Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja) bloeit overvloedig en langdurig. De naam komt door de vele soorten vlinders die worden gelokt door de bloemen. Een vlinderstruik snoeien zorgt dat hij verjongt en ook zo mooi blijft bloeien. Neem een kijkje in onze shop voor een uitgebreide collectie snoeigereedschap.

Tip: schrijf je in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed voor onze shop.

Vlinderstruik snoeien

Wintersnoei

Een vlinderstruik bloeit in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstruik snoeien verjong je de stuik en blijft hij goed bloeien. Als je de vlinderstruik niet snoeit, veroudert hij snel. Hij bloeit dan minder en wordt kaal binnenin.

De takken van Buddleja kunnen invriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter als de kans op overdag vorst voorbij is. Knip de struik terug  tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik een snoeizaagje bij een oudere struik uit onze shop. Lees meer over de manier van snoeien bij hoe snoeien.

Vlinderstruik toppen

De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Knip begin juni de toppen uit deze scheuten. De plant wordt dan steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner, de meeste soorten groeien normaal makkelijk uit tot 2,5 a 3 m hoogte, en blijven nu op twee meter steken.

Uitgebloeide bloemen

In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Knip dagelijks uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je dat de plant steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

Dus wanneer moet je de vinderstruik snoeien? Je vindt het onderstaand schema.

  • Maart: snoeien tot op c.a. 30 cm boven de grond,
  • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
  • Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.

Soorten vlinderstruik

Er zijn veel soorten Buddelja. Probeer eens een klein blijvende Buddleja. Zoals de ‘Blue Chip’ of  de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm, behandel ze net zo als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.

Nog meer over de soorten Buddleja en hoe je deze vlinderstruik snoeien moet lees je in de plantenindex. En je hebt vast nog meer planten in je tuin: check in de snoeikalender wanneer je ze allemaal snoeit!

Direct online snoeigereedschap bestellen? Snoeigereedschap vind je in onze shop. En hier een paar van onze favorieten op een rijtje:

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Corrie op 25 juni 2017 om 10:44

Geweldig jullie informatie! Goed duidelijk ook voor een leek zoals ik. Ga zo door!

>

vtwonen op 26 juni 2017 om 07:17

Leuk om te lezen Corrie!

>

Anoniem op 2 oktober 2016 om 18:18

hoe heten de bloemen die eraan groeien.

>

Anoniem op 17 november 2016 om 07:08

Dit zijn de bloemen van de vlinderstruik (Buddleja). ~Kristel

>

Anoniem op 25 juli 2016 om 21:28

Ik heb één takje gepoot van een vlinderstruik en het takje is lekker gaan groeien. Nu zitten er 4 takken aan en die zijn ongeveer 70 cm lang. Ook zitten er bloemen in de toppen. Hoe krijg ik mijn vlinderstruikje wat breder, zodat het niet alleen een paar losse takjes zijn , maar meer een struik wordt.

>

Anoniem op 18 augustus 2016 om 11:15

Hoi Saskia, hoe leuk is dat, zelf planten kweken. Om de struik bossig te krijgen, moet je snoeien. Dat betekent, de hoofdtak terug knippen tot ca 30 cm. Doe je dat nu, dan ben je alle bloemen kwijt. Stel dit uit tot in het voorjaar, geniet nu van de bloemen. Knip steeds de uitgebloeide weg, dan blijft hij lang doorbloeien. ~Marie

>

Anoniem op 25 juni 2016 om 16:29

Mijn vlinderstruik moet volgens de beschrijving in juni worden getopt, maar er zitten al bloemknoppen in, moeten die nu worden weggehaald?

>

Anoniem op 4 juli 2016 om 08:24

Hoi Fenny, als er nu al bloemknoppen in zitten, sla je het toppen over. Knip wel telkens de uitgebloeide pluimen weg. Het toppen doe je zodra de scheuten 20 cm lang zijn zonder bloemknoppen. ~Marie

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 11:54

Hoi Sanne, dat moet een zware windstoot geweest zijn. Als ze echt in de weg staan, moet je soms in het verkeerde seizoen aan de gang. Snoei ze gedeeltelijk terug, doe de rest in het voorjaar. Met uitgraven moet je voorzichtig zijn, de planten zijn na het overplanten extra kwetsbaar. Stel dit uit tot het voorjaar, controleer eerst of de kluit wel groot genoeg is. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 24 oktober 2015 om 10:36

Hallo,
Door een storm eerder dit jaar staan 2 van mijn vlinderstruiken erg scheef. Zo schreef dat ze de stoep en oprit belemmeren.
Rechtzetten met een paal helpt niet voldoende.
Wat kan ik nu het beste doen?
Kort snoeien, deels uitgraven en opnieuw erin zetten?

Alvast bedankt.

>

Anoniem op 8 oktober 2015 om 08:33

Hoi Remco, dat hangt af van de winter. Als het een strenge winter wordt, kan de struik bevriezen. Schuif afgevallen blad tegen de voet van de struik, dat houdt veel kou tegen. En verder is het afwachten. ~Marie

>

Anoniem op 5 oktober 2015 om 14:35

Hallo, afgelopen weekend heb ik de grote vlinderstruik in de tuin van mijn nieuwe huis helemaal teruggesnoeid. Stom, stom, had het verkeerd begrepen. Snoeien moet na de winter, niet ervoor. Heeft de struik nog overlevingskans ?

>

Anoniem op 2 oktober 2015 om 17:17

Bedankt voor de tips! Ik ga het uitproberen.

>

Anoniem op 2 oktober 2015 om 08:38

Hoi, de grondsoort is inderdaad van invloed op de groei. Je kunt hem ook in juni toppen, haal dan de koppen (bovenste 5 cm) uit de scheuten. Knip steeds de uitgebloeide bloemen weg, zo blijft de struik kleiner. Snoei komend voorjaar wat minder drastisch. Dat zorgt voor minder groei. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties