WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vorstschade bij tuinplanten: wat is het en wat doe je eraan?

Na een strenge winter of als tuinplanten niet goed beschermd waren tegen vorst, kunnen planten vorstschade oplopen. Lees hieronder meer over wat vorstschade precies is, hoe vorstschade eruit ziet en wat je eraan kunt doen. 


vorstschade tuin zwart blad bruin blad winter

Wat is vorstschade?

Vorstschade is schade aan wintergroene tuinplanten. Als het erg koud is in de winter of het is later koud dan normaal, kunnen planten uitdrogen. Doordat de wortels in de bevroren grond staan, kunnen ze geen water opnemen. Veel tuinplanten die matig of niet winterhard zijn hebben te weinig ‘antivries’ in het sap binnenin de plant. Dit sap bevriest en de plantencellen knappen uit elkaar. 

Hoe ziet vorstschade eruit?

De schade bij vaste planten is vaak niet goed te zien, pas wanneer de plant gaat uitlopen is het duidelijk of er schade is of niet. Vanaf maart is de vorstschade vaak duidelijk zichtbaar. Bij wintergroene planten is het vaak al eerder te zien, omdat deze zoals de naam al zegt: in de winter in principe groen zijn. Bij deze wintergroene planten is het blad bruin geworden of zitten er zwarte plekken op het blad. Daarnaast kan het blad flink dof zijn, de glans is verdwenen. Langs de takken laat de bast los en schuift er makkelijk af. Bij de vaste planten kun je vanaf maart soortgelijke schade zien. 

Kun je een plant nog redden van vorstschade?

Krab een stukje van de bast van de tuinplant met vorstschade weg. Wanneer de bast nog groen is, betekent het dat er leven in de tak en de plant zit. De plant is dan nog te redden. Wanneer de bast eronder bruin is, is de tak of de plant dood. Dan is deze helaas niet meer te redden. 

Wat moet je doen na het ontdekken van vorstschade aan tuinplanten?

Het beste is af te wachten tot de maanden mei en juni. Veel planten kunnen zichzelf wonderbaarlijk herstellen van vorstschade. Het wachten is op nieuwe ogen op de tuinplant waarop ze kunnen uitlopen. Het duurt soms een paar maanden voordat er nieuwe scheuten gemaakt zijn. Na vorstschaden lopen planten uit op het laatste beetje vocht wat nog aanwezig is, het lijkt soms dan alsof de plant nog leeft, maar na een paar weken kan deze helaas alsnog dood zijn. 

Hoe kun je vorstschade herstellen?

  • Snoei duidelijk dode takken weg, tot net boven waar de leven plant nog levendig is. Gebruik daarvoor goed en scherp snoeigereedschap. 
  • Wees voorzichtig met mest geven, houd je aan de dosering.

Hoe kun je vorstschade voorkomen?

Vorstschade is nooit helemaal te voorkomen. Je kunt planten wel zo goed mogelijk beschermen tegen een strenge winter. Zet vorstgevoelige planten op een luwe plek, uit de wind. Zorg dat de grond niet te nat is in de winter, bescherm ze met een rietmat of noppenfolie tegen de koude wind. Mest de planten in het najaar met een kalium houdende najaarsmest. Planten zijn daarna beter bestand tegen temperatuurswisselingen. Zorg dat je planten goed afgehard zijn als de winter begint, stop tijdig met het geven van gewone mest.

Wat zijn vorstgevoelige planten?

Welke wintergroene planten zijn vorstgevoelig? Onder andere onderstaande wintergroene planten zijn vorstgevoelig. Wil je weten of een andere plant vorstgevoelig is, zoek hem dan op in de plantenindex.

nog meer: tuinieren