Winterplanten
In winter zijn er nog genoeg bomen, planten en struiken die de boel opfleuren, met hun vorm, kleur en/of geur. Naast siergrassen, pluimhortensia’s en buxusvormen trekken onderstaande winterplanten goed de aandacht in deze grauwe periode.
Wintergroene planten
Wintergroene winterplanten geven de hele winter groen in je tuin. Groenblijvende heesters kun je het best planten in het voor- of najaar.
Schijnhulst
Schijnhulst Osmanthus heterophyllus ‘Sasaba’ is een onbekende en te weinig toegepaste wintergroene struik waarvan het blad aan hulst doet denken. Hij groeit traag en wordt uiteindelijk anderhalve meter hoog. Deze aantrekkelijke groenblijver heeft geurende bloemen in april. Hij is ook geschikt om te gebruiken als wintergroene haag, want hij laat zich goed snoeien. Meer over schijnhulst vind je in de plantenindex.
Portugese laurier
De Portugese laurier Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is een ijzersterke struik. Hij heeft de hele winter groen blad met rode stelen. Een opvallende plant die ook prima gebruikt kan worden als lage haag. De uiteindelijke hoogte is 125 cm. In tegenstelling tot veel andere laurierkersen is deze soort wél smal te houden. Snoei hem twee keer per jaar, in mei en in augustus. Meer over de Portugese laurier vind je in de plantenindex.
Aardbeienboom
De aardbeienboom Arbutus unedo ‘Compacta’ is in feite een wintergroene struik die ongeveer 150 cm hoog wordt. Arbutus unedo ‘Rubra’ wordt hoger, zo’n twee tot drie meter. Hij bloeit in het voorjaar met witte bloempjes, gevolgd door rode vruchten die op aardbeien lijken in het najaar (eetbaar, maar niet echt lekker). Zet ‘m op een beschutte plek.
Zomereik
Quercus rysophylla ‘Maya’ is een sierlijke, snelgroeiende wintergroene eik met leerachtig glanzend blad die uitgroeit tot een kleine boom. Het jonge blad is opvallend roodbruin. Meer over Quercus rysophylla lees je in de plantenindex.
Magnolia
Eén van de meest winterharde magnolia’s is Magnolia grandiflora ‘Edith Bogue’, met dikke glimmende, leerachtige bladeren die aan de onderkant bruin zijn. De stevige takken zijn goed bestand tegen zware sneeuw. De grote geurende witte bloemen van deze winterplanten verschijnen in het voorjaar. Bescherm de jonge aanplant de eerste winters met coniferengroen. Lees meer over Magnolia in de plantenindex.
Kijk voor meer wintergroene planten in de plantenindex
Winterbloeiende planten
Er zijn ook winterplanten die in deze koude periode bloeien: winterbloeiers. De prachtige winterbloeier Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ bloeit hartje winter met geurende roze bloemen aan de kale takken en bereikt na tien jaar een hoogte van twee meter. Het blad verschijnt na de bloei. Toverhazelaar Hamamelis bloeit op het kale hout met toefjes bloemen in geel, oranje en rode tinten. De toverhazelaar komt het beste tot zijn recht als solitaire struik en heeft graag de ruimte. Snoeien is meestal niet nodig, omdat hij traag groeit, maar een paar takjes voor in huis kunnen geen kwaad. Veel ervan hebben een heerlijke geur, zoals Hamamelis intermedia ‘Aphrodite’, Hamamelis vernalis ‘Quasimodo’, Hamamelis ‘Aurora’, ‘Rochester’, ‘Primavera’ en ‘Advent’.
Kleurige basten
Naast wintergroene en winterbloeiende winterplanten kunnen ook basten voor kleur in de tuin zorgen tijdens de winter.
Esdoorn Acer davidii ‘Ernest Wilson’ valt op door zijn streepjesbast, net als Acer davidii ‘Serpentine’ die relatief klein blijft en daardoor geschikt voor de gemiddelde achtertuin. Ook Acer tegmentosum ‘White Tigress’ wordt uiteindelijk acht tot tien meter, een zogeheten slangenhuidesdoorn met opvallend witte strepen. Acer rufinerve ‘Wintergold’ heeft een groen-gele streepjesbast. Over Acer rufinerve kun je meer lezen in de plantenindex. De papieresdoorn Acer griseum maakt indruk door zijn sterk roodbruin afschilferende bast in de winter. Een ideale boom voor een kleine tuin, want de hoogte na tien jaar is slechts vier meter.
Nog meer bomen met decoratieve basten zijn berk Betula nigra en davurica en aardbeienboom Arbutus unedo. Ook struiken met mooie basten kunnen de tuin opfleuren, bijvoorbeeld: Kolkwitzia amabilis, Physocarpus opulifolius, Viburnum farreri en Heptacodium miconioides.
Geurende winterplanten
Wil je in de winter ook genieten van heerlijke geuren? Plant dan een van onderstaande winterplanten in de tuin. De takken kunnen ook binnenshuis een fijne geur verspreiden.
- In de winter gooit Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’ zijn charmes in de strijd. De buitengewoon sterk geurende kleine bloemetjes van deze struikkamperfoelie verschijnen in de eerste maanden van het jaar. Een paar van z’n takken binnen in een vaas zijn onweerstaanbaar.
- Sarcococca is onderhoudsvriendelijk, want het hele jaar heeft hij zijn buxusachtige ellipsvormige blad en hij doet het overal, ook in diepe schaduw. Hij groet uitermate langzaam en hoeft dus praktisch nooit gesnoeid te worden. De bloemetjes hebben verder weinig om het lijf, maar voorzien de tuin hartje winter van een hemels aroma. Zet de vleesbes in een pot, bijvoorbeeld bij de voor-, keuken- of garagedeur of in een groepje in de border.
- Chimonanthus praecox bloeit op het kale hout met enorm zoete kleine bloempjes. Een nieuwe struik kan er wel een paar jaar over doen voordat hij gaat bloeien, maar dan is het ook feest. Op een warme plek in de tuin ontstaat rijkere bloei. De variëteit grandiflorus heeft grotere en gelere bloemen, maar geurt iets minder.
- Abeliophyllum distichum ‘Roseum’ bloeit in maart met zoetgeurende zachtroze klokjes op het kale hout. De bloemknoppen zijn de hele winter zichtbaar. De struik wordt tot twee meter hoog.
Kijken bij de kweker
Kwekerij Arborealis is gespecialiseerd in niet-alledaagse heesters, bomen en klimplanten. Zij organiseren ieder jaar De wintertuindagen. Deze dagen staan in het teken van winterbloeiende heesters en planten met spannende takkleuren of structuren.