Schutting plaatsen: dit zijn de regels, prijzen en plichten

null Beeld vtonwnen specials 2017-10 | fotografie Leonie Mooren | styling Barbara Kieboom
Beeld vtonwnen specials 2017-10 | fotografie Leonie Mooren | styling Barbara Kieboom

Een beetje privacy in de tuin is altijd fijn. Je krijgt het voor elkaar met een bouwwerk of beplanting tussen twee erven. Dit kan met een begroeid hekwerk, schutting, muur, haag of ander natuurlijk groen. Maar hoe hoog mag de afscheiding zijn en deel je de kosten met de buren? Lees meer over een schutting en alles wat daarbij komt kijken.

Lees verder onder de advertentie

Grensgevalletje

Overweeg je een erfscheiding? Check om te beginnen in de notariële akte waar de erfgrens precies ligt. Niet te vinden? Dan kun je dit bij het Kadaster opvragen.

Op de erfgrens

Staat (of komt) de erfafscheiding precies op de erfgrens, dan ben je samen met de buren eigenaar en verplicht om beiden de helft van de kosten (aanschaf, bouw, onderhoud) te betalen. De erfafscheiding weghalen of een nieuwe plaatsen mag ook alleen in overleg. Staat er nog geen dicht exemplaar op deze grens? Dan mag je van de buren eisen dat die er wel komt. Een gezamenlijke erfafscheiding mag je aan jouw kant snoeien, schilderen of voorzien van decoratie (met schroeven of spijkers die tot maximaal de helft van de dikte van de erfafscheiding komen).

Op eigen grond

Zet je een erfafscheiding op eigen grond, dan heb je alle vrijheid om te kiezen welke soort je wilt. Je regelt en betaalt hiervoor alles zelf. Ook als er al een afscheiding staat op de eigen grond van je nieuwe huis, zijn de onderhoudskosten voor jou. Wil je hem vervangen, dan mag dat zonder overleg met de buren. Het is wel handig om het even te benoemen, voordat je straks met een gevalletje Rijdende Rechter zit. De uitzondering is een stuk grond waar ‘recht van overpad’ geldt: daar mag je geen afscheiding maken, behalve bijvoorbeeld een afsluitbare poort waarvoor de personen die recht van overpad hebben dan ook de sleutel krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Op grond van de buren

Is de erfafscheiding van de buren? Vraag dan toestemming om er aan jouw kant iets aan te doen. Denk aan schilderen, iets ophangen of er een klimplant tegenaan laten groeien. Een heg mag je zonder toestemming snoeien, als de buren dat na een verzoek van jouw kant niet zelf doen. Vind je de buurafscheiding niet mooi, dan kun je er altijd nog een tweede afscheiding voor zetten, op eigen grond.

Ben je van plan om je schutting te verven? Zo kies je de juiste kleur.

null Beeld vtwonen 2015-06 | fotografie Alexander van Berge | styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen 2015-06 | fotografie Alexander van Berge | styling Cleo Scheulderman
Lees verder onder de advertentie

Je hebt een huurhuis

Ook huurders van een huis of etage met tuin zijn verplicht hun ‘buiten’ te onderhouden en de kosten daarvoor te betalen (inclusief de erfafscheiding). Vraag je verhuurder of hiervoor nog speciale regels gelden.

Meterwerk

Een schutting, muur, pergola of hek op de erfgrens naast en achter je huis mag maximaal 2 meter hoog zijn zonder omgevingsvergunning. De maximaal toegestane hoogte van een niet-natuurlijke erfscheiding voor het huis is 1 meter. Een natuurlijke erfafscheiding (haag of bomen) mag hoger zijn. Maar die mogen, op eigen grond, weer niet te dicht bij de erfgrens staan. Bomen op minimaal 2 meter van de grens, struiken op minimaal 50 centimeter. Ook hiervoor gelden soms uitzonderingen, dit kun je nagaan bij de gemeente.

Let op: sommige gemeenten hanteren andere regels, bijvoorbeeld voor monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Check het van tevoren bij het omgevingsloket.

Lees verder onder de advertentie

Buiten de lijntjes

Heb je als buren onderling afspraken gemaakt over de erfafscheiding, dan gelden deze niet automatisch voor nieuwe buren. Tenzij er sprake is van verjaring, een notariële akte of als de afspraken in de koopovereenkomst van de nieuwe buren staan. Ook als een erfafscheiding al twintig jaar of langer ‘over de grens’ staat, gelden de regels voor ‘verjaring grond’ en hoeft de erfafscheiding niet te worden weggehaald of verplaatst.

De kosten van het plaatsen van een schutting

De kosten van een schutting lopen nogal uiteen, want dit is natuurlijk afhankelijk van het formaat, materiaal en of je zelf aan de slag gaat. Houd in ieder geval rekening met een prijs tussen de € 15 en € 250 per meter. Voor de montage van de schutting betaal je tussen de € 15 en € 20 per meter.

  • Geïmpregneerd zachthout: tussen de € 50 en € 150 per meter (incl. plaatsen)
  • Hardhout: tussen de € 100 en € 200 per meter (incl. plaatsen)
  • Kunststof: tussen de € 100 en € 200 per meter (incl. plaatsen)
Lees verder onder de advertentie

Natuurlijke schutting:

  • Klimop: tussen de € 15 en € 30 per meter (incl. plaatsen)
  • Bamboematten: tussen de € 40 en € 60 per meter (incl. plaatsen)
  • Wilgentenen: tussen de € 45 en € 75 per meter (incl. plaatsen)

Zelf doen of laten plaatsen

Wanneer je een beetje handig bent en technische kennis hebt, kun je zelf prima een schutting plaatsen. Je bespaart daar behoorlijk wat montagekosten mee. Ontbreekt het aan die handigheid, begin er dan niet aan: het is zonde om met het dure materiaal aan de slag te gaan en te eindigen met een schots en scheve schutting.

Moois voor meer privacy

Lees verder onder de advertentie