Onkruid bestrijden

Onkruid in de tuin kan een vervelende plaag vormen. Deze ongewenste planten kunnen andere planten overwoekeren en daardoor laten sterven en daarnaast ziet onkruid er vaak niet mooi uit. Zo kun je onkruid bestrijden, of nog beter: voorkomen.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

onkruid bestrijden

Soorten onkruid

We maken onderscheid in eenjarig onkruid en vast onkruid, die beiden op een andere manier bestreden moeten worden. In het artikel onkruid herkennen kun je per soort onkruid precies vinden hoe je het kunt herkennen en het soort onkruid bestrijden.

Eenjarig onkruid bestrijden

Eenjarig onkruid verspreidt zich via zaad en is daardoor vrij makkelijk te bestrijden. Dit onkruid kan je meestal gewoon verwijderen met de hand of met een schoffel. Zorg wel dat je hier op tijd mee begint, want zodra er meer zaad op de grond valt, heb je nog meer plantjes te verwijderen. Gooi planten met (bijna) rijp zaad niet op de composthoop, want dan verspreidt het onkruid zich alsnog.

Vast onkruid bestrijden

Vast onkruid breidt zich meestal uit via de wortels. Als je dit onkruid bestrijden gaat is het dus belangrijk dat alle wortels verwijderd worden. Ga hierbij rigoureus te werk, want ook kleine, afgebroken stukjes wortel kunnen weer uitlopen. Bij sommig hardnekkig onkruid moet je er op tijd bij zijn, omdat de wortels zich anders door je hele tuin kunnen verspreiden en het onkuid bestrijden dan een lastige klus wordt.

Onkruid voorkomen

Je kunt verschillende maatregelen nemen om de groei van onkruid in je tuin zoveel mogelijk te voorkomen. Het is verstandig om bij de aanleg van een nieuwe tuin de grond eerst minimaal drie maanden te bedekken met zwarte folie. Daardoor gaat al het aanwezige onkruid dood. Je kunt daarnaast de aarde van je tuin bedekken om onkruid minder ruimte te geven. Dat kan je doen door een mulchlaag te leggen of een sterke wintergroene bodembedekker, zoals de maagdenpalm (Vinca minor) of Waldsteinia, te laten groeien.

Onkruid verwijderen

Om de groei van onkruid zoveel mogelijk te beperken, moet je er vroeg bij zijn. Zodra je jonge onkruidplantjes ziet verschijnen, verwijder ze dan direct. Wied in het voorjaar de border altijd goed door, dat scheelt veel werk in de zomer. Voor de winter begint, kan je het nogmaals de hele tuin wieden, want veel onkruid komt makkelijk de winter door.

Als je eenmaal onkruid in je tuin hebt, dan kan het lastig zijn er weer vanaf te komen. Veel onkruid bestrijd je door het te schoffelen of met de hand het onkruid verwijderen. Bij hardnekkig onkruid zijn soms bestrijdingsmiddelen nodig. Kijk bij huren.nl.

Onkruid wieden

Veel onkruid kan je met de hand uittrekken. Zorg wel dat je altijd handschoenen draagt, want planten zoals brandnetel en berenklauw kunnen de huid irriteren. Let er bij vast onkruid op dat je goed alle wortels verwijdert. Er bestaan ook handige hulpmiddelen voor het verwijderen van onkruid, bijvoorbeeld een Gardena onkruidsteker.

Schoffelen of hakken

Vooral eenjarig onkruid verwijder je gemakkelijk met de schoffel. Met een schoffel maak je het onkruid los uit de grond en maak je ook de grond zelf los. Doordat de grond los ligt, kan het onkruid niet wortelen en droogt het uit. Schoffel daarom het liefst bij droog weer, zodat het onkruid snel uitdroogt en afsterft. Kijk in het artikel over schoffels om de juiste schoffel te kiezen. Een goede schoffel is de Gardena combisysteem schoffel, deze is er in drie maten.

Bij zwaardere grondsoorten kan je ook gebruik maken van een hak (zoals de Gardena bietenhak). Een hak is vergelijkbaar aan een schoffel, alleen je maakt er een hakkende beweging mee. Zorg ervoor dat je schoffel of hak altijd goed scherp is voordat je aan de slag gaat. Dat maakt het werk makkelijker en effectiever.

Bestrijdingsmiddelen

Bij hardnekkig onkruid kan een bestrijdingsmiddel uitkomst bieden. Dit heeft meestal alleen effect op de korte termijn en zelf schoffelen of wieden is uiteindelijk effectiever. Gebruik het liefst biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen. Je kunt in een tuincentrum vragen naar het juiste middel.

Onkruid tussen tegels

Onkruid tussen tegels of stenen kan met een tuinmes of krabber (bijvoorbeeld de Gardena voegenkrabber) worden uitgekrabd. Ook kun je onkruid bestrijden tussen tegels door wegbranden of het bespuiten met een speciaal middel. Soms kan kokend water ook een uitkomst bieden. Heb je een wat groter terras dan kun je beter een onkruidborstel huren.

Onkruid in het gazon

Je gazon kan geteisterd worden door onkruid zoals paardenbloemen. Als je het gazon kort maait en veel bemest krijgt onkruid minder kans. Steek vast onkruid helemaal uit (bijvoorbeeld met de Gardena onkruidsteker) en vul het gat met een mengsel van potgrond en graszaad.

Benodigdheden onkruid bestrijden shoppen?

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 22 mei 2016 om 17:28

Hallo,
Wat voor zwarte folie bedoelen jullie!
Groetjes Bianca

>

Anoniem op 30 mei 2016 om 07:48

Hoi Bianca, we bedoelen het zwarte ‘landbouwplastic’. Dit kan je kopen bij Welkoop of Boerenbond. Donker plastic werkt het beste. Als je wit asperge plastic gebruikt, komt er nog licht doorheen en groeit het onkruid vrolijk verder. Een oud tapijt werkt ook perfect. Succes met deze strijd. ~Marie

>

Anoniem op 9 september 2015 om 08:38

Zout helpt zeker heel goed tussen de tegels,ik kreeg die tip van mijn buurvrouw en ben ermee aan de slag gegaan.Nu nog een hele enkele keer zie ik een sprietje tussen de tegels die ik gelijk behandel met zout en ook daar komt dan niets meer terug.

>

Anoniem op 2 juli 2015 om 14:34

Beste Tineke. Heermoes (of paardenstaart) is een lastige. De wortelstokken gaan diep, ze wortelen namelijk horizontaal. Zelfs de agressieve middelen (die wij toch al liever niet aanbevelen) krijgen de metersdiepe wortelstokken niet kapot. Het beste is de strijd met de hand aangaan, hoe tevergeefs het ook lijkt, omdat de stengels steeds afbreken bij het uittrekken. Eventueel kan een spitvork de klus verlichten. Maar doorzetten zal voorkomen dat het uiteindelijk tot een echte plaag uitgroeit: blijven plukken dus. Plaatselijk afdekken met zwarte folie is ook effectief, maar dan moet de folie wel minimaal een jaar op zijn plaats blijven liggen. Verder houdt de plant van kalium- en fosforarme gronden. Houd deze waardes dus op peil. Een positief punt van heermoes: je kunt er thee van trekken en kunt het aftreksel gebruiken tegen meeldauw en luizen! http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/planten/onkruid-jammie.html

>

Anoniem op 30 juni 2015 om 13:44

moet je neemen help goed hal maar eens azijn nemen dat help goed moet je wel 1 dag laaten ziten ander dag ken je weg halen dit help goed teegn onkruid gr

>

Anoniem op 29 juni 2015 om 13:14

hoe kan ik het beste Heermoes kwijt raken?

>

Anoniem op 29 maart 2015 om 14:58

formaline helpt altijd supergoed

>

Anoniem op 18 februari 2015 om 10:53

Ik gebruik schoonmaakazijn uit de supermarkt aangevuld met gewoon keukenzout. Werkt prima. Wel gebruiken op een droge dag.

>

Anoniem op 22 augustus 2014 om 19:52

Birgitte,
Als je nog hulp nodig hebt mail me dan even!

>

Anoniem op 1 augustus 2014 om 16:14

Ik heb sinds vorig jaar een Gampinggaz-onkruidbrander. Busje gas aansluiten, en dan heerlijk rustig met de brander alle onkruid in de bestrating wegbranden. Zelfs mijn pubers willen nu wel helpen!

>

Anoniem op 24 juni 2014 om 12:13

Het beste en milieuvriendelijkste onkruidverdelger voor op het terras tussen de stenen is zout! super na een paar dagen is het bruin en makkeleijk te verwijderen.
groetjes Nicolle

Shop suggesties

Inspiratie suggesties