5 tips om het huis katvriendelijk te maken

beeld vtwonen Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 4 seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 4 seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Heb of wil je een kat? Er zijn een aantal tips waarmee je het huis katvriendelijk kunt maken. Dit is niet alleen fijn voor de kat, maar ook voor jezelf. Zo gaan de meubels minder snel kapot en kan de kat alsnog zijn gang gaan.

Lees verder onder de advertentie

Stoffen meubels beschermen

Een kat kan heerlijk relaxen op de bank, maar de kans dat hij met zijn nagels sporen achterlaat in de stof is groot. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de bank, maar ook voor andere stoffen meubels. Kies voor stoffen die strak geweven zijn; zo zullen katten dit minder snel associëren met een speeltje. Een stof waar je voor kunt kiezen, is microvezel. Deze is niet alleen stevig, maar voelt ook nog eens prettig aan.

Houten meubels beschermen

Niet alleen banken en stoelen van stof kunnen sporen van de kat bevatten, maar ook meubels van hout kunnen bijvoorbeeld als krabpaal gezien worden, met veel krassen als gevolg. Ga daarom voor kunststof of gelakt glad hout. Je kat zal hier minder snel zijn nagels inzetten. Je kunt er ook voor kiezen om een krabpaal te kopen, om er zo voor te zorgen dat de kat z’n nagels in de tafelpoot zet.

Heerlijke slaapplek creëren in katvriendelijk huis

Om het binnen huiselijker te maken voor de kat, is het belangrijk dat je een goede slaapplek creëert. Dit kan door middel van een mand, maar katten zijn hier vaak snel op uitgekeken. Hetzelfde geldt voor een simpele doos. Maak daarom een lekkere hoek in een kast waar je nog plek hebt, of ga voor een klimmeubel waar de kat ook op kan liggen. Hier zit vaak ook een krabpaal aan, extra handig dus. Het kan daarbij zeker geen kwaad om af en toe toch die doos neer te leggen voor wat afwisseling.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 7 seizoen 12 | fotografie Barbara Kieboom | styling Eva van de Ven
Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 7 seizoen 12 | fotografie Barbara Kieboom | styling Eva van de Ven
beeld vtwonen Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Goede plek voor de eet-, drink- en kattenbak

Meerdere katten in huis? Dan is het belangrijk dat je de eet- en drinkbakken zo veel mogelijk uit elkaar zet. Zo zullen de katten minder snel onderlinge ruzies krijgen om eten. Katten willen graag het overzicht houden, ook tijdens het eten. Zet daarom de bakken zo neer dat de katten niet met hun rug naar de ruimte staan, maar juist de ruimte in kunnen kijken. Een kat vindt het fijn om twee bakken van alles te hebben, op verschillende plekken. Bij meerdere katten kun je +1 van alles doen.

Voor de kattenbak geldt dat je deze het best op een rustige plek kunt plaatsen, met weinig geluid of prikkels. Het is voor de kat een kwetsbaar moment. Plaats de bak op een plek waar de kat wel komt, dan hoeft de kat niet te zoeken naar de bak. Het liefst niet naast de eet- en drinkbakken, maar het moet jou natuurlijk ook niet in de weg staan.

Spelen, rennen en springen in katvriendelijk huis

Een kat wil zijn energie kwijt. Dit kan door buiten veel rondjes te rennen en in bomen te klimmen, maar veel katten willen in huis ook iets te doen hebben. Maak het voor de kat dus zo interessant mogelijk, bijvoorbeeld door een eerder genoemd klimmeubel. Een balletje of een speelmuis is leuk, maar nog leuker is dat jij soms met de kat speelt. Zo verklein je de kans dat al de kat meubels als speeltjes gaat gebruiken en gaat hij zich minder snel vervelen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Een kat of hond in huis? Zo kies je het beste tapijt

Purrfect voor de kat…

Bron: Beeld 1: Weer verliefd op je huis aflevering 4 seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra. Beeld 2: Weer verliefd op je huis aflevering 7 seizoen 12 | fotografie Barbara Kieboom | styling Eva van de Ven. Beeld 3: Unsplash

Lees verder onder de advertentie