WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verhoogde borders in de tuin

Steeds vaker zien we verhoogde borders in de tuin. Een verhoogde border wordt al langer veel gebruikt voor de moestuin, maar ook gevuld met bloemen en planten is het een mooie toevoeging aan de tuin. Ze geven diepte en een spannend effect in de tuin! Er zijn veel verschillende opties voor verhoogde borders in de tuin, lees meer over een border zelf maken, de beplanting en waarom een verhoogde border zo handig kan zijn. 

verhoogde borders

Verhoogde borders in de tuin

We kennen de verhoogde borders al langer voor de moestuin, zoals ook bij de welbekende moestuinbak. Maar ook voor gewone beplanting in de tuin kan een verhoogde border een mooie optie zijn. 

Verhoogde border in een moderne tuin

Opgehoogde borders passen prima in de moderne, strakke tuin. Planten kunnen niet makkelijk meer over de borderrand groeien, wat al snel een strakkere tuin kan opleveren. 

Praktisch tuinieren met hoge border

Doordat planten niet makkelijk meer over de borderrand groeien is een verhoogde border ook makkelijker voor de tuin onderhouden. Daarnaast hoeft er minder gebukt te worden omdat de planten hoger groeien. Dat is natuurlijk ook heel handig voor moestuinieren bij het oogsten minder bukken. En doordat de planten hoger groeien, geven ze vaak ook al wat sneller privacy in de tuin. 

Beplanting in een verhoogde border

In een opgehoogde border kun je daarnaast de grond aanpassen en zo soms voor andere beplanting kunnen kiezen. Dus bijvoorbeeld ophogen met veel tuinturf en zo toch een Rhododendrongroep en andere zuurminnende planten op kleigrond planten. Je kunt zelf alle planten verzamelen – vind hier tips voor het aanleggen van een border – maar je kunt ook een kant-en-klare border kopen. Zoals deze border voor natte grond, bonte border in warme kleuren of border voor droge grond.

Verhoogde border zelf maken

Een verhoogde border kun je eenvoudig zelf maken van bijvoorbeeld hout of stenen. Bij bouwmarkten vind je alle producten hiervoor. Maak eerst een fundering en bouw daar de randen op tot zo hoog als jij de . Vul een verhoogde border met goede grond en bemest deze regelmatig. 

nog meer: tuinieren