Wintersla zaaien

beeld vtwonen Beeld

Lege potten in augustus vragen erom om nog gevuld te worden. De grond is nog warm dus je kunt nu wintersla zaaien. Oogsten kan al over twee maanden. Zaai nu voor verse pluksla bij het kerstdiner.

Lees verder onder de advertentie

Wintersla zaaien

Kale plekken in de border, lege plantenbakken of een vergeten strookje grond in de moestuin: hier kun je wintersla zaaien. Maak de bovenlaag los en verwijder onkruid of onkruidresten. Wintersla zaaien kan in een koude bak of tuinkas om de oogsttijd te verlengen. Als je de ruimte hebt, zaai dan elke 2 weken een rijtje om langer te oogsten. Stop met wintersla zaaien na half september. Hierna komen de zaden niet meer op, maar gaan ze in winterrust tot het voorjaar. Begiet de zaden liever één keer goed en uitgebreid, dan elke 2 of 3 dagen een beetje, want in augustus zijn de nachten vochtig en is er meer kans op schimmel in het jonge blad.

Veldsla zaaien

Veldsla stelt geen hoge eisen aan de grond, mesten is zelfs af te raden. Veldsla groeit met een bladrozet plat op de grond. Zo profiteren ze het meest van het nazomerlicht. Kies voor een soort met dichte bladrozetten als je veel wilt oogsten. Deze rozetten vallen niet uit elkaar als je ze los snijdt. Van grootbladige soorten pluk je de losse bladeren. De rest van de plant laat je doorgroeien voor de volgende keer.

Meer wintersla zaaien

  • Veldsla, Paksoi en Chinese kool zaai je op rijtjes, met 10-15cm afstand en 1 á 2 cm diep. Strooi er een dun laagje grond over en giet het goed nat.
  • Meng de zaden van eikenbladsla, zomerpostelein, krulandijvie, snijandijvie, herfstspinazie, veldsla en rucola voordat je ze zaait. Strooi een dun laagje grond over de zaden. De verschillende bladkleuren en –vormen gaan goed samen. Pluk de jonge blaadjes en topjes; genoeg voor een maaltje vitamine C. Hoe meer je ervan plukt, hoe meer de plant zich vertakt.
  • Winterpostelein is een lichtkiemer. Strooi deze zaden boven op de grond en dek ze niet af; ze kiemen niet onder de grond.
Lees verder onder de advertentie

Ook in het voor jaar kun je zaaien, lees daar meer over in het artikel over sla kweken.

Waar te koop

Wil je zelf wintersla zaaien? Kijk voor zaden bij Vreeken, De Nieuwe Tuin, of Zaadhandel van der Wal.