Weinig m2 en toch maximaal ontspannen: inspiratie voor het inrichten van een kleine badkamer
Het indelen van een kleine badkamer is een lastige puzzel. Wij helpen je met handige tips, opstellingen en het kostenplaatje. Zodat je in jouw mini-spa genoeg opbergplek en bewegingsruimte hebt én achter alle badkamerwensen een vinkje kunt zetten.
Hoe ‘groot’ is een kleine badkamer?
‘Klein’ is natuurlijk een subjectief begrip. Voor iedereen betekent het iets anders. In een studentenkamer is een smalle douche en een wasmeubel groot genoeg, terwijl dat voor een gezin met kinderen al snel te klein is. Dus wat is een ‘kleine’ badkamer precies?
De gemiddelde badkamermaat in Nederland beslaat ongeveer 8,5 m², en dat is best flink. Een badkamer kan en mag veel kleiner zijn. De minimale afmeting voor een badkamer is volgens het Bouwbesluit (van de Rijksoverheid) 1,6 m² met een breedte van ten minste 0,8 m. Zit er een toilet bij in? Dan moet de vloeroppervlakte ten minste 2,2 m² zijn met een minimale breedte van 0,9 m.
Smal, vierkant of schuin dak
De kleine badkamer komt in alle soorten en (kleine) maten. Dit zijn de meest voorkomende vormen:
- De kleine, smalle badkamer: dit is een lastige om in te delen, maar niet onmogelijk. Omdat je hierbij niet twee delen tegenover elkaar kunt plaatsen, is het slim om in een rijtje te denken. De inloopdouche tegen de achterwand, daarnaast het toilet en het wasmeubel aan de voorkant, is een optie.
- Kleine vierkante badkamer: deze variant komt vaak voor. Het beste is om alle vier de hoeken zo goed mogelijk te benutten. Een hoekbad, douche, wasmeubel en toilet past precies.
- Kleine badkamer met schuin dak: een badkamer met een schuin dak kan lastig zijn, maar niet als je de ‘loze’ ruimte goed benut! Misschien past er wel een wasmachine onder het schuine deel? Of een paar wasmanden?
- Kleine badkamer zonder raam: een badkamer zonder raam is niet ongewoon. Op zich geen probleem, mits er een goede afzuiging aanwezig is. Mooie, sfeervolle verlichting en een ventilatiesysteem om de lucht fris te houden doen wonderen!
Wel of geen bad?
Wanneer je een kleine badkamer gaat (laten) ontwerpen, is het allereerst belangrijk om te bedenken wat je precies in de badkamer wil hebben. Heb je genoeg aan alleen een douche? Of wil je het ultieme comfort van een ligbad? Vind je het fijn om een wc in de badkamer te hebben? Of heb je genoeg aan de wc beneden? De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij zetten er een paar voor je op een rij.
Kleine badkamer met bad
- Bad en douche ineen: wil je graag een bad maar heb je te maken met een kleine ruimte? Dan wordt de puzzel nog een stukje moeilijker. Niet getreurd, een bad in een mini-badkamer is echt mogelijk! De eerste en meest ruimtebesparende optie is natuurlijk het douchebad. Zo geniet je van de luxe van een bad, zonder dat je de douche hoeft op te offeren. Wist je dat er zelfs instapbaden bestaan? Hierbij heeft het bad een deurtje dat open kan, waardoor je niet over de badrand hoeft te stappen als je gaat douchen. Ideaal!
- Hoekbad: niet iedereen vindt het fijn om in bad te douchen. Geldt dat ook voor jou, dan kun je het beste voor een hoekbad gaan. Dit bad is ten opzichte van een recht bad ruimtebesparend. Grote kans dat je vervolgens ook nog een kleine douche kwijt kunt. Hoekbaden zijn meestal verkrijgbaar in allerlei vormen, zoals asymmetrisch, vijfhoekig, zeshoekig en kwartrond.
- Zitbad: een ander soort bad dat heel erg geschikt is voor een kleine badkamer, is het zitbad. Hier kan een volwassen persoon enkel in zitten, liggen wordt lastig. Wel ideaal voor kinderen!
Kleine badkamer met bad en douche
Wil je het beste van twee werelden? Relaxed languit baden en snel kunnen douchen? Met een beetje passen en meten zouden een bad en een douche in een kleine ruimte moeten passen. Denk aan een smalle douche in een hoekje en een ligbad tegen de langste zijde van de kamer. Wel offer je dan hoogstwaarschijnlijk iets anders op, zoals een toilet. De beste optie is een douchebad, die we hierboven al even noemden.
Kleine badkamer met inloopdouche
Heb je maar weinig ruimte voor een douche? Dan biedt de inloopdouche kansen! Deze neemt doorgaans minder ruimte in beslag dan een douchecabine. Nog slimmer is om voor een glazen deur te kiezen. Glas doet de ruimte namelijk groter lijken! Zorg voor een dun zijwandje, zodat je naast de douche andere meubels kwijt kunt. Belangrijk is dat de vloertegels genoeg aflopen, zodat het water gemakkelijk wegstroomt.
Kleine badkamer met toilet
Veel mensen vinden een tweede toilet in huis geen overbodige luxe. Want: niet meer de trap af midden in de nacht als je naar de wc moet. Een toilet neemt gelukkig weinig ruimte in beslag. Als je voor een douche met vaste zijwand kiest, zou het toilet daar heel goed naast passen. Staar je niet blind op de symmetrie. Normaliter zou je een wc in het midden van een wand plaatsen, maar als jij liever plaats maakt voor bijvoorbeeld een wasmand, overweeg dan om het toilet een beetje op te schuiven.
Kleine badkamer met wasmachine en droger
Ten slotte wil je misschien een wasmachine en droger in de badkamer. Of misschien heb je simpelweg geen andere keuze vanwege de aansluitingen. Allereerst is het natuurlijk slim om voor een was-droogcombinatie te kiezen. Scheelt weer een enorm apparaat! Kijk vervolgens of er hoekjes in de badkamer onbenut zijn. Past hier een wasmachine? Wat dacht je van tegen een schuine wand?
Ga ook de hoogte in! Monteer boven de wasmachine een radiator of planken voor extra opbergruimte. Soms kan het zelfs baten de wasmachine in het badkamermeubel te verwerken. Let hierbij wel op de veiligheid. Elektriciteit en water gaan nu eenmaal niet goed samen. Een machine moet op een groep aangesloten worden die hiervoor gezekerd is.
10 tips! Hoe kun je jouw kleine badkamer efficiënt indelen?
De belangrijkste vraag is: hoe kun je een kleine badkamer indelen? Je wil natuurlijk jouw badkamerruimte optimaal inrichten, zodat je ook in deze kleine ruimte helemaal tot rust kunt komen. En zodat het jouw persoonlijke mini-spa wordt! Welke kleur kies je in een kleine badkamer en hoe maak je het een stijlvol geheel? Met deze 10 tips helpen wij je op weg.
LEES OOK
Dit handige lijstje met afmetingen helpt bij het indelen van de badkamer
1. Zo laat je de ruimte groter lijken
Er zijn genoeg mogelijkheden om van je compacte badkamer een groot lijkend droompaleisje te maken. De beste manier om dit gevoel te creëren, is door uit te gaan van less is more. Kies voor licht kleurgebruik en egale materialen. Maar ook grote spiegels (doe eens gek en ga voor een mirror wall), hoogglans meubels en glazen wanden helpen. Door de weerspiegeling lijkt de ruimte groter.
2. Benut de hoekjes!
Kijk goed naar de hoeken in de ruimte. Er zijn namelijk veel hoekoplossingen ontwikkeld voor kleine badkamers. Een paar voorbeelden:
- Een douche in een driehoekvorm. Hierdoor wordt de douche minder diep.
- Een hoekbad. We zeiden het hierboven al even: het hoekbad is het perfecte bad voor een mini-badkamer.
- Een hoekwastafel. Hierdoor creëer je meer bewegingsvrijheid in de badkamer.
3. Kleuren kiezen voor een kleine badkamer
Door slim gebruik te maken van bepaalde kleuren, kun je een ruimtelijk gevoel geven aan een kamer. Wanneer je een kleinere badkamer hebt, kies dan liever niet voor donkere kleuren en drukke tegeltjes. Donker geeft immers een warm en knus gevoel, maar niet direct een ruimtelijke of rustige uitstraling. Lichte kleuren geven daarentegen een gevoel van frisheid. En laat dat nou voor veel mensen een must zijn in de badkamer!
Je hoeft natuurlijk niet meteen voor een compleet witte badkamer te gaan. Het nadeel van wit – en vooral bij badkamers – is dat het klinisch kan aanvoelen. Behalve als je witte tegels combineert met warme materialen, zoals een houten wasmeubel. Of ga voor crèmekleurige tegels met een zwarte kraan of douchekop voor het ultieme hotel-chique gevoel.
4. Tegels in een kleine badkamer
Een andere manier om door middel van gezichtsbedrog wat extra vierkante (centi)meters in de ruimte te smokkelen is door relatief grote tegels te gebruiken. Bij grote tegels zijn weinig voegen nodig, wat zorgt voor rust in de tent. Nog een paar trucjes die je kunt toepassen:
- Voor het optimale effect laat je de vloertegels doorlopen in de douche.
- Het is verstandig om te kiezen voor een voegkleur die ongeveer dezelfde tint heeft als de tegelkleur.
- Met verticale lijnen verleng je je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan verticale tegels van 30 x 60 cm.
- Toch liever de sfeervolle, kleine mozaiektegels? Gebruik ze als accent, bijvoorbeeld achter het toilet. Kies het liefst voor een tegel in dezelfde kleurtint als de grote tegels.
- Hoogglans tegels laten met behulp van weerspiegeling de kamer groter lijken.
LEES OOK
5 tegelpatronen en het effect op een ruimte
5. Shine bright!
Verlichting speelt een grote rol bij het groter laten lijken van een ruimte. Veel licht geeft een ruimtelijk gevoel. Gelukkig heb je in een kleine badkamer relatief weinig verlichting nodig. Spotjes zijn altijd fijn, maar denk ook aan spiegelverlichting. Bijkomend voordeel is dat je de spiegel – die zorgt voor een ruimtelijk effect – extra benadrukt.
6. Geen douchemuur maar een glaswand
Wanneer je een inloopdouche hebt, kun je deze combineren met een glazen wand. Door het glas lijkt de ruimte eveneens groter en doordat het vaak dunner is dan een normale wand, blijft er meer ruimte over. Zo creëer je geen hokjes, maar een open gevoel. Heb je een douchecabine? Een glazen douchedeur kan ook!
7. Zwevend badmeubel
Alles wat zweeft werkt goed in een kleine badkamer. Hierdoor lijkt de vloer, en daarmee de ruimte optisch groter. Denk aan een zwevend badkamermeubel, maar ook aan een zwevend toilet! Een badmeubel op pootjes kan natuurlijk ook.
8. Ondiep wasmeubel
Het geluk wil dat niet alle afmetingen van sanitair standaard zijn. Kleine wastafels kunnen erg handig zijn als het aankomt op minimale ruimte zo goed mogelijk benutten. Monteer bijvoorbeeld een wandkraan aan de muur, zodat je kunt kiezen voor een ondiep meubel. Dat kan aardig wat centimeters schelen!
Een andere ruimtebesparende manier is om in plaats van een spiegel, een spiegelkast te installeren. Zo komt er ineens veel meer ruimte vrij voor je spullen. Vaak zit er ook een ingebouwd stopcontact in.
9. Opgeruimd staat netjes
Bergruimte kun je bijna niet genoeg hebben in de badkamer. Handdoeken, cosmetica, föhn, stijltang, scheerapparaat: je hebt altijd meer badkamerspullen dan je denkt. Een goede tip is om zoveel mogelijk de hoogte in te gaan! Badkamerrekken en hoge kasten zijn ideaal. En vergeet natuurlijk de ruimte onder de wastafel niet. Kies het liefst voor lades, hier kun je doorgaans net wat meer in kwijt.
10. Kleine radiator voor de badkamer
Een kleine ruimte is makkelijk te verwarmen, dus laat een grote handdoekradiator van vloer tot plafond liever links liggen. Dat is zonde van de ruimte! Vloerverwarming of kleine radiatoren kunnen een oplossing zijn. Sommige designradiatoren bestaan maar uit een paar panelen. Of kies een kleine handdoekradiator en hang deze wat hoger van de grond.
De luxe badkamer op weinig vierkante meters
Wie droomt er niet van een heerlijke thuisspa? Met kaarsen, geurstokjes en luxe badproducten kom je al een heel eind, maar wie het ultieme zengevoel wil creëren in de badkamer gaat een tikkeltje verder. Wat dacht je van een stoomcabine, sunshower en luxe toilet?
Ben je bang dat dit allemaal niet mogelijk is in een kleine badkamer? Dat valt wel mee! Een stoomcabine neemt niet meer ruimte in dan een gewone douche. Er bestaan zelfs panelen met een douchekop eraan vast met een extra infraroodpaneel. Zo’n paneel is bovendien vaak uitgerust met massagestralen en andere extra’s. Een alles-in-één-oplossing dus.
Shoppen!
Een kleine ensuite badkamer in de slaapkamer
Een slaapkamer met aangrenzende badkamer geeft het ultieme hotelgevoel. Hoe luxe is het om je bed uit te stappen en direct in bad of onder de douche te duiken? Een ensuite badkamer kan zelfs een perfecte oplossing zijn voor een klein huis! Het enige wat je nodig hebt is een wandje om de badkamer van de slaapkamer te scheiden. Je hoeft geen extra kamer op te offeren.
Wil je toch liever een aparte badkamer? Maar is daar geen ruimte voor een bad? Je kunt ook kiezen voor een vrijstaand bad naast je bed.. Alsof je in een hotelkamer slaapt: helemaal zen!
LEES OOK
Doe mij ook zo’n walk-in badkamer
Welke badkamerstijl kies jij?
Nu je een beetje hebt kunnen proeven aan alle opstellingen en mogelijkheden voor een badkamer, komt de volgende stap: welke stijl ga je kiezen? Wij zetten er een paar voor je op een rij:
- De marmeren badkamer: grote, marmeren tegels zijn perfect voor kleine ruimtes. Kies het liefst voor wit. Zwart komt in een kleine badkamer misschien op je af. Marmer geeft een luxe, klassieke look en past erg goed in een design badkamer of hotel chique badkamer. Hij combineert erg goed met messing kranen of zwarte, stalen accenten.
- De betonlook badkamer: past in bijna ieder interieur en is ontzettend tijdloos. Je kunt kiezen voor betonlook tegels, betonlook verf maar ook voor beton ciré of betonstuc. Een tip voor kleine ruimtes is om te kiezen voor een relatief egale tegel. Als er te veel werking in het ‘beton’ zit, geeft dat een druk gevoel.
- Landelijke badkamer: voor als je iets meer warmte zoekt. De landelijke badkamer typeert zich door rust en sfeer. En hoewel je bij dit type badkamer misschien meteen denk aan enorme badkamers met zeeën van ruimte, kan deze stijl ook goed passen in kleine ruimtes. Een witte basis combineert bijvoorbeeld prachtig met natuurlijke materialen, zoals een houten badkamermeubel, rieten badmatje en houten planken aan de muur.
Laat je inspireren: voorbeelden van kleine badkamers
Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Beter goed gejat dan slecht bedacht! Neem een kijkje in deze prachtige badkamers!
binnenkijken Binnenkijken in een appartement boordevol vintage in Den Haag
binnenkijken Binnenkijken in een kadehuis met speelparadijs in Haarlem
binnenkijken Binnenkijken in een boerderij in Hemelum
binnenkijken Binnenkijken in een houten vakantie-lodge in Zuid-Afrika
Hoe lang duurt een badkamer verbouwen?
Ga je binnenkort verhuizen of wil je de badkamer renoveren? Dan is het natuurlijk handig om te weten hoeveel tijd dat kost. Gemiddeld duurt een badkamerrenovatie 2 tot 3 weken. Dit is uiteraard afhankelijk van de werkzaamheden die worden gedaan. Gelukkig is een kleine badkamer sneller aangepakt dan een grote.
Kleine badkamer kopen
Het aanbod van kleine badkamers is enorm. Vaak moet er wel maatwerk worden verricht, omdat de reguliere baden, douches en badkamermeubels niet passen. Gelukkig kun je ook goed terecht bij Ikea. De slimme opbergoplossingen voor kleine keukens die Ikea biedt, zorgen ervoor dat alles geordend blijft. Zonder kapitalen uit te geven. Een volledig badkamermeubel heb je al voor 250 euro. Via de badkamerplanner van Ikea kun je zelfs je droombadkamer ontwerpen.
Wat kost dat?
De kosten van een nieuwe badkamer liggen hoger dan de kosten van een verbouwing van een badkamer. Bedenk daarom van tevoren of een renovatie misschien al voldoende is. De totale kosten van een kleine badkamer zijn natuurlijk afhankelijk van de afmeting, materialen en sanitair. De gemiddelde kosten van een nieuwe badkamer liggen tussen de 5.000 en 13.000 euro.
Omdat je bij een kleine keuken weinig tegels nodig hebt, zal je in het onderste prijssegment zitten. Wil je voor de echte budgetbadkamer gaan van 5.000 euro? Dan laat je de originele badkamerindeling voor wat het is. De leidingen verleggen kost namelijk veel geld. Daarbij kun je natuurlijk met leuke accessoires, een nieuwe douchekop en een paar frisse meubels al een grote impact maken!
Bron: beeld 1: vtwonen 2014-4 | stylist Marianne Luning | fotograaf Anna de Leeuw | beeld 2: styling Liza Wassenaar, fotografie Alexander van Berge | beeld 3: vtwonen 01-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 4: WVOJH | styling Liza Wassenaar, fotografie Margriet Hoekstra | beeld 5: vtwonen catalogus najaar 2015 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Frans Uyterlinde | beeld 6: vtwonen 11-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | beeld 7: 2019-03, SPECIAL| styling Peggy Janssen | Moniek Visser