WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dag van de Biodiversiteit: zo zorg je voor meer leven in de tuin

Meer biodiversiteit in de tuin betekent: meer leven! Een tuin heb je immers nooit echt helemaal voor jezelf… Van een goede biodiversiteit wordt moeder natuur niet alleen gelukkig, maar wijzelf ook. Dus waar wacht je nog op? Ter ere van de dag van Biodiversiteit delen we gemakkelijk toepasbare tips voor meer biodiversiteit in de tuin.

vtwonen 04-2020 | groen tuin met houten veranda binnenkijker Haarlem

Wat is biodiversiteit?

De ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’ is in het leven geroepen om de belangrijkste kwesties in verband met biologische diversiteit jaarlijks extra aandacht te geven. Maar wat is biodiversiteit eigenlijk? Het antwoord is eigenlijk simpel, want een tuin is nooit helemaal van jou alleen. Er leeft van alles buiten. Slakken die slijmerige sporen achterlaten op de tuintegels. Of een mus die het perfecte plekje heeft gevonden voor een nest. Of een kevertje dat gezellig over een blad kruipt. Simpelweg is biodiversiteit dus alles wat leeft of heeft geleefd. Iets letterlijker: de diversiteit aan leven. Van kikkers en vlinders tot bacteriën en schimmels.

LEES OOK
Stoeptegel eruit, geveltuin erin

Waarom is biodiversiteit in de tuin belangrijk?

Als het gaat om waarom meer biodiversiteit in de tuin belangrijk is, gaat het voornamelijk om de balans van alles wat leeft. Alles heeft een werking op elkaar. Zo zijn bijen cruciaal voor de groei van veel planten, zorgen die planten voor voedsel voor insecten en worden insecten opgegeten door vogels. Door de juiste balans te vinden blijft moeder natuur gelukkig en wij ook. Een goede biodiversiteit heeft namelijk gevolgen voor de lucht- en waterkwaliteit, voeding en leefbaarheid. Helaas verdwijnt er door bouwprojecten, industrie en tuintrends (hallo tegeltuin) veel biodiversiteit.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven en bedrijven die de biodiversiteit willen verbeteren. Zo stimuleert Intratuin het vergroenen van ons land met deze actie om meer biodiversiteit in Nederlandse achtertuinen te creëren. Zo ga je er zelf met biodiversiteit aan de slag:

Lekker laten slingeren

Ben je normaal van een strak aangeharkte tuin? Voor meer biodiversiteit is het tijd om de teugels iets te laten vieren. Je hoeft de tuin natuurlijk niet compleet te laten verslonzen, maar laat net iets vaker onkruid staan en ruim de geharkte bladeren niet direct op. Snoei planten ook pas na de winter. Al deze dingen kunnen namelijk als schuilplaats of voedsel dienen voor insecten en kleine dieren.

Mooie mix

Een afwisseling in planten is perfect voor de biodiversiteit van de tuin. Denk aan een mooie combinatie van bodembedekkers en bloeiende tuinplanten. Er zijn zelfs speciale bloemenmixen om bijvoorbeeld extra vlinders en bijen te lokken naar de tuin. 

LEES OOK
Vlinders lokken

Hoog en laag

Niet alleen een combinatie in soorten planten is belangrijk. Ook de formaten ervan. Zorg voor een balans in hoge en lage groeiers. Denk aan bomen en struiken. Laat een schutting begroeien of vervang deze door een heg. Door grote en kleine beplanting te gebruiken, creëer je zoveel mogelijk diverse plekken voor dieren en insecten. Fruitbomen zijn helemaal perfect en daar kun je zelf ook van snoepen.

Handje helpen

Om dieren en insecten een extra handje te helpen kun je nestkastjes ophangen. Of wat dacht je van een bijenhotel zoals dit ‘Palazzo’? Met een mooie mix aan bloemen om bestuiving te bevorderen ben je al een heel eind op weg voor bijen en vlinders. Maar voeder ook vogels het hele jaar door. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van zaadbollen. Of kies ervoor om bessenstruiken in de tuin te zetten.

LEES OOK
Vogels in de tuin

Water als bron van leven

Water is niet alleen onmisbaar voor een mooie en groene tuin. Het werkt ook verkoelend op een hete zomerdag, als bad voor vogels of als leefplek voor andere beesten. Een vijver aanleggen met waterplanten zou dus echt een ideaalplaatje zijn. Maar als je daar de ruimte niet voor hebt, kun je bijvoorbeeld ook een regenton of vogelbad plaatsen.

Voor de diertjes…

nog meer: tuinieren