Wat zijn geschikte pergola klimplanten?

beeld vtwonen Beeld

Heb jij een pergola of terrasoverkapping in de tuin? Deze kun je laten begroeien met klimplanten. Dat maakt de tuin groener en biedt schaduw. Bekijk welke pergola klimplanten er zijn en alle tips voor planten, snoeien en verzorging van de klimplanten bij een pergola of overkapping. 

Lees verder onder de advertentie

Past een pergola met beplanting in jouw tuin?

Een pergola begroeid met planten is vaak een fijne, natuurlijke manier om meer schaduw in de tuin te creëren. Of een pergola past in de tuin hangt vaak af van de wensen voor de tuin. Om daar achter te komen kun je het vtwonen college ‘Droomtuin ontwerpen met Vivian en Mark’ volgen.

Tips voor pergola klimplanten

Planten die over pergola’s groeien zijn vaak forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten ook deels onder de pergola komen te hangen. Zet bij elke paal van de pergola of terrasoverkapping een klimplant, dan weet je zeker dat deze helemaal groen wordt. Is er niet bij elke paal ruimte voor planten? Kies dan voor klimplanten die meters maken, zoals bijvoorbeeld een druif of blauweregen. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal van de pergola. Lees meer over klimplanten.

De beste klimplanten voor een pergola

Lees verder onder de advertentie

Zo kun je klimplanten planten bij een pergola

Ga je aan de slag met klimplanten planten bij een pergola, verbaas je dan eens over de groeikracht van één druif, in zijn eentje begroeit hij de hele gevellengte. Heb je een klimplant die minder groeikracht heeft, plant er dan één bij elke paal.

  1. Plant aan de voet van de paal een klimplant.
  2. Leidt deze recht omhoog langs de paal, draai hem er niet omheen.
  3. Span onder de leggers van de overkapping of pergola gegalvaniseerd ijzerdraad. Schroef hiervoor ogen in de balken, rijg de draad erdoorheen en zet de draad met draadspanners vast.
  4. Begeleid de klimplant onder de draad, knip alle zijtakken regelmatig terug tot op drie bladeren.
  5. Zorg dat de hoofdtak niet om de draad draait. Anders groeit hij in het ijzerdraad.
  6. Snoei voor de winter de zijtakken nogmaals terug tot op de hoofdtak.

Een groene terrasoverkapping

Een terrasoverkapping verlengt je woonkamer. Het is heerlijk om hieronder buiten te zitten en groen maakt het nog mooier en gezellig om van te genieten. Je kunt ook klimplanten onder een overkapping laten groeien. Gebruik dan houten staanders, houten leggers en daarop melkwitte polycarbonaat platen die licht doorlaten. De buitenste paal kan in de grond staan, maar ook op het terras.

Lees verder onder de advertentie

Klimplanten bij een pergola verzorgen

Als de plant aan het eind van de overkapping is aangekomen, laat hem dan terug groeien via een nieuwe draad. Een druivenplant kan zo bijvoorbeeld wel twaalf meter lang worden. Door het vele snoeien maakt een druif extra groot blad, dit geeft heerlijk koele schaduw op je terras. Kijk eens bij druif snoeien of blauweregen snoeien.

Klimplanten voor de pergola kopen

Bekijk de mooiste klimplanten voor een pergola of overkapping en bestel gelijk jouw favoriete klimplant.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Canva