vtwonen

Verhoogde borders

Steeds vaker zien we tuinen met verhoogde borders. Ze geven diepte en een spannend effect in de tuin, maar zijn ook nog eens praktisch!


verhoogde-borders

m1mya5bqakd1

Verhoogde borders zijn populair in moderne tuinen, maar worden ook veel gebruikt als moestuin, zoals de keyhole garden en de moestuinbak.

Strakke border

Opgehoogde borders passen prima in de moderne strakke tuin. Planten kunnen niet meer over de borderrand groeien en dat is makkelijk in het onderhoud. In een opgehoogde border kun je daarnaast de grond aanpassen, dus bijvoorbeeld ophogen met veel tuinturf en zo toch een Rhododendron-groep en andere zuurminnende planten op kleigrond planten. Ook voor een moestuin is dat natuurlijk erg handig.

Ideaal

Verder is een verhoogde border makkelijk, want je hoeft niet te bukken. Dat is ideaal voor ouderen, maar ook voor de moestuin, want je kunt gemakkelijk oogsten! Je tuin is ook eerder op hoogte, de planten beginnen hoger met groeien en dat geeft sneller privacy.

Verhoogde border maken

Je kunt een verhoogde border maken van bijvoorbeeld hout of steen. Op de foto hieronder is de Brickwall van Excluton gebruikt. Maak eerst een fundering en bouw daar de randen op. Vul een verhoogde border met goede grond en bemest deze regelmatig.

Bron: Fotografie Lilian Korteweg bij Chelsea Flower Show 2010 en Excluton

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marie (tuinieren.nl) op 6 augustus 2015 om 11:23

Hoi Martien, water trekt altijd omhoog (capillaire opstijging). Spit de ondergrond en de grond in de opgehoogde border goed door. Zo groeien de wortels door in de originele ondergrond en hoef je minder water te geven. Als dit niet lukt, zijn er 2 oplossingen. 1. Pas de beplanting aan. Kijk bij de borderpakketten: http://www.tuinieren.nl/d/ontwerp/beplantingsplannen voor droge grond. Of 2. kies een beregeningsysteem. http://www.tuinierenwebshop.nl/sproeien-c8929.html ~Marie

>

Martien Abrahams op 2 augustus 2015 om 09:56

hoe hou ik de waterhuishouding in de verhoogde border op orde? De afstand tot het grondwater wordt steeds groter, en als je water geeft, dan wortelen de planten naar boven. Wie kan me helpen?

>

Marie (tuinieren.nl) op 23 februari 2015 om 10:45

Beste Ritt, dit klinkt als een tuinrenovatie. Vraag advies aan een http://www.tuinieren.nl/a/ontwerp-je-eigen-tuin/hovenier" title="Vind een hovenier" rel="nofollow">hovenier, die ter plekke de situatie kan inschatten. Soms is kunstgras ook een oplossing, er bestaan soorten die zacht zijn aan je blote voeten. ~Marie

>

Ritt Imbrechts op 15 februari 2015 om 14:47

Ik heb een zwembad dat ommuurd is.Tussen zwembad en muur is de vloer van beton en die begint te scheuren.Ik had gedacht om met verhoogde borders aan de slag te gaan maar kan ik daar dan bomen of struiken in planten,vanwege de diepere worteling.Ik zou ook graag een grasstrook willen,kan dat?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties