Het hele jaar sla uit eigen tuin: alles over zelf sla zaaien, kweken en oogsten

Sla in de moestuin van vtwonen-tuinduo Vivian Hoebe en Mark Niedorp. Beeld Vivian Hoebe en Mark Niedorp
Beeld Vivian Hoebe en Mark Niedorp

In de supermarkt zijn veel verschillende soorten sla te vinden, maar het is veel leuker om je favoriete slasoorten zelf te zaaien en te oogsten. Hoe? Met onze tips en trucs voor het kweken én bewaren van sla en de handige moestuinkalender waarin je ziet wanneer je sla kunt gaan zaaien en oogsten.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten sla om zelf te kweken

Denk bij sla kweken vooral niet alleen aan de welbekende kropsla of ijsbergsla, er zijn namelijk nog veel meer slasoorten geschikt voor zelf kweken. En als je dat slim doet, zijn ze ook het hele jaar te oogsten. Hieronder staan een aantal slasoorten die heel geschikt zijn voor in de moestuin:

 • Bataviasla ‘Maravilla de Verano’: wordt gezien als de Franse voorloper van de Amerikaanse ijsbergsla. Deze knapperig zoete, groen met rood getinte sla heeft geen last van hitte of vocht.
 • Romaanse of bindsla ‘Forellenschluss’: is een oud slaras uit Tirol met kastanjebruine spikkels tussen het groen.
 • Bladmosterd ‘Mizuna’: heeft mooie diep ingesneden bladeren en een lichte mosterdsmaak.
 • Minisla of little gem: minisla is sneller volwassen en kan dus ook sneller geoogst worden.
 • Pluk- of snijsla: is iets steviger dan kropsla, maar vormt geen krop. Deze sla kan het hele seizoen door gezaaid en geoogst worden.
 • Winterpostelein: is winterhard, maar zacht van smaak.
 • Rucola en veldsla ‘Verte de Cambrai’: kunnen het hele jaar door in de volle grond gezaaid worden en vragen alleen in de winter om een beetje beschutte plaats.

Sla kweken in kas

Sla kweken gaat het best in een glazen kas. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zo’n kas in de tuin te plaatsen, maar gelukkig kun je ook gebruik maken van een foliekas of een opvouwbare tuinkas. Ook een tunnelkas kan goed werken. Kijk in het artikel soorten kassen om de juiste kas te vinden.

Lees verder onder de advertentie

Sla kweken in de volle grond

Je kunt sla ook kweken in de volle grond door gebruik te maken van groeifolie of afdekvlies. Dit kun je over het ingezaaide slabed of de grond leggen en de zijkanten licht dichtgraven. Leg de groeifolie er losjes op, je zult zien dat de folie dan met de plantjes mee zal groeien. De folie is geschikt voor een vroege slaoogst, je kunt de sla gewoon water geven door dit op de folie te gieten.

Hond bij de moestuin van vtwonen-tuinduo Vivian Hoebe en Mark Niedorp. Beeld Vivian Hoebe en Mark Niedorp
Beeld Vivian Hoebe en Mark Niedorp

Stappenplan voor sla kweken in de volle grond

 1. Maak het grondstuk onkruidvrij.
 2. Trek geultjes om de 15 centimeter.
 3. Zaai de sla (zie de kalender hieronder voor welke sla in welke periode).
 4. Leg het groeivlies over de aarde heen.
 5. Geef de zaadjes water.
Lees verder onder de advertentie

Tips voor sla kweken: grond, zon en water geven

Gebruik voor het kweken van sla een luchtige, vruchtbare grond en liever niet te nat. In het voorjaar en najaar is extra zon heel belangrijk, in de zomer is wat schaduw ook prima voor sla kweken. Sla water geven is erg belangrijk, want de planten drogen razendsnel uit.

Kalender voor sla zaaien en oogsten

De meeste slasoorten kunnen gezaaid worden vanaf de maand mei tot in juli of augustus. Bekijk de verschillende soorten sla en wanneer deze gezaaid en geoogst kunnen worden, zo weet je precies hoe lang het duurt om sla te kweken. En volg je onderstaande moestuinkalender voor sla, dan kun je bijna het hele jaar door sla oogsten.

Sla zaaien in februari

 • Bladmosterd ‘Mizuna’: kan om de twee weken gezaaid worden, oogsten kan dan tot half mei. Lees meer over wintersla zaaien.
Lees verder onder de advertentie

Sla zaaien in maart

 • IJsbergsla, kropsla, romaanse sla en bindsla: vanaf half maart elke twee weken in de kas zaaien, oogsten vanaf mei.

Sla zaaien in april

 • IJsbergsla, kropsla, romaanse sla en bindsla: vanaf half april in de volle grond onder groeifolie of afdekvlies. Sla oogsten kan vanaf mei tot eind juni.

Sla zaaien in mei

 • IJsbergsla, kropsla, romaanse sla en bindsla: zaaien om de twee twee weken onder groeifolie. Verspeen de zaailingen in de volle grond. Oogsten kan vanaf juli.
Lees verder onder de advertentie

Sla zaaien in juni

 • Kropsla, ijsbergsla, romaanse sla en bindsla: zaaien in de volle grond om de twee weken, verspeen de zaailingen in de volle grond. Sla oogsten kan in augustus.

Sla zaaien in juli

 • Kropsla, ijsbergsla, romaanse sla en bindsla: zaaien om de twee weken in de volle grond, verspeen de zaailingen in de grond. Oogsten kan in september en oktober.

Sla zaaien in augustus

 • IJsbergsla, romaanse sla en bindsla: in de volle grond zaaien, tot halverwege augustus. Zaailingen verspenen in de grond. Sla oogsten kan in de herfst.
 • Bladmosterd of pluksla: zaaien vanaf augustus in een foliekas. Oogsten kan vanaf kerst tot april als er telkens sla geplukt wordt, de planten groeien door.
Lees verder onder de advertentie

Sla zaaien in september

 • Rucola en veldsla: deze sla soorten kunnen beter tegen kou. Zaai deze sla vanaf augustus tot eind september in een foliekas. Oogsten kan tot in april bij telkens sla plukken, want de sla plant groeit gewoon door. Je kunt ook een hele krop sla oogsten.

Sla zaaien in oktober

 • Rucola: zaaien in een foliekas. Oogsten tot in april als je rucola blijft oogsten.
 • Romaanse sla en bindsla: vanaf halverwege oktober in de kas zaaien. Sla oogsten in het voorjaar.

Sla oogsten en bewaren

Sla oogsten doe je zo kort mogelijk voordat het gegeten gaat worden, anders wordt de sla snel slap. Eventueel kun je sla wat opfrissen door het tien minuten in ijskoud water te leggen. Een krop sla kun je ongeveer een dag bewaren wanneer de krop sla in een emmertje met water staat, op een donkere en koele plek.

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag!

Bron: beeld 1 & 2: vtwonen-tuinduo Vivian Hoebe en Mark Niedorp