WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verhoogde borders

Steeds vaker zien we tuinen met verhoogde borders. Ze geven diepte en een spannend effect in de tuin, maar zijn ook nog eens praktisch!

tuin inspiratie

tuin met houten plantenbakken met hoge border en een houten schutting

Tuin inspiratie

Tuin met zwarte opstaande rand plantenbak hoge border

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Verhoogde borders zijn populair in moderne tuinen, maar worden ook veel gebruikt als moestuin, zoals de moestuinbak.

Strakke border

Opgehoogde borders passen prima in de moderne strakke tuin. Planten kunnen niet meer over de borderrand groeien en dat is makkelijk in het onderhoud. In een opgehoogde border kun je daarnaast de grond aanpassen, dus bijvoorbeeld ophogen met veel tuinturf en zo toch een Rhododendrongroep en andere zuurminnende planten op kleigrond planten. Ook voor een moestuin is dat natuurlijk erg handig. Je kunt zelf alle planten verzamelen – vind hier tips voor het aanleggen van een border – maar je kunt ook een kant-en-klare border kopen. Zoals deze border voor natte grond, bonte border in warme kleuren of border voor droge grond.

Ideale verhoogde borders

Verder is een verhoogde border makkelijk, want je hoeft niet te bukken. Dat is ideaal voor ouderen, maar ook voor de moestuin, want je kunt gemakkelijk oogsten! Je tuin is ook eerder op hoogte, de planten beginnen hoger met groeien en dat geeft sneller privacy.

Verhoogde border maken

Je kunt een verhoogde border maken van bijvoorbeeld hout of steen. Maak eerst een fundering en bouw daar de randen op. Vul een verhoogde border met goede grond en bemest deze regelmatig.

nog meer: tuinieren