WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Meer schaduw in de tuin? Ontdek deze simpele tips

In de Nederlandse zomers genieten we van elke zonnestraal, het liefst van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wel is het belangrijk om je goed te beschermen tegen UV-straling, zeker nu het hartje zomer is. Een fijne schaduwplek in de tuin is daarom onmisbaar. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ontdek deze simpele tips voor meer schaduw in je tuin.

vtwonen 03-2021 | zitplek in tuin met parasol en witte tafel

Parasol

De snelste manier voor het creëren van schaduw in de tuin is de parasol. De bohemian parasols met vrolijke dessins en kwastjes (zoals deze van in the mood) zijn weer helemaal terug, hoe leuk! Je prikt ‘m zo in het gras of zet hem in een parasolvoet op de plek waar je meer schaduw wilt. Houd er wel rekening mee dat een kleine stokparasol meerdere keren per dag verplaatst moet worden voor optimale schaduw.

Hoge planten en bomen

Met hoge planten en bomen zorg je voor een natuurlijke wijze voor schaduw in de tuin. Deze staan in de zomer in volle bloei en zorgen bijna de hele dag door voor schaduw. Een kleine tot middelgrote boom is vaak al voldoende, denk bijvoorbeeld aan bloesembomen, fruitbomen, een bolesdoorn of berkenboom. Geen plek voor een boom? Denk dan aan hoge planten als bamboe, een palm of bananenplant. In deze video zie je hoe je bamboe kunt planten.

LEES OOK
Zo creëer je meer privacy in de tuin

Zonnezeil

Schaduw creëer je ook heel makkelijk met een zogenaamd ‘schaduwdoek‘. Omdat het doek in veel maten te krijgen is, is ‘ie niet alleen handig voor in de tuin, maar ook voor op het balkon. Je bevestigt het met touwen of stevig ijzerdraad op drie punten aan de muur, schutting of balkonrailing. Zo zorg je niet alleen voor schaduw, de warmte blijft in de avond langer onder het doek hangen en het geeft je buitenruimte een cosy look. Zelf maken? Dat kan! Bekijk de benodigdheden en uitleg voor een schaduwdoek van legerdoek.

Doeken

De tuin een mediterraans tintje geven? Span meerdere doeken in rijke kleuren en dessins over lijnen en maak ze aan elke hoek vast. Hoeveel doeken je naast elkaar hangt, ligt aan hoe groot je tuin of terras is. Dat ze een beetje los hangen maakt niet uit. Het wapperen van de doeken bij een lichte bries maakt het een extra zomers tafereel om naar te kijken. Vooral wanneer er af en toe een zonnestraal tussendoor glipt.

Pergola

Toegegeven; een pergola staat er niet binnen een paar minuten, maar als je een beetje handig bent is zo’n overkapping wel een heel fijne schaduwplek. Je maakt ‘m zelf met dit DIY plan voor een pergola of koopt er eentje kant-en-klare pergola. Door de pergola met klimplanten te laten begroeien wordt het geen opvallend bouwwerk in de tuin. Eerder een super sfeervolle en romantische plek om onder te chillen of lekker lang onder te lunchen. Dit zijn de bekendste en mooiste klimplanten.

Shop voor meer schaduw…

nog meer: tuinieren