Konijnenhok maken in 10 stappen

null Beeld Canva
Beeld Canva

Konijnen zijn gezellige knuffeldieren die veel warmte en liefde geven, zolang je goed voor ze zorgt. Een veilig en fijn huis voor deze flaporen is daarom essentieel. Zelf een konijnenhok maken is niet alleen een redelijk eenvoudige klus, het is een stuk voordeliger dan een kant-en-klaar hok. Ontdek hoe je in 10 stappen een konijnenhok maakt voor binnen en buiten.

Lees verder onder de advertentie

Goed om te weten voordat je konijnen in huis haalt

In principe zijn konijnen low maintenance: je hoeft niet de hele dag voor ze te zorgen. Het belangrijkste om te weten is dat konijnen altijd behoefte hebben aan een maatje, anders worden ze eenzaam. Zorg ervoor dat je minstens twee konijnen in huis haalt. Geef ze daarnaast veel aandacht, check regelmatig hoe het met ze gaat en maak het hok dagelijks schoon om parasieten en bacteriën buiten de deur te houden. Zo kunnen jij en de konijnen zo lang mogelijk van elkaar genieten. Wil je van een binnenkonijn een buitenkonijn maken? Dan moet je dit vóór september beslissen. Een binnenkonijn moet namelijk nog een wintervacht aanmaken en dat kan alleen nog tot deze maand.

Zelf een konijnenhok maken: hier moet je op letten

Leuk die rondspringende nieuwe vrienden! Je maakt ze nog blijer door een fijn huis voor ze neer te zetten. Je hebt kant-en-klare konijnenhokken voor binnen en buiten. Van complete villa’s met meerdere niveaus tot een simpele ren met een buiten- en binnengedeelte waar de konijnen warm en droog kunnen slapen en schuilen. Maar je kunt ook zelf een konijnenhok maken, net als een egelhuis. Als je zelf een konijnenhok gaat maken, moet je op een paar zaken letten.

Maak het hok van het juiste materiaal

Een konijn is een knaagdier en heeft die naam niet zomaar. Vrijwel niets in huis is veilig voor konijnentanden, zelfs hun eigen hok niet. Daarom is het belangrijk de juiste materialen te kiezen.

Lees verder onder de advertentie

Het materiaal van het frame en de buitenkant
De meeste konijnenhokken worden gemaakt van hout. Ga je zelf een konijnenhok maken, welk hout gebruik je dan? Houtsoorten als kastanje, berk, populier en betonplex (een plaat met een waterdichte laag) zijn ideaal om een konijnenhok mee te bouwen. Hier zitten geen schadelijke stoffen in. Gebruik hardhout voor de onderkant van het hok, omdat dit goed vocht tegenhoudt. Je kunt beter geen vuren of grenen (dennenhout) gebruiken, omdat daar schadelijke hars en olie in kan zitten. Ook multiplex kun je beter niet gebruiken. Dit is vaak aan elkaar gelijmd en konijnen kunnen de lijm binnenkrijgen door het knagen. Ook een konijnenhok maken van pallets wordt afgeraden, omdat pallethout vaak is bewerkt met chemische stoffen.

Als je het konijnenhok buiten plaatst, dan moet je het hout schilderen of beitsen om het tegen vocht en het weer te beschermen. Gebruik hiervoor altijd beits of verf op waterbasis. Vermijd geïmpregneerd hout omdat hier vaak giftige stoffen in zitten. Wil je een konijnenhok maken van een (oude) kast? Dit scheelt je een hoop zaag- en timmerwerk. Check wel goed welk hout het is en hoe het is behandeld.

Het materiaal van de bodem
Het is belangrijk om de binnenkant van de bodem van het hok van een materiaal te maken waar konijnen genoeg grip op hebben. Het materiaal mag dus niet te glad zijn maar moet wel hard genoeg zijn zodat ze er niet doorheen kunnen bijten. Gebruik voor de bodem betonplex of houten platen die je goed beitst of schildert. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een lekbak van een wasmachine gebruiken als bodem. Deze zijn niet al te glad en kun je makkelijk schoonmaken en vervangen. Je haalt ze gewoon bij de bouwmarkt.

Lees verder onder de advertentie

Het materiaal voor gaas
Het gaas van een konijnenhok vormt een laag tussen het houten frame en de buitenlucht. Stevig gaas zorgt er niet alleen voor dat het konijn niet kan ontsnappen, het houdt roofdieren ook buiten het hok. Goed gaas mag niet te grote gaten hebben en is bestand tegen knagen. Ga niet voor kippengaas, maar voor dikker volièregaas of frettengaas. Let erop dat de draaddikte minimaal 1,5 millimeter is. Je kunt voor een deel van het hok ook plexiglas gebruiken. Zo komt er wel licht binnen en zijn de konijnen beschut tegen weer en wind.

Het materiaal van het dak
Zonder dak geen huis (en hok). Bij het maken van een konijnenhok kun je ervoor kiezen om een deel van een konijnenren niet te overdekken, maar konijnen moeten altijd een droge plek in hun hok hebben. Als de konijnen niet bij het dak kunnen en buiten staan, kun je een dak maken van een frame met dakleer erop. Dit voert water snel af. Ook dakshingles zijn een goede keus om het dak van konijnenhok waterdicht te maken. Is het dak van het hok wel op knaagafstand? Kies dan voor betonplex, golfplaten of gebeitste houten planken. Let op: laat het dak aan de zijkant zo’n 25 centimeter uitsteken om inregenen te voorkomen. Als het konijnenhok binnen staat, kun je gewoon hout gebruiken.

Zorg dat de konijnen genoeg ruimte hebben

Misschien ken je het beeld wel van een konijn dat staat te snuffelen op de achterpoten. Dit doen ze als ze nieuwsgierig en onderzoekend zijn. Zorg daarom dat het hok genoeg ruimte heeft dat de konijnen er rechtop kunnen staan. Houd bij het bouwen een minimale hoogte van 1,5 keer de lengte van het konijn aan. Dat is gemiddeld zo’n 70 centimeter, maar voor grote konijnen is dit wel 1 meter. Daarnaast hebben konijnen in een hok minimaal 2 vierkante meter leefruimte nodig. Voor twee konijnen geldt dus minimaal 4 vierkante meter leefruimte in het hok. En hier geldt: hoe groter, hoe beter en hoe gelukkiger de konijnen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Creëer een plek waar konijnen kunnen ontspannen, slapen, spelen en eten

Konijnen hechten veel waarde aan een eigen plek. Normaal leven ze in tunnels en ondergrondse kamers die elk hun functie hebben. Bij het maken van een konijnenhok moet je hier rekening mee houden. Zorg voor een toilet en een kamer waar ze kunnen slapen en ontspannen. Zorg ook dat ze vrij kunnen huppelen en springen. Je zult zien dat een blij konijn grote sprongen maakt en veel heen en weer sprint. Een ontspannen konijnen rolt of ploft op z’n zij of rug. Maak daarnaast een aparte bak voor hooi en een plek voor een drinkfles.

null Beeld Canva
Beeld Canva

KONIJNEN HECHTEN VEEL WAARDE AAN EEN
EIGEN PLEK

Lees verder onder de advertentie

Maak het hok knaagbestendig, veilig en ontsnap-proof

Kies voor dik gaas over de ren of als ramen van het hok, zodat konijnen niet kunnen ontsnappen en ongewenste bezoekers niet binnen kunnen dringen. Zorg ook dat ze niet kunnen ontsnappen door te graven. Zet het hok niet direct op de aarde, maar bijvoorbeeld op tegels of op poten. Zet daarnaast de fundering voor het hok buiten het hok zelf, zodat de konijnen er niet aan kunnen knagen.

Zorg dat je het hok makkelijk kunt schoonmaken

Handig voor jezelf en de konijnen: zorg dat je bijvoorbeeld makkelijk het dak, de bodembak of het toilet uit het hok kunt tillen om de boel schoon te maken. Dit scheelt je tijd en frustratie en maakt het dagelijks schoonmaken een eenvoudige klus. De konijnen zullen je dankbaar zijn.

Een konijnenhok maken in 10 stappen:

Stap 1: Vind een bouwtekening
Een bouwtekening voor een konijnenhok is vaak gratis online te vinden, zoals deze. Op zo’n bouwtekening staan de juiste maten.

Lees verder onder de advertentie

Stap 2: Scoor de volgende materialen bij de bouwmarkt

  • Verfkwast of roller
  • Doos schroeven van 80×5 millimeter
  • Boor
  • Decoupeerzaag
  • Geschikte houten planken voor het dak, de deuren, bodem en de zij- tussen en achterwanden
  • Dakbeddeking, zoals dakleer of golfplaten
  • Gaas met een dikte van minimaal 1,5 millimeter zoals voliéregaas
  • 4 roestvrijstalen scharnieren van 75 millimeter
  • 2 deurgrendels
  • Beits of verf op waterbasis

Stap 3: Beits of verf al het hout
Begin door alle materialen te beitsen of verven met de kwast of roller. Laat alles een paar uur helemaal opdrogen. Zo is het hok bestand tegen weer en vocht.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: Zet het frame in elkaar
Start met het frame van het konijnenhok en zaag alles volgens de bouwtekening. Zet daarna de boven- en onderkant van het frame in elkaar.

Stap 5: Zet de achterwand en de bodem in elkaar
Zet de onder- en bovenkant aan elkaar met verticale latten. Zaag daarna de achterwand op maat en eventueel de bodemplaat of gebruik de lekbak als bodem.

Stap 6: Maak het tussenschot en (optioneel) een verdieping
Creëer verschillende ruimtes door een tussenschot op maat te zagen en verticaal tussen het frame te zetten. Wil je een extra verdieping maken? Zaag dan een plaat en plaats deze horizontaal in het frame. Volg hiervoor weer de aanwijzingen op de bouwtekening.

Lees verder onder de advertentie

Stap 7: Zaag de zijwanden op maat
De konijnen moeten in het hok van licht en frisse lucht genieten en naar binnen en buiten kunnen. Zaag daarom openingen uit de zijwanden, volgens de bouwtekening. Zet ze daarna op het frame.

Stap 8: Zaag de deuren op maat
Volg de bouwtekening en zaag de deuren in de goede maat. Zaag ook hier een opening uit.

Stap 9: De deuren vastzetten en gaas bevestigen
Pak het gaas en knip het op de maat van de deuren. Schroef de deurscharnieren aan het frame en aan de deur. Plaats de deuren op de goede plek. Om de deur dicht te kunnen houden maak je gebruik van deurgrendels.

Lees verder onder de advertentie

Stap 10: Het dak bevestigen
De laatste stap: plaats het dak op het konijnenhok. Gebruik hier de laatste twee scharnieren voor. Op deze manier kun je het dak makkelijk optillen en het hok schoonmaken. Daarna is het konijnenhok klaar voor gebruik.

Smaakt het konijnenhok maken naar meer doe-het-zelf inspiratie? Ontdek hier al onze do-it-yourself projecten.

Bron: Beeld: Canva

Lees verder onder de advertentie