WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo maak je een (semi) professionele moestuin met een klein budget

Ben je van plan om een (serieuze) moestuin te realiseren? Maar wil je hier niet te diep voor in de buidel tasten? Maak dan een moestuin on a budget! Zo ga je te werk.

vtwonen tuin special 1 2020 | kruidenrek zwart hout gevuld met kruidenplanten
Glazen flesvaas, omvlochten fles met handvat (vandijkenko.nl). Zinken potten, stenen potten, kweekpotjes, set van vijf, tuinhandschoenen, steeketiketten, schaar klein, schaar groot, hark, schep, mini tuingereedschap (dille-kamille.nl). Draadstalen mand, schep, houten hark, houten schep, zinken gieter, zinken emmer (burbri.nl). Betonlook plantenpot van Ecopots Amsterdam (vtwonen.nl). Planten en bomen (greenlifestylestore.nl). Verf Toms Oil Eggshell Buiten kleur Black Jack 119 (littlegreen.eu).

Moestuinbak

De grootste kostenpost voor het opbouwen van een moestuin is de moestuinbak of kweekbak. Zo’n bak is vrij essentieel als je afgescheiden groenten wilt kweken en niet uren in de weer wilt zijn met het verdelgen van onkruid. Daarnaast zorgt zo’n moestuinbak ook voor een duidelijke afscheiding in de tuin. De vakken in een moestuinbak moeten zo’n 30×30 cm zijn en minimaal 20 cm diep. 

Kosten: de kosten zijn afhankelijk van de grootte van de moestuin. Ben je van plan om op een klein oppervlak te werken? Dan kunnen de kosten flink gedrukt worden. Hoe groter de moestuin, hoe meer je kwijt bent aan de moestuinbakken. Als je handig bent, kun je in zo’n geval beter de moestuinbakken zelf maken. Dat zal namelijk een hoop schelen in de kosten! Houd in ieder geval rekening met een kostenpost van zo’n € 100,- tot € 200,-.

LEES OOK
Maak een moestuinbak

Gereedschap

Naast een moestuinbak is ook tuingereedschap essentieel. In ieder geval om het werken in de moestuin een stuk vlotter te laten verlopen, maar ook ergonomisch gezien helpt het tuingereedschap. Nu is er voor elke klus in de tuin wel specifiek gereedschap te vinden, maar met een goede basis kom je al een heel eind. Je hebt in ieder geval nodig: een goede schep of spade, een handschep, een hark, een cultivator, snoeischaar en gieter of tuinslang. 

Kosten: je hebt dus redelijk wat gereedschap nodig om met een goede basis te beginnen. De kosten zijn afhankelijk van de kwaliteit van het tuingereedschap dat je aanschaft. Soms kan het voordeliger zijn om een complete set aan te schaffen in plaats van elk stuk gereedschap los te kopen. Zo’n set scoor je al voor zo’n € 30,- tot € 50,-.

Grond

Nu de basis binnen is, kun je starten met waar het echt om gaat: het aanleggen en inzaaien van de moestuin. Hier heb je natuurlijk aarde voor nodig, maar voor de perfecte basis ook bemesting en kalk. 

Kosten: hoeveel je kwijt bent aan aarde hangt af van de grootte van de moestuin. Bekijk goed voor welke aarde je wilt gaan. Laat je niet altijd verleiden door zogenaamde speciale ‘moestuingrond’. Je bent vaak stukken goedkoper uit door goede aarde zelf te bemesten. Reken op gemiddeld zo’n € 50,- van het budget voor aarde en plantenvoeding voor de moestuin.

Inzaaien

Als de grond eenmaal ligt, heb je zaad nodig voor het inzaaien van de moestuin. Het soort en aantal zaden dat je wilt inzaaien is afhankelijk van het seizoen en de grootte van de moestuin. Check voor aanschaf altijd even een inzaaikalender

Kosten: Ook de kosten van de zaden zijn afhankelijk van de groenten- en fruitsoorten die je wilt inzaaien. Je kunt de zaden los kopen, in een assortiment zoals deze of door zelf zaden te telen. Dan ben je uiteindelijk stukken goedkoper uit. Haal zo’n € 20,- van het budget voor de aanschaf van zaden voor de moestuin. 

LEES OOK
Maak de moestuin compleet met deze fruitsoorten

Totale kostenplaatje

Alles bij elkaar opgeteld zul je zo’n € 300,- tot € 350,- kwijt zijn aan een fonkelnieuwe moestuin. De moestuinbakken en aarde zijn de grootste kostenposten. Al kun je die kosten aardig drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken. Hetzelfde geldt voor zaden: deze kun je gemakkelijk zelf telen!

Zo zie je maar dat een make-over echt niet duur hoeft te zijn. Hoe het totale kostenplaatje precies uitpakt, ligt ook aan de keuze van het merk, de kwaliteit, het type dat je per product uitkiest en natuurlijk de grootte van de moestuin. Wil je de kosten nog meer drukken? Ga dan op zoek naar tweedehands parels of producten die je al in huis hebt.

nog meer: tuinieren