideeën augustus 2014

Met deze multifunctionele roomdivider verdeel je je slaapkamer heel makkelijk in een kleed- en slaapgedeelte. Gebruik hem als bedhoofdeind, kast of bedstee. Handiger dan dit wordt het niet!

Lees verder onder de advertentie

Dit heb je nodig

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

Deze materialen heb je nodig

Dit gereedschap heb je nodig

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Stappenplan roomdivider maken

Stap 1
Download de werktekening. Hierop staan alle afmetingen van de mdf-panelen, balkjes en latten. Laat de mdf-panelen aan de hand van de tekening bij de bouwmarkt op maat zagen. Zaag de houten balkjes op maat: 4x 145 cm lang en 1x 177 cm lang. Leg de latten op de grond en leg hierop de verzaagde mdf-panelen van 95×183,8 mm en het paneel van 50×183,8 mm. Laat ze precies op elkaar aansluiten. Schroef vervolgens de platen aan de balkjes.

Stap 2
Je gaat de zijpanelen maken. Deze hebben een afmeting van 145×50 cm. Om veel houtverlies te voorkomen, deel je een van de 2 panelen in 2 stukken. Hier zie je later niets van, omdat de lijsten hier overheen worden verlijmd. Zaag uit het mdf: 1x 50×145 cm (is een geheel paneel), 1x 50×95 cm en 1x 50×55 cm (dit paneel bestaat dus uit twee delen, is samen ook 50×145 cm). Schroef de balkjes op de zijpanelen. Bij het paneel dat uit twee delen bestaat, plaats je het kleine deel aan de bovenkant.

Lees verder onder de advertentie

Stap 3
Schroef de zijpanelen vast aan het achterpaneel. Gebruik hiervoor de kleine universele schroeven. Schroef ze ongeveer om de 20 cm vast.

Stap 4
Zaag 6 balkjes van 42,5 cm lang. Zaag uit twee van deze balkjes een hoekje voor de kledingroede. Kijk op de werktekening voor de juiste plek.

Stap 5
Plaats de balkjes op de zijpanelen. Het eerste komt aan de bovenkanten loopt gelijk aan het mdf paneel. De tweede, met het uitgezaagde hoekje, komt 14 cm lager. De derde komt vanaf de grond op 35 cm hoogte. Boor vanaf de buitenkant met de 3 mm boor gaatjes voor en schroef de balkjes vast met de grote schroeven. Je hebt 6 schroeven nodig per kant. Doe hetzelfde met het andere zijpaneel.

Lees verder onder de advertentie

Stap 6
Leg het 12 mm dikke mdf paneel (bovenkant) bovenop het achterpaneel en de twee zijpanelen. Schroef dit vast aan de balkjes. De ruwe basis van de kast/hoofdboard en bedstee is nu klaar.

Stap 7
Nu ga je op alle zijpanelen en het achterpaneel latjes plaatsen. Begin met de zijpanelen. De maten bepaal je door ze op de panelen te leggen en af te tekenen. De buitenste latten zaag je in verstek met het verstekbakje en de zaag. Doe per gezaagde lat eerst wat houtlijm op de achterkant en timmer de lat dan aan beide kanten vast met een spijkertje. Doe dit één voor één per lat. Als je de buitenlatten hebt vastgezet, kun je verder gaan met de binnenste latten. Deze zaag je recht af. Zet de middelste lat op 47 cm vanaf de bovenkant vast. Bij het achterpaneel plaats je ook weer eerst de buitenste latten. Daarna plaats je de lange binnenste lat. Lijm deze lat vast en timmer met twee kleine spijkertjes aan beide kanten vast. Leg het achterpaneel vervolgens op de rug met de latten naar de grond toe. Leg er bijvoorbeeld wat zware boeken op zodat het even goed aandrukt. Laat de lijm zo goed drogen. Hierna kun je de kast weer rechtop zetten en ga je de binnenste latten vastlijmen. De afstanden tussen deze latten onderling zijn 57 cm, 49 cm, en 57 cm. Ook deze verlijm je.

Stap 8
Nu is de lijst aan de open kant (kastkant) aan de beurt. Ook deze wordt gemaakt van houten latten. Plaats de linker- en de rechterzijde op dezelfde manier als hiervoor. De bovenste lat schroef je vast met kleine schroefjes. Het is handig om de gaatjes eerst even door te boren.

Lees verder onder de advertentie

Stap 9
Nu maak je de legplank voor in de kast. De plank wordt gemaakt van het mdf paneel van 48,5×183,8 cm en 12 mm dik. Meet met een geodriehoek per hoek van het paneel 35×35 mm af. Zaag de 4 hoekjes uit.

Stap 10
Schroef voor extra stevigheid onder de plank aan beide lange zijden een houten balkje.

Stap 11
Zaag met de ijzerzaag de koperen buis op maat zodat deze mooi past in de balkjes met de uitzaagde hoekjes aan de binnenkant van de kast. De kast is nu klaar, maar als je hem wilt gebruiken als bedstee, moet je eerst nog de plankjes aan de binnenzijde maken en monteren (zie stap 13). Plaats tenslotte de wieltjes onder de kast. Leg de kast op z’n zij. Schroef aan elke hoek aan de onderkant van de hoekbalkjes een meubelwieltje.

Lees verder onder de advertentie

Stap 12
Vul de plekken waar de schroefjes zitten op met mdf-vuller. Laat drogen en schuur alles licht op. Zet de kast in de grondverf en laat goed drogen. Schuur de kast nog een keer licht op en lak de binnen- en buitkant af. De buitenkant (hoofdboard gedeelte) is hier geverfd in de kleur Muziek S 1020-G (Histor). De binnenkant (kledingkast/bedstede) is geverfd in kleur Badparel S 1010-G (Histor).

Stap 13
Als je ook de plankjes aan de binnenzijde van de bestede wilt maken, heb je de twee kleine mdf paneeltjes van 12 mm nodig. Zie de werktekening. Meet ook hier aan elk hoekje 35×35 mm af (zie werktekening) en zaag ze uit. Knip het grijze rolluiklint af op 4×110 cm lengte. Gebruik per plankje 2 stukken lint waar het plankje inkomt te hangen. Laat de uiteinden per lint aan de onderkant bij elkaar komen en schroef deze per lint met 2 kleine schroefjes vast. Als je dit bij beide plankjes hebt gedaan, kun je ze aan de onderzijde van de roedebalkjes vastschroeven met de schroeven van 3×25 mm.

Shop kant-en-klare roomdividers

Liever niet zelf aan de slag? Shop deze kant-en-klare roomdividers.

Lees verder onder de advertentie

Bron: 101 Woonideeën augustus 2014