WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf maken: een kruidenspiraal in de tuin

Misschien heb je er al eens een gezien: een kruidenspiraal. Een combinatie van een spiraal gemaakt van stenen, gevuld met aarde en allerlei soorten kruiden. Ziet er leuk uit, maar heeft ook voordelen voor de de verschillende soorten kruiden. Lees hier alles over een kruidenspiraal aanleggen in de tuin. 


kruidenspiraal zelf maken

Verschillende kruiden in een kruidenspiraal

Het werkt zo: exotische kruiden (denk: rozemarijn, tijm) komen bovenin de spiraal. Daar wordt het water snel afgevoerd en ze vangen hier het optimale aan zon. Vochtminnende kruiden (bieslook) komen onderin en alles wat van de middenweg houdt, valt daartussen. Voor liefhebbers van échte natte voeten (watermunt) kun je zelfs rondom de spiraal nog een geul graven.

Knusse kruidenspiraal

Maar er zitten nóg wat plussen aan een kruidenspiraal: doordat de kruiden zo dicht bij elkaar staan, ontstaat er een soort microklimaat. Ze profiteren van elkaars warmte. En dat dichtbij elkaar staan heeft ook weer het voordeel dat je meer planten kwijt kunt. Dus ook in een kleine tuin heb je vanaf nu een breed assortiment aan lekkere kruiden, op één vierkante meter.

Kruidenspiraal zelf maken

Het enige wat je nodig hebt om zelf een spiraal te maken, is grond vermengd met compost en bakstenen of andere stenen om de spiraal mee te bouwen.

  1. Kies een plek in de tuin met voldoende zonlicht (minimaal vijf uur zon per dag).
  2. Zet een stok in het midden van de plek waar de spiraal moet komen. Bind een touw van één meter aan de stok en bind aan het eind een ander stokje. Trek een cirkel in de grond.
  3. Bouw op die lijn een muurtje van bakstenen van ca. 30 cm hoog, andere soorten stenen zijn vaak ook geschikt. Maak hem niet helemaal rond, maar draai een stuk voor het einde naar binnen. Stapel vanaf de tweede ronde één à twee stenen hoger.
  4. Doe dit naar het middelpunt toe nog eens, tot je drie etages hebt en de spiraal naar je zin is.
  5. Vul alles op met grond en geef flink water.
  6. Laat de spiraal voor de aanplant even ‘inklinken’. Pas als hij stevig genoeg is kun je kruiden gaan planten. Gebruik eventueel cement tussen de stenen om daar zeker van te zijn.
nog meer: tuinieren