WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10 stappen voor vijver helder maken en vijver helder houden

Met een vijver in de tuin, wil je natuurlijk wel graag helder vijverwater. Maar hoe krijg je helder vijverwater en hoe zorg je ervoor dat het helder blijft? Lees hier hoe je in tien eenvoudige stappen alles over vijver helder maken en vijver helder houden. 


Oorzaken van troebel of groen water in de water

Troebel of groen vijverwater kan een aantal oorzaken hebben. Zo kan het evenwicht verstoord zijn of misschien werkt het filter niet goed. Hieronder staan de vijf meest voorkomende oorzaken van troebel vijverwater.

  1. Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is.
  2. Het water van de vijver is onlangs ververst.
  3. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt.
  4. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
  5. Het filter werkt niet of niet goed.

Vijver helder maken in 10 stappen

Het vijverwater helder maken is best eenvoudig, bekijk de tien stappen en voor je het weet kun je genieten van een mooie heldere vijver. 

Stap 1: Zuurstofplanten in de vijver voor helder water

Leg zuurstofplanten in het vijverwater. Reken op vijf bosjes per kubieke meter (= 1000 liter) water. Bij vijverplanten planten lees je hoe je dat doet.

Stap 2: Vissen in de vijver voor een heldere vijver

Als je vissen in je vijver wilt laten zwemmen, neem dan bijvoorbeeld goudelrits en goudwinde. Die vissen wroeten niet in de bodem zoals goudvissen die daardoor voor troebel water zorgen. Lees meer over vissen bij vijvervissen.

Stap 3: Vijver algenvrij maken

Is het vijverwater in de zomer niet helemaal helder? Laat dan een baaltje gerststro in het water zakken. Dit biologisch gekweekte stro gaat algen te lijf. Is de watertemperatuur hoger dan circa 10°C, dan geeft het stro een natuurlijke stof af waardoor algenvorming niet meer plaatsvindt. Het stro werkt het best op een diepte van circa veertig centimeter. Eén baaltje is voldoende voor een vijveroppervlakte van twee bij drie meter. De diepte is in dit geval niet belangrijk omdat de algen aan het wateroppervlak groeien. Het stro kan de vijver vier tot zes maanden algenvrij te houden.

Stap 4: Wieren verwijderen in de vijver

Bij warm weer kunnen er draadwieren in het water drijven. Schep deze er met een schepnet (bijvoorbeeld het Gardena combisysteem vijvernet) uit. Het kan ook door met een bamboestok een draaiende beweging te maken en de wieren zo om de stok te wikkelen

Vijver-helder-maken-vijvernet

 

 

Stap 5: Water verversen in de vijver

Ververs ongeveer een derde deel van het vijverwater met schoon leidingwater (geen regenwater want dat is te zacht en te zuur). Probeer daarbij zoveel mogelijk de bovenste laag van het water te verwijderen, daar bevinden zich namelijk de meeste zweefalgen die voor het probleem kunnen zorgen.

Stap 6: Bodem schoonmaken van de vijver

Controleer bij het geheel of gedeeltelijk verversen van het water of er niet te veel organisch afval (onder andere van dode waterplanten) op de bodem van de vijver ligt. Verwijder een teveel.

Stap 7: Algen voorkomen in de vijver

Voeg een biologisch product tegen algen aan het al dan niet ververste vijverwater toe. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om door zweefalgen aangetast vijverwater weer helder te maken. Dat kun je preventief doen als je het water hebt ververst van de vijver, maar kan je ook aan niet ververst water toevoegen. Bij dat laatste mag de vijver niet al te groot zijn en mag alleen als er sprake is van een lichte mate van troebelheid. Toch is het beter om (een deel) van het vijverwater te verversen. Dit vanwege het feit dat zweefalgen een aanzienlijke leverancier van zuurstof in de vijver zijn. Bij de snelle afname van zweefalgen door het gebruik van bijvoorbeeld Glashelder of Vijverhelder kan er dus een zuurstoftekort ontstaan in vijvers met veel vissen of andere dieren zoals kikkers en salamanders.

Stap 8: Filter schoonmaken van de vijver

Maak het filter schoon, maar nooit met leidingwater. Hierdoor gaat een belangrijk deel van de nuttige bacteriën verloren. Gebruik een emmer vijverwater om bijvoorbeeld het filter schoon te spoelen. Maak, bij een filter met meer kamers, ook nooit het hele filter in één keer schoon maar doe iedere week één kamer. Zo blijft de biologische functie deels behouden.

Stap 9: Zorg voor Co2 in de vijver voor helder vijverwater

Zuurstofplanten zorgen voor helder water in de vijver. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van Co2 in het water. Zorg dus voor voldoende Co2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.

Stap 10: Vijver onderhouden voor helder vijverwater

Je vijver houd je helder door tenminste éénmaal per jaar de waterhardheid op peil te brengen. Daarnaast moet je af en toe het filter schoonmaken en constant voor voldoende zuurstofplanten zorgen.

Bekijk meer producten voor vijveronderhoud.

nog meer: tuinieren