WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vorstschade aan planten

Na een strenge winter of als je je planten niet goed hebt beschermt, kunnen planten vorstschade oplopen. Hieronder antwoord op vijf vragen over vorstschade.

vorstschade-planten-walnoot

Vorstschade

Vanaf maart zie je bij wintergroene planten het blad bruin verkleuren of zwarte plekken op het blad. Het blad wordt dof, de glans verdwijnt. Langs de takken laat de bast los en schuift er makkelijk af. Krab een stukje van de bast weg. Zie je daaronder groen, dan betekent dit dat er nog leven in de tak zit. Is het bruin onder de bast, dan is de tak of plant dood. Bij potplanten schuif je de buitenkant van de wortels zó eraf. Knoppen lopen niet uit, maar vallen af.

Hoe komt het?

Een (late) kouperiode is niet goed voor wintergroene planten. Ze verdampen vocht als de zon schijnt, maar omdat de wortels in de  bevroren grond staan, kunnen ze geen water opnemen. De oostenwind werkt ook uitdrogend. De planten drogen uit. Veel niet (zo) winterharde planten hebben te weinig  ‘anti-vries’ in de vorm van suikers in hun sap. Dit bevriest en de plantencellen knappen uit elkaar.

Wat doe je aan vorstschade?

Het beste is af te wachten tot mei-juni. Planten herstellen zich soms wonderbaarlijk. Het wachten is op nieuwe ogen waarop ze uit kunnen lopen. Het duurt soms een paar maanden voor dat ze nieuwe scheuten gemaakt hebben. Ze lopen uit op het laatste vocht wat nog in de plant aanwezig is, het lijkt net of de plant nog leeft, na een paar weken blijkt de plant toch dood te zijn.

  • Snoei duidelijk dode takken weg, tot net boven waar je nog leven in de plant ziet. (gebruik goed snoeigereedschap)
  • Wees voorzichtig met mest geven, houd je aan de dosering.

Vorstschade voorkomen

Vorstschade is nooit helemaal te voorkomen. Je kunt planten wel zo goed mogelijk beschermen of prepareren voor een strenge winter. Zet vorstgevoelige planten op een luwe plek, uit de wind. Zorg dat de grond niet te nat is in de winter, bescherm ze met een rietmat of noppenfolie tegen de koude wind. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Mest de planten in het najaar met een kalium houdende najaarsmest. Planten zijn daarna beter bestand tegen temperatuurswisselingen. Zorg dat je planten goed afgehard, stop tijdig met het geven van gewone mest, zijn als de winter begint.

Vorstgevoelige planten

Welke wintergroene planten zijn vorstgevoelig? Onder andere onderstaande wintergroene planten zijn vorstgevoelig. Wil je weten of een andere plant vorstgevoelig is, zoek hem dan op in de plantenindex.

nog meer: tuinieren