Alles over biodiversiteit: zo zorg je voor meer leven in de tuin
Meer biodiversiteit in de tuin betekent: meer leven! Een tuin heb je immers nooit echt helemaal voor jezelf. Van een goede biodiversiteit wordt moeder natuur niet alleen gelukkig, maar jijzelf ook. Tuinexpert Vivian vertelt ons er álles over.
Bio watte?
Wat is biodiversiteit eigenlijk? Het antwoord is simpel: een tuin is nooit helemaal van jou alleen. Er leeft van alles buiten. Slakken die slijmerige sporen achterlaten op de tuintegels, een mus die het perfecte plekje heeft gevonden voor een nest of een kevertje dat gezellig over een blad kruipt. Simpelweg is biodiversiteit dus alles wat leeft of heeft geleefd. Iets letterlijker: de diversiteit aan leven. Van kikkers en vlinders tot bacteriën en schimmels.
LEES OOK
Stoeptegel eruit, geveltuin erin
Waarom is biodiversiteit in de tuin belangrijk?
Als het gaat om waarom meer biodiversiteit in de tuin belangrijk is, gaat het voornamelijk om de balans van alles wat leeft. Vivian: ‘Zorg voor een zo groen mogelijke tuin met planten en heesters die thuishoren in de regio.’ Alles heeft een werking op elkaar. Zo zijn bijen cruciaal voor de groei van veel planten, zorgen die planten voor voedsel voor insecten en worden insecten opgegeten door vogels. Door de juiste balans te vinden blijft moeder natuur gelukkig en wij ook. Een goede biodiversiteit heeft namelijk gevolgen voor de lucht- en waterkwaliteit, voeding en leefbaarheid. Helaas verdwijnt er door bouwprojecten, industrie en tuintrends (hallo tegeltuin) veel biodiversiteit.
Lekker laten slingeren
Ben je normaal van een strak aangeharkte tuin? Voor meer biodiversiteit is het tijd om de teugels iets te laten vieren. Je hoeft de tuin natuurlijk niet compleet te laten verslonzen, maar laat net iets vaker onkruid staan en ruim de geharkte bladeren niet direct op. Vivian: ‘Natuurlijk is een overschot aan onkruid niet fijn en als je een kleine tuin hebt, is het ook niet handig wanneer een hele border wordt overwoekerd met kleefkruid. Maar je hoeft niet alles direct weg te halen. Of je laat het alleen staan op stukken waar het geen kwaad kan. Het hoeft allemaal niet zo netjes te zijn toch?’ Snoei planten ook pas na de winter. Al deze dingen kunnen namelijk als schuilplaats of voedsel dienen voor insecten en kleine dieren.
Mooie mix
Een afwisseling in planten is perfect voor de biodiversiteit van de tuin. Denk aan een mooie combinatie van bodembedekkers en bloeiende tuinplanten. Er zijn zelfs speciale bloemenmixen om bijvoorbeeld extra vlinders en bijen te lokken naar de tuin. Vivian: ‘Ook heb je vaste, eenjarige planten en heesters die extra aanlokkelijk zijn voor bijen en vlinders. Ook kun je ervoor zorgen dat je vanaf het vroege voorjaar voedsel in je tuin hebt. Denk bijvoorbeeld aan het planten van voorjaarsbollen. De krokus bloeit vanaf februari en zorgt voor voedsel voor de vroegste bijen en hommels. Ook zijn er naaste de zomerbloeiers verschillende herfstbloeiers die nog goed zijn voor bijen en vlinders. Plant dus zo divers mogelijk.’
Gemengde zaden voor meer biodiversiteit
LEES OOK
Vlinders lokken
Hoog en laag
Niet alleen een combinatie in soorten planten is belangrijk. Ook de formaten ervan. Zorg voor een balans in hoge en lage groeiers. Denk aan bomen en struiken. Laat een schutting begroeien of vervang deze door een heg. Door grote en kleine beplanting te gebruiken, creëer je zoveel mogelijk diverse plekken voor dieren en insecten. Fruitbomen zijn helemaal perfect en daar kun je zelf ook van snoepen.
Handje helpen
Om dieren en insecten een extra handje te helpen kun je nestkastjes ophangen. Of een bijenhotel: hier doe je insecten (en jezelf) een groot plezier mee. En met een mooie mix aan bloemen om bestuiving te bevorderen, ben je al een heel eind op weg voor bijen en vlinders. Voedt ook vogels het hele jaar door, bijvoorbeeld door een vogelvoederhuis neer te zetten met zaadbollen erop. Of zet bessenstruiken in de tuin.
LEES OOK
Vogels in de tuin
Water als bron van leven
Water is niet alleen onmisbaar voor een mooie en groene tuin. Het werkt ook verkoelend op een hete zomerdag als bad voor vogels of als leefplek voor andere beesten. Een vijver aanleggen met waterplanten zou echt een ideaalplaatje zijn. Als je daar de ruimte niet voor hebt, kun je ook een regenton of vogelbad plaatsen.