Welke soorten tuinkassen zijn er?

beeld vtwonen Beeld

Het hele jaar door kunnen tuinieren? Dat kan met een tuinkas in de tuin! Bekijk verschillende soorten tuinkassen, zodat jij kan zien welke soort tuinkas bij jou past. Sommige soorten kassen zijn geschikt om in te genieten van de tuin, met andere kassen kunnen goed specifieke groenten gekweekt worden. 

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten tuinkassen voor elke tuin

Bij een tuinkas wordt al snel gedacht aan een grote kas voor een grote tuin, maar ook voor kleine tuinen zijn er geschikte kassen te vinden die weinig ruimte innemen. Hieronder kun je meer lezen over soorten kassen. Lees ook het artikel kas kiezen.

Soorten tuinkassen

Mini kweekkas: voor elke tuin of balkon

Een mini-kweekkas heet niet voor niets zo, deze kleine kweekkas is een klein bak waar zaadjes of stekjes in gekweekt kunnen worden. Een mini-kweekkas is al te koop voor een paar euro, maar er zijn ook duurdere versies met bijvoorbeeld een bewateringssysteem. Een mini-kweekkas kan geplaatst worden op een vensterbank, balkon, veranda, in de serre of in een grote kas.

Lees verder onder de advertentie

Tubbelbogen voor tuinieren in de volle grond

Wanneer je vroeg in de lente begint met zaaien, dan hebben sommige jonge planten wat extra bescherming nodig tegen weersomstandigheden. Tunnelbogen bekleed met moestuinfolie over de planten zal ze extra beschermen tegen weer en wind. Tunnelbogen zijn gebogen beugels van ongeveer 2,5 meter lang. De bogen kunnen vaak rechtstreeks over de planten in de tuin gezet worden. Als de uiteinden van de tunnelbogen ook worden dichtgemaakt, zijn de planten vaak ook nog beschermd tegen insecten. Het klimaat onder de folie van tunnelbogen is vaak ideaal voor planten om te groeien.

Kweekbakken en broeibakken voor jonge planten

Een kweekbak of een broeibak, soms ook nog koude bak genoemd, werkt net als een tunnelboog en helpt jonge planten in de lente beter te groeien. Het is een bak, gemaakt van plastic of hout, die over planten in de moestuin heen gezet kan worden. Door de kweekbak zijn planten beter beschermd tegen weer en wind en kunnen ze beter groeien. Kweekbakken en broeibakken zijn alleen geschikt voor gewassen die laag groeien.

Tomatenkas voor het kweken van sterkere tomatenplanten

Een tomatenkas is, zoals de naam al zegt, een kas om tomaten in te laten groeien, ideaal bij tomaten kweken. Een tomatenkas is vaak gemaakt van gaas of folie en beschermen de tomatenplanten tegen regen en de ‘tomatenziekte‘, uiteindelijk kun je zo sterkere tomatenplanten krijgen. Een tomatenkas kan ook gebruikt worden voor paprika’s of pepers, aubergines of komkommers in te laten groeien.

Lees verder onder de advertentie

Tunnelkas: ruime kas voor veel gewassen

Wil je wel een ruime kas hebben waar je veel planten in kwijt kunt, maar geen grote, glazen kas aanschaffen? Dan kan een tunnelkas uitkomst bieden. Je hebt zowel hoge als lage tunnelkassen die voor veel gewassen gebruikt kunnen worden. Het voordeel van een tunnelkas is dat hij lichtgewicht is en daardoor makkelijk te verplaatsen is. Hij is ook makkelijk neer te zetten en heeft bijna evenveel effect als een glazen kas.

Muurkas: warmte van het huis en warmte van de zon in de kas

Muurkassen zijn kassen die tegen een muur van het huis of schuur worden geplaatst, vaak om planten te laten overwinteren. Er zijn zowel kleine als grote muurkassen verkrijgbaar. Het voordeel van een muurkas is dat deze kan profiteren van de warmte van het huis en de warmte kan opslaan in de muurkas. Daardoor is een muurkas energiezuiniger dan een vrijstaande kas. Daarnaast is een muurkas dichtbij huis prettig om dichtbij te hebben voor tuinieren in de kas. Een nadeel is dat vanwege de muur de muurkas minder zonlicht krijgt.

Kleine kweekkassen voor opkweken van zaailingen en stekjes

Als er niet zoveel ruimte in de tuin is, kan een kleine kweekkas uitkomst bieden. Kleine kweekkassen hebben vaak meerdere verdiepingen waar planten in potten en bakken kunnen staan. De kleine kweekkas is ideaal voor het opkweken van zaailingen, jonge plantjes en diverse stekjes. Ook zijn ze ideaal om kleine planten in te laten overwinteren. Een kleine kweekkas kan ook prima op een balkon.

Lees verder onder de advertentie

Grote kwaliteitskas voor in de tuin

Als er genoeg ruimte in de tuin is en het budgettechnisch past, dan is een grote kas ideaal. Deze professionele kassen zijn er in vele soorten en maten en vormen, zo zijn er bijvoorbeeld ook ronde kassen. Ook zijn er verschillende soorten materialen grote kassen zoals hout, glas of aluminium. De grote kas kan ook ingegraven worden met een trap naar beneden. Het voordeel van een kas ingraven is het lagere energieverbruik en dat hij minder opvalt in de tuin. Nadelen van ingraven van een kas is dat er minder zonlicht binnenkomt en dat het prijzig is. De prijzen voor grote kwaliteitskassen starten ongeveer bij 1000 euro.