WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bamboe hout in de tuin

De vraag naar hardhout is groot, terwijl bamboe juist als onkruid uit de grond schiet. De dikke bamboestengels zijn sterk, mooi én duurzaam, en daarom kan bamboe heel goed worden toegepast in de tuin.

vtwonen fonq shop tuinset bamboe in naturel tuin

Wat is bamboe?

Anders dan veel mensen denken, is bamboe geen boom maar een grassoort waarvan de stengels langzaam verhouten. Sommige bamboesoorten worden wel dertig meter hoog en dit komt ten goede aan de dikte van de stengels. Bamboe groeit razendsnel, er schijnen soorten te zijn die je letterlijk kunt zien groeien. Mede door die eigenschappen is bamboe in de tuin een aantrekkelijk alternatief voor tropische hardhoutsoorten.

 De voordelen van bamboe in de tuin

  • Bamboe heeft een karakteristieke uitstraling die goed in de Oosterse of natuurlijke tuin past.
  • Bamboestengels hebben een hardheid die vergelijkbaar is met eikenhout. Verwerkt tot planken is het helemaal kei- en keihard en behoort het tot de hardste houtsoorten.
  • Bamboe is een gras en groeit ook als gras. De omloopsnelheid is drie à vier keer zo groot als gewoon hout.
  • Bamboe zet van nature nauwelijks uit en krimpt bijna niet.
  • Bamboebossen blijven intact doordat de wortels van de plant na da de kap meteen nieuwe scheuten zetten.

Onbewerkte bamboestengels

Onbewerkte bamboestengels zien we vaak terug in de tuin als plantensteunen ofwel tonkinstokken. Van de dikkere stammen worden schuttingen, banken, tafels, prieeltjes, pergola’s, paviljoens en zelfs tuinhuizen gemaakt. Op rij geplaatste, dikke bamboestammen zijn een prachtige kantopsluiting voor de border. Van bamboe kun je alles maken, maar, door de holle structuur is bamboe niet het ideale materiaal voor de doe-het-zelver. Mits je weet hoe de stammen verbonden moeten worden. De makkelijkste manier is met bindtouw of dikke elastieken. Een moeilijkere maar veel mooiere oplossing is met verzonken liggers. 

Bamboeplanken

Onder verhitting en hoge druk kan bamboe verwerkt worden tot andere, makkelijker verwerkbare vormen zoals latten en planken. In opkomst zijn de bamboeterrasdelen die nauwelijks te onderscheiden zijn van een houten vlonderterras. Ze zijn er in gegroefde en gladde planken die qua structuur en hardheid te vergelijken zijn met vlonderplanken van hardhout.

Bamboehout mooi houden

Bamboe blijft een natuurlijk materiaal. Dus net als eikenhout verweert bamboe bij buitengebruik op den duur naar een prachtige, natuurlijke grijstint. Dit gaat wel ten koste van de duurzaamheid, zeker wanneer het hout langdurig in contact met water staat. Wil je de originele kleur behouden en de duurzaamheid verbeteren van bamboe? Behandel de stammen met een olie of lak, speciaal voor bamboehout. 

nog meer: tuinieren