Happy fish: deze vissen zijn geschikt voor een vijver

vissen voor de vijver Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Op zoek naar nieuwe bewoners voor je vijver? De beste tijd om vissen in het water los te laten, is wanneer de temperatuur van het vijverwater warmer is dan 8° C. Er zijn heel wat vissoorten om uit te kiezen: van makkelijke huis-tuin-en-keukenrassen tot bewerkelijke en kostbare exemplaren.

Lees verder onder de advertentie

De vijver geschikt maken voor vissen

Niet alle vissen zijn geschikt voor elk type vijver en andersom. Soms moet je extra maatregelen nemen om voor de vissen een gezonde leefomgeving te creëren. Zo is het nodig om een filter aan te brengen om de waterkwaliteit op peil te houden, want alleen een vijverpomp of een fonteintje dat het water in beweging houdt, is niet voldoende.

Laat je altijd, voordat je vissen in de vijver gaat uitzetten, goed voorlichten over de mogelijkheden en de aan te schaffen apparatuur.

Sterke vijvervissen

Je kunt natuurlijk kiezen voor een simpele goudvis, maar misschien heb je wel plek voor een robuuste steur of een imposante koikarper. Nog geen idee? Deze vissen zijn sterk genoeg en daarom geschikt voor de vijver:

Lees verder onder de advertentie
 • Winde: één van de meest geschikte vissen voor de tuinvijver. Het is een sterke, slanke vis met een oranje (goudwinde) of blauwgrijze (zilverwinde) kleur. Windes zwemmen graag aan de oppervlakte en zijn dus goed zichtbaar.
 • Blankvoorn of goudrozette: heeft een oranjeroze tint en zwemt ook graag aan de oppervlakte.
 • Goudelrits: een leuke kleine en beweeglijke vis die graag in scholen zwemt en meestal veel jongen krijgt.
 • Goudvis: waarschijnlijk de bekendste soort. Deze vis behoort tot de karperachtigen, wroet graag in de modder, maar is ook wel aan het oppervlak te zien.
 • Shubunkin: een bekende variant op de goudvis. Het is een sterke vis, vaak met mooie vlekken en een grote, waaiervormige staart.
 • Sarasa Comet: een andere variant op de goudvis met oranje vlekken.
 • Zonnebaars: een onopvallende vis die erg nuttig kan zijn, omdat hij schadelijke larven en insecten eet. Maar ook jonge visjes vindt hij heerlijk: één zonnebaars is dus echt genoeg.
 • Steur: een bijzondere vissoort, waarvan op beurzen exemplaren aangeboden worden van wel een meter lang. Ze zijn alleen geschikt voor grote vijvers en kunnen goed samen met koikarpers gehouden worden
 • Koikarpers: een klasse apart. Deze vissen vragen een speciale behandeling en het is verstandig je eerst goed te verdiepen in deze soort (en de prijzen) voor je tot aanschaf overgaat.

Vijvervissen kopen

Je kunt vissen voor een vijver onder andere bij een tuincentrum of vijvercentrum kopen. Vraag goed rond bij andere visliefhebbers waar je moet zijn voor het juiste advies. Ook een goede check: als er een vijver is met helder water, gezonde vissen en mooie planten, dan hebben ze verstand van hun vak.

Let bij aankoop van vijvervissen op deze 3 punten:

Lees verder onder de advertentie
 1. Koop niet te veel vissen, want het evenwicht in de vijver kan hierdoor verstoord worden.
 2. Zorg voor ongeveer 10 cm vis per vierkante meter wateroppervlak of maximaal 40 cm vis per kubieke meter (= 1000 liter) vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die de meeste biologische filters aankunnen. Houd een marge aan, want de vissen zullen groeien en jongen krijgen.
 3. Koop geen vissen die te groot zijn. Kleine vissen passen zich makkelijker aan een nieuwe situatie aan.

Vijvervissen vervoeren en uitzetten

De vissen worden in een plastic zak afgeleverd, gedeeltelijk gevuld met lucht. Leg de zak in een teil of emmer in de auto, want je weet maar nooit hoe stevig de zak is. Leg de nog dichte zak een half uur in je eigen vijver, zodat de vissen langzaam kunnen wennen aan de temperatuur van het water. Giet de zak dan voorzichtig leeg in de vijver.

Voor je vijver

Lees verder onder de advertentie