Over de vlinderstruik
De vlinderstruik heeft grote, kegelvormige bloempluimen in paars, roze, rood, geel en wit die vooral in augustus en september uitbundig bloeien. De bloemen groeien aan de jonge scheuten van de struik en dagvlinders zoals koolwitjes, citroenvlinders en kleine vossen worden er als vanzelf naartoe gelokt. De vlinderstruik is er in een lage soort van ongeveer een meter hoog, de hogere soorten kunnen zomaar vier meter lang worden. De kleine vlinderstruik kun je ook in een pot planten. Vlinderstruiken houden van zon en zijn snelle groeiers. Omdat de plant een beetje op een sering lijkt, wordt hij ook wel herfstsering genoemd
Waarom moet je de vlinderstruik snoeien?
Een vlinderstruik bloeit vanaf halverwege de zomer tot diep in de nazomer. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstruik te snoeien, verjong je de struik en blijft hij goed bloeien. Als je de struik niet snoeit, veroudert hij snel waardoor hij minder bloeit en de vlinderstruik van binnen kaal wordt.
Wanneer snoei je een vlinderstruik?
Wat is de beste tijd om de vlinderstruik te snoeien? Hieronder staat wanneer je de vlinderstruik het beste kunt snoeien en wat er dan precies gesnoeid moet worden.
Vroege voorjaar wanneer het niet meer vriest: snoeien tot op ongeveer 30 centimeter boven de grond
Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
Van augustus tot oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een langere bloei
Bekijk ook de snoeikalender om te weten welke plant je wanneer moet snoeien.
In het voorjaar snoeien
'De takken van de vlinderstruik, oftewel Buddleja kunnen bevriezen', vertelt Tuinexpert Sjors de Kroon. 'Het snoeien kan in maart, maar in principe kan het dus vanaf het moment dat het niet meer vriest.' Snoei de vlinderstruik aan het eind van de winter, tegen het vroege voorjaar. Dan is de kans op vorst overdag zeer klein. Knip de vlinderstruik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Let op: gebruik bij een oudere struik een kleine snoeizaag.
LEES OOK
Met deze planten lok je vlinders naar de tuin
De vlinderstruik toppen in juni
De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant steviger, vertakt hij met meer scheuten en zal hij aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner. De meeste soorten groeien normaliter makkelijk tot tweeënhalf à drie meter de hoogte in. Door het toppen blijft de struik op ongeveer twee meter steken.
Uitgebloeide bloemen wegknippen voor meer bloei
In de nazomer – vanaf augustus – verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken van de vlinderstruik. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.
Soorten vlinderstruiken
Er zijn veel soorten Buddleja. Bijvoorbeeld een kleine Buddleja, zoals de 'Blue Chip' of de witte 'White Chip'. Ze worden niet hoger dan 65 cm. Behandel ze net als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.
Nog meer lezen over de Buddleja soorten en hoe je deze vlinderstruiken moet snoeien? Zoek de struik op in onze plantenindex.