Drainage aanleggen

Om overtollig regenwater van je terras of oprit af te voeren, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede afwatering of drainage. Drainage aanleggen doe je als je bestrating gaat leggen.

Drainage aanleggen

Drainage aanleggen doe je door je terras of oprit iets schuin aan te leggen, met andere woorden ‘onder afschot’. Doe dit altijd naar de straat, een putje of een border toe, maar nooit richting de woning. Laat regenwater nooit afvloeien naar een hemelwaterafvoer, maar zorg dat het in het grondwater kan lopen. Dit is goed voor het milieu. Een juiste drainage leg je als volgt aan.

Onder afschot

  1. Leg een aantal stenen waterpas ten opzichte van elkaar op de plek van de bestrating.
  2. Span een touwtje over deze stenen heen. Hierlangs wordt de kantopsluiting ingegraven. Het afschot wordt één centimeter per meter bestrating.
  3. Het hoogteverschil tussen de twee tegenoverstaande zijden van een terras van drie meter wordt dus drie cm. Graaf daarom aan de kant waar het water naartoe moet stromen de steen dieper de grond in, zodat hij drie centimeter dieper ligt dan de steen aan de overkant.
  4. Druk nu het gespannen touwtje tegen deze lager liggende steen en haal de andere stenen weg.
  5. Nu kun je de kantopsluiting ingraven langs de lijn en ligt hij netjes onder afschot.

Goot aanleggen

Er zijn verschillende afwateringssmogelijkheden voor drainage van je tuin beschikbaar. Deze afwateringssystemen worden geleverd met diverse onderdelen, waaronder hoek- en verbindingsstukken, onderuitlopen om water weg te laten vloeien, zijuitgangen en bezinkputten.


Je hebt het volgende nodig:

  • Zwarte kunststof mazenroosters.
  • Zilverkleurige kunststof gleuvenroosters.
  • Gegalvaniseerde goten.
  • Verholen roosters, die dieper in je bestrating liggen en niet opvallen.
  • Aluminium goten, zoals de Ultra Drain. Dit lijkt op de afwatering die ook in badkamers wordt gebruikt.

In samenwerking met: Excluton.nl

Bron: fotografie Excluton

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 28 augustus 2012 om 12:30

IK wil een besteling plaatsen maar daarvoor heb ik meer info voor nodig. Wat ik wil weten is diepte van goot en breedte van rooster, wat het kost en wanneer kan ingeleverd worden, omdat ik haast bij heb svp een snelle reactie. Boven vermelde beeld lijkt mij de juiste maat.
Met vriendelijke groeten,

Anoniem op 28 augustus 2012 om 15:49

Hallo, het product op de foto is helaas niet bij ons te bestellen. Wij kunnen dus ook geen extra informatie over het product vertellen, hiervoor kunt u terecht bij http://www.sierbestratingshop.nl/. Succes!

Met vriendelijke groet, Marike Bijlsma namens tuinieren.nl