Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja) bloeit overvloedig en langdurig. De naam komt door de vele soorten vlinders die worden gelokt door de bloemen. Een vlinderstruik snoeien zorgt dat hij verjongt en ook zo mooi blijft bloeien. Neem een kijkje in onze shop voor een uitgebreide collectie snoeigereedschap.

Tip: schrijf je in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed voor onze shop.


Vlinderstruik snoeien

Wintersnoei

Een vlinderstruik bloeit in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstruik snoeien verjong je de stuik en blijft hij goed bloeien. Als je de vlinderstruik niet snoeit, veroudert hij snel. Hij bloeit dan minder en wordt kaal binnenin.

De takken van Buddleja kunnen invriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter als de kans op overdag vorst voorbij is. Knip de struik terug  tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik een snoeizaagje bij een oudere struik uit onze shop. Lees meer over de manier van snoeien bij hoe snoeien.

Vlinderstruik toppen

De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Knip begin juni de toppen uit deze scheuten. De plant wordt dan steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner, de meeste soorten groeien normaal makkelijk uit tot 2,5 a 3 m hoogte, en blijven nu op twee meter steken.

Uitgebloeide bloemen

In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Knip dagelijks uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je dat de plant steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

Dus wanneer moet je de vinderstruik snoeien? Je vindt het onderstaand schema.

  • Maart: snoeien tot op c.a. 30 cm boven de grond,
  • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
  • Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.

Soorten vlinderstruik

Er zijn veel soorten Buddelja. Probeer eens een klein blijvende Buddleja. Zoals de ‘Blue Chip’ of  de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm, behandel ze net zo als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.

Nog meer over de soorten Buddleja en hoe je deze vlinderstruik snoeien moet lees je in de plantenindex. En je hebt vast nog meer planten in je tuin: check in de snoeikalender wanneer je ze allemaal snoeit!

Direct online snoeigereedschap bestellen? Snoeigereedschap vind je in onze shop. En hier een paar van onze favorieten op een rijtje:

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 7 oktober 2013 om 15:03

Wij zouden graag verschillende vlinderstruiken in onze tuin
met de hoogte tot 1.50 meter
wij hebben zandgrond in onze tuin want wij zitten op de Hondsrug in Drenthe
wanneer kunnen deze struiken geplant worden en hoever moeten ze uit elkaar voor de ruimte

ik zie uw antwoord tegemoet

groetjes Roelof

op 7 oktober 2013 om 15:57

Dag Roelof, kijk even bij het artikel vlinderstruik planten, daar vind je vast een antwoord. Als je nog vragen hebt horen we het graag.

Anoniem op 2 december 2013 om 16:49

Beste Clarissa,

Onze vlinderstruik is door een storm scheef gaan staan en zelfs een beetje los bij de kluit. Rechtzetten lukt niet. We willen hem dan ook uitgraven en opnieuw planten. Wanneer kunnen we dat het beste doen? In maart als we hem ook snoeien?

op 4 december 2013 om 17:47

Dag Gabriëla, dit vraagt om een noodoplossing. Snoei de toppen uit de struik, maak hem wat kleiner, anders waait hij bij een volgende storm nog meer om. Graaf hem pas in het voorjaar uit om hem opnieuw te planten en snoei hem dan dieper terug. Groeten, Marie

Anoniem op 6 maart 2014 om 13:59

Hallo,

De warme winter dit jaar heeft er natuurlijk voor gezorgd dat onze vlinderstruik al heel wat groene blaadjes heeft. Wij hadden het misschien eerder moeten snoeien.
Mijn vraag is of ik nu nog steeds de struik kan snoeien tot ong. 30 cm boven de grond?

Ik zie het antwoord tegemoet!

Groeten,
Jeanet.

Anoniem op 9 maart 2014 om 09:06

Goedendag, 1 vlinderstruik was geknakt door de storm in oktober, toen gelijk gesnoeid, de andere afgelopen week gesnoeid, de laatste heeft gewoon nog blad , die van oktober gesnoeid is helemaal kaal met m enkel heel klein blaadje aan de stam nog geen 3 mm. Komt deze nog terug?

Vriendelijke groet.

op 13 maart 2014 om 12:51

Hallo Rob, het is nu lente, dus je zult het snel genoeg zien. Waarschijnlijk komt het wel weer goed. Let op dat hij niet verdroogd, geef wat water.

op 13 maart 2014 om 12:57

Beste Jeanet, het is nooit te laat om te snoeien, alleen reageert een plant soms anders dan je wilt. Knip gerust de vlinderstruik terug, ze bloeien aan het eind van de jonge nieuwe scheuten. Ideale snoeischaar voor deze snoeiklus is deze van Metallo.

Anoniem op 29 april 2014 om 20:08

Ik heb al paar jaar een vlinderstruik aan de gevel maar nog nooit een mooie bloem er in gehad . Alleen maar groene blad erin . Doe ik iets fout . Gr pat

op 2 mei 2014 om 08:39

Beste Pat. Jammer genoeg vertel je niet wat je eraan gedaan hebt om hem wél te laten bloeien. Heb je tijdig gesnoeid en bemest? Krijgt de struik voldoende zonlicht (tegen welke gevel heb je hem gezet?)

Anoniem op 16 mei 2014 om 22:09

Ik heb 3 jaar een vlinderstruik, maart terug gesnoeid ongeveer 50 á 60 cm denk ik boven de grond. Maar er komt tot nu toe maar heel weinig blad. Hoe zou dat komen?? De andere jaren groeide hij super goed, het is nu toch al mei ben bang dat het niet meer goed komt. Heb ook pas mest erbij gegooid en het heeft toch ook aardig geregend snap het niet. Hebben jullie nog tips! Groetjes Marna

Anoniem op 17 mei 2014 om 08:12

Beste Gabriëla,
In mn tuin staat een prachtige paarse vlinderstruik, 5 jaar oud, ik heb hem nooit kort gesnoeid. Hij bloeit prachtig in de top maar is wel verhout. Ik zou hem graag verjongen en kort snoeien, kan dat nu (mid mei) nog? En, wat bedoel je met het ‘toppen’ in juni?
Hartelijk dank alvast voor je antwoord, ik verheug me er op.

op 22 mei 2014 om 11:29

Beste Marna, je doet het goed. Afwachten maar. Een vlinderstruik heeft vaak in mei/juni een groeispurt.

op 22 mei 2014 om 11:31

Beste Nathalie. Je kan nu nog de struik snoeien. Haal niet meer dan 1/3 deel van de struik weg. Snoei bijvoorbeeld 1/3 van het totale aantal takken laag terug. Zo verjong je hem nu. Hij zal nu vrij laat (september) gaan bloeien. Snoei komend voorjaar in maart de andere takken terug. ‘Toppen’ is het afbreken of knippen van de bovenste topjes van de nieuwe scheuten. Knip van elke scheut de top en het bovenste blad weg. Succes!

Anoniem op 23 juni 2014 om 16:52

Mijn vlinderstruiken , een witte en paarse heeft hangende en veel gele blaadjes
Geef genoeg water en regelmatig vloeibare mest
Wat doe ik fout ?
Tuin op zuiden

op 26 juni 2014 om 13:37

Hoi Yvonne, te veel water, dat zou ook kunnen. Je zorgt er verder goed voor. Kijk ook eens onder het blad of op de bladstelen, zie je luizen? Dat kan ook voor gekruld geel blad zorgen: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/bladluis-bestrijden

Anoniem op 27 juni 2014 om 11:18

Goeie morgen, ik heb dit ( voor) jaar voor ’t eerst 2 vlinderstruiken in m’n border geplant, ’t waren toen nog kleine plantjes en komen inmiddels binnen 2 maanden al boven de schutting uit, en bloeien weelderig, moet ik nu toch wachten tot maart 2015 met snoeien of kan dit al eerder….ze groeien de pan uit…..

Anoniem op 28 juni 2014 om 10:25

Hallo,

Ik heb een grote bak van 2×1 meter die ongeveer een meter boven de grond uit komt. Hierin heb ik diverse prachtige planten staan en tegen de rand bij de schutting een Buddleja van inmiddels 3 jaar oud. Ik heb ‘m nooit gesnoeid, wel vorig jaar dode bloemen uit geknipt. Deze zomer is ‘ie groter dan ooit en torent hoog boven de schutting. Hij is een beetje boeket vormig daar de onderkant wat houtig is zonder blad en bloemen. Maar bovenop en in de breedte loopt ‘ie prachtig uit. In de bak staat het wel vol met andere planten en bloemen. Denk je dat ik m toch ooit mee kan verhuizen zonder al teveel schade toe te richten? Ik las over verplaatsen met hoeveelheid diameter kluit meenemen, maar gezien de dichte begroeing van de andere planten er omheen is dat vrij lastig. Dank alvast.

op 2 juli 2014 om 12:58

Beste Anne-Loes, leuk he, die enorme groeikracht te zien. Knip in ieder geval telkens de uitgebloeide bloemen eruit, dan blijft hij doorbloeien. Je kan ook een paar takken halveren, die zullen dan heel laat pas bloeien. En de rest snoei je dan in maart 2015 terug. Succes!

op 2 juli 2014 om 13:00

Hoi Mireille, als ik het goed begrijp wil je de vlinderstruik overplanten. Volg dan inderdaad de aanwijzingen bij het artikel over heesters verplanten: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/verplanten. Dan moet je hem flink terugsnoeien.

Anoniem op 20 augustus 2014 om 15:54

Bij ons is de vlinderstruik ook voor een deel omgewaaid, vervolgens terug gezet maar doordat de kluit te klein is ging hij weer scheef hangen. Vervolgens hebben wij een paal van ruim 1 meter gekocht en midden in het hart van de vlinderstruik in de grond geslagen en met stevige stroomdraad aan de paal vast gezet. Heeft de laatste tijd veel wind moeten maar hij staat nog mooi recht. Succes ermee

Anoniem op 26 augustus 2014 om 01:20

ik heb na het verplaatsen eind augustus mijn buttleya kort geknipt toen ik de bloemen er uithaalde en er een aantal takken gebroken waren. Foutje……….. komt ie nog terug? hij was behoorlijk verwaarloosd toen ik hem kreeg in afgelopen voorjaar ook flink terug gesnoeid, maar die takken zijn zo dun en kwetsbaar.

Anoniem op 10 september 2014 om 11:10

Beste Dorus,
Vocht genoeg, de afgelopen weken, daar ontbreekt het niet aan. De struik is nu wortels aan het maken, zodra het blad niet meer hangt zie je dat hij aanslaat. Komende winter zal hij nog kwetsbaar zijn, bescherm hem tegen de kou, als dat nodig is.

Anoniem op 12 oktober 2014 om 13:40

Ik heb geen groene vingers en heb vanmorgen lekker mijn vlinderstruik gesnoeid. Lekker kort. Gaat hij van de zomer wel weer wat doen? Ik hoop het.

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:51

Beste Manon, wij zijn ook benieuwd. Nu snoeien is niet volgens het boekje, als het een zachte winter wordt, is er niks aan de hand.

Anoniem op 21 maart 2015 om 16:18

Elk jaar weer zit onze vlinderplant vol met luis en krullen zijn bladeren daardoor om. Hoe kunnen we de luis weren en als het er zit hoe krijg je ze ‘plantvriendelijk’ weg?

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 10:22

Hoi Karien, het zachte blad van de vlinderstruik is inderdaad erg in trek. Bekijk vanaf begin mei of je luizen ziet zitten. Spuit de luizen weg met een harde waterstraal of met een vriendelijk middel, zoals spruzit. Hier lees je nog meer tips: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/bladluis-bestrijden ~Marie

Anoniem op 16 april 2015 om 11:57

Ik heb twee jaar geleden 3 Buddleja davidii gekocht. Het gaat om twee witte en een ‘Black Knight’. De twee witte doen het vanaf het begin erg goed en maken elk jaar veel nieuwe scheuten aan. De zwarte daarentegen lijkt het erg moeilijk te hebben. Ipv zo’n 200 knoppen zoals bij de witte heeft deze maar 5 knoppen en de blaadjes daarvan zijn ook nog geel en een beetje zielig. Wat kan ik doen om de zwarte weer een oppepper te geven zodat deze ook bloemen zal gaan geven?

Anoniem op 20 april 2015 om 09:45

maandag 20 april 2015
Hallo, afgelopen zaterdag 18 april hebben wij de vlinderstruik van onze buren gekregen en hem meteen in de grond geplaatst. de takken waren wel gesnoeid de struik is nu zo’n 1.60 hoog. De bladeren hangen er alleen nog slapjes bij slaat hij nog wel aan.

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:02

Hoi Mica, wat een grote verschillen, ik neem aan dat je ze op dezelfde manier behandelt hebt, of ben je aan het experimenteren? Het kan zijn dat de ‘Black Knight’ niet goed geworteld is, dan blijft de groei ook achter. Geef hem een handje mest. Als er over 3 weken nog geen duidelijke groeischeuten zijn, is het beter om hem te vervangen door een sterk, gezonde nieuwe plant. ~Marie

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:28

Hoi Evie, snoei nog maar de helft van de takken af. De verhouding wortels/ takken is niet in evenwicht. Er zijn te weinig wortels voor zo’n grote plant. Als hij over 2 maanden fris nieuw blad heeft, weet je pas zeker of de transplantatie geslaagd is. ~Marie

Anoniem op 25 april 2015 om 14:05

Onze vlinderstruik is nu waarschijnlijk 15 jaar of ouder. Hele delen breken van de grond af, er is niet zo heel veel meer over. Hoe oud wordt een vlinderstruik?

anneleenpeeters op 1 mei 2015 om 08:56

Hoi Nanda, je vlinderstruik is met 15 jaar al aardig op leeftijd. Je kunt stekken ervan maken zodat je straks vervangers hebt voor deze struik. Oprooien en een nieuwe planten, dat is het beste. ~Marie

Anoniem op 3 mei 2015 om 10:07

Het is nu 3 mei, ik ben vergeten de vlinderstruik te snoeien. Hij is nu ongeccer 1,50 meter. Volop in blad. Wat kan ik nu het beste doen ?

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:21

Hoi Anita, toch het mes erin! Gewoon snoeien, maar laat wel wat 1/3 van het aantal takken staan. Knip hier alleen de bovenste topjes uit. Ze beginnen net met groeien en groeien nog maanden door. ~Marie

Anoniem op 18 mei 2015 om 15:51

Ik heb gezien dat er ook kleine vlinderstruiken zijn. Kun je die ook in een bloembak zetten ? De gene die ik zag had al heel grijsacht blad.

anneleenpeeters op 22 mei 2015 om 09:07

Hoi Jannie. Ja hoor, dat kan uitstekend! Zorg voor een ruimte pot zodat je flink wat potgrond rond de kluit kunt doen. Maak ook een aantal gaten onderin zodat het overtollige water weg kan lopen. Succes!

Anoniem op 22 mei 2015 om 15:21

Help, wat is er met mijn vlinderstruiken, wat zit er in? Al voor de tweede keer zit er iets in mijn vlinderstruiken. Dit eet al mijn toppen eruit, een voordeel hoef ik hem niet te toppen, dit is dus al gedaan. Maar welk diertje doet dit?

anneleenpeeters op 28 mei 2015 om 08:27

Hoi, wij zijn niet helderziend, zonder foto en beschrijving is het lastig. Kijk goed naar je plant. Als de toppen vervormd raken en het blad omkrult en je zwarte of groene kleine beestjes vlak op elkaar ziet, heeft je vlinderstruik last van luizen. Wat te daar tegen kan doen, lees je hier: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/bladluis-bestrijden. Als dit het niet is, stuur je dan een foto? ~Marie

Anoniem op 8 juni 2015 om 06:48

We hebben ons vlinderstruik verloot omdat de wortel boven de grond kwam nu lijkt hij wel dood te gaan bladeren hangen en hij ziet eruit meer uit zal het nog goed komen of wat moet ik anders doen

Anoniem op 8 juni 2015 om 13:07

Afgelopen weekend hebben we een hoop nieuwe planten voor de tuin gekocht. Een stuk van de tuin hebben we opnieuw ingedeeld. Ook de vlinderstruik moest een stukje opschuiven. Bij het eruit halen is per ongeluk een dikke wortel (ongeveer 2cm doorsnee) doormidden gegaan op zo’n 25cm onder de grond). De vlinderstruik staat er nu erg slapjes bij…. valt hij nog te redden? En zo ja, Wat kan ik dan het beste doen? Alvast bedankt voor de tips!

op 11 juni 2015 om 10:37

Hoi Tina, knip zeker de helft van de takken van de struik af. Door het verplanten zijn de wortels beschadigd, dan kan de plant niet voldoende vocht opnemen. Geef regelmatig water. Als je niks doet, gaat hij dood.

op 11 juni 2015 om 10:40

Hoi Pauline, als je de wortels snoeit, vergeet dan niet om ook een flink stuk van de struik af te snoeien. Nu is er geen evenwicht, er zijn te weinig wortels om de struik overeind te houden.

Anoniem op 12 juni 2015 om 19:35

Ik heb onderin mijn vlinderstruik allemaal gele blaadjes zitten. Bovenin zijn de bladeren mooi groen en onderin geel..Hoe kan dat en hoe krijg ik ze weer groen?

Anoniem op 20 juni 2015 om 13:39

De mussen eten alle jonge blaadjes van de vlinderstruik,heb de boom nagekeken maar kan niets vinden wat op bladluis lijkt.
Dit gaat al jaren zo ,heb cd in de boom gehangen, ook dit helpt niet wat kan ik nog meer doen ? Misschien kan mij iemand nog een ander advies geven.
B.v.d. Ine Roerink.

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:22

Beste Isabel. Ofwel de vlinderstruik krijgt teveel water – want hij houdt van droge grond (staat er een plant naast die je extra besproeit?), maar aangezien je zegt dat het alleen onderin is, denk ik dat je je geen zorgen hoeft te maken. De vlinderstruik verhout nu eenmaal onderin en zet in de toppen verse blaadjes. Om de vlinderstruik jong en fris te houden, kun je hem het beste aan het eind van de winter verjongen door goed te snoeien: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/vlinderstruik-snoeien-buddleja

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:26

Wij zijn ook benieuwd naar tips!

Anoniem op 7 juli 2015 om 09:05

Hallo, wij hebben onze vlinderstruik in de winter keurig teruggesnoeid tot 30 cm., we wisten niet dat we hem in juni moesten toppen en nu (begin juli) groeit hij inmiddels als een tierelier – veel te hoog, al bijna 2,5m. Hij komt zo in de knoei met ons zonnescherm. Ik wil hem graag op max 1.75 à 1.80m. Wat kan ik nu het beste doen. Een stuk terugsnoeien (bv tot 1.50 m)? Alsnog toppen? Alvast bedankt voor uw reactie.

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:56

Hoi Rene, jij bent de baas. Als hij in de weg zit, moet je toch snoeien. Blijf de uitgebloeide bloemen wegknippen, dan verleng je de bloei en bloeit hij nog weken door. ~Marie

Anoniem op 25 juli 2015 om 14:42

Hallo,
Ik heb een vlinderstruik op stam in m’n tuin staan! Nu is de stam gespleten en slechts een deel groeit nog. Hoe kan ik er voor zorgen dat de boom weer volledig in groei komt? Ik lees over terug snoeien tot 30 cm hoogte, wordt daarmee de stam bedoeld of enkel t bloeiende gedeelte?

Anoniem op 26 juli 2015 om 17:58

Mijn vlinderstruik is gisteren bij de hevige storm scheefgewaaid, ook bij de stam in de grond.
Kan ik die nu snoeien en hoe ver?

Anoniem op 28 juli 2015 om 10:36

Door veel wind is de onze struik bijna helemaal verdwenen. Alle takken braken dit jaar heel makkelijk af. Begin april (na de vorst) heb ik volledig terug gesnoeid naar 30-40 cm. Alle takken die opkwamen zijn ondertussen afgebroken. Zou dat te maken kunnen hebben met te kort aan water? Ook zie ik weinig uitloop op de over gebleven takken. Wat kan ik doen om de struik weer een opkikker te geven?

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:53

Beste Jan. Met terugsnoeien tot 30 cm wordt de snoei van een struikvorm in het vroege voorjaar bedoeld. Jouw exemplaar op stam is gespleten. Ik zou hem tot de splijt plek terugsnoeien.

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:56

Je kunt er misschien een boompaal bijzetten en hem weer rechtop trekken en vastbinden of anders waar nodig terugsnoeien.

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:57

Beste, snoei de afgebroken takken tot op de breuk terug en verder afwachten. Als de struik gedurende lange tijd te droog heeft gestaan dan kan dat goede groei belemmeren. Wel kan een vlinderstruik veel hebben.

Anoniem op 6 augustus 2015 om 13:08

Daar ik in het bezit ben van een vlinderstruik nu ongeveer 5 jaar oud en nooit gesnoeit het volgende.
Hij bloeit mooi met dike bloemen en is ongeveer 2 meter hoog.
Waar ik veel last van heb is geel blad,door de hele boom heen.
Hij staat in een kuip.
Teveel water?of weinig water?bladluis is er niet.
Ik heb onderhand allesal geprobeert,maar het blijft maar doorgaan.
Graag uw atvies.
Billy

anneleenpeeters op 18 augustus 2015 om 08:02

Hoi Billy. Waarom snoei je de vlinderstruik niet? Het resultaat is dat de struik onderin kaal wordt en bovenin gaat bloeien, zonde voor het uitzicht! Maar dat lijkt mij niet de reden van het gele blad, meestal is dat een teken van stress. De vlinderstruik houdt van droge grond dus het zou kunnen dat je de struik teveel water hebt gegeven. Wat ook kan, is dat de grond te zuur is geworden door zure regen. De vlinderstruik houdt van kalkhoudende grond of neutrale grond – zure grond vinden ze niet fijn. Test de PH eens met een PH-meter en voeg zo nodig wat kalk toe. Succes!

Anoniem op 26 september 2015 om 17:31

Ik heb een paar jaar geleden een kleine soort vlinderstruik gekocht. Door een verhuizing heb ik hem overgeplant, mijn nieuwe tuin heeft blijkbaar veel vruchtbaardere grond. Want afgelopen voorjaar heb ik hem heel kort gesnoeid, maar in de zomer is hij explosief gegroeid. Takken van wel bijna twee meter! Niet zo handig aangezien de struik midden in m’n tuin staat.
Hoe kan ik er nou voor zorgen dat de struik klein blijft?

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:38

Hoi, de grondsoort is inderdaad van invloed op de groei. Je kunt hem ook in juni toppen, haal dan de koppen (bovenste 5 cm) uit de scheuten. Knip steeds de uitgebloeide bloemen weg, zo blijft de struik kleiner. Snoei komend voorjaar wat minder drastisch. Dat zorgt voor minder groei. ~Marie

Anoniem op 2 oktober 2015 om 17:17

Bedankt voor de tips! Ik ga het uitproberen.

Anoniem op 5 oktober 2015 om 14:35

Hallo, afgelopen weekend heb ik de grote vlinderstruik in de tuin van mijn nieuwe huis helemaal teruggesnoeid. Stom, stom, had het verkeerd begrepen. Snoeien moet na de winter, niet ervoor. Heeft de struik nog overlevingskans ?

anneleenpeeters op 8 oktober 2015 om 08:33

Hoi Remco, dat hangt af van de winter. Als het een strenge winter wordt, kan de struik bevriezen. Schuif afgevallen blad tegen de voet van de struik, dat houdt veel kou tegen. En verder is het afwachten. ~Marie

Anoniem op 24 oktober 2015 om 10:36

Hallo,
Door een storm eerder dit jaar staan 2 van mijn vlinderstruiken erg scheef. Zo schreef dat ze de stoep en oprit belemmeren.
Rechtzetten met een paal helpt niet voldoende.
Wat kan ik nu het beste doen?
Kort snoeien, deels uitgraven en opnieuw erin zetten?

Alvast bedankt.

anneleenpeeters op 30 oktober 2015 om 11:54

Hoi Sanne, dat moet een zware windstoot geweest zijn. Als ze echt in de weg staan, moet je soms in het verkeerde seizoen aan de gang. Snoei ze gedeeltelijk terug, doe de rest in het voorjaar. Met uitgraven moet je voorzichtig zijn, de planten zijn na het overplanten extra kwetsbaar. Stel dit uit tot het voorjaar, controleer eerst of de kluit wel groot genoeg is. Succes! ~Marie

Anoniem op 25 juni 2016 om 16:29

Mijn vlinderstruik moet volgens de beschrijving in juni worden getopt, maar er zitten al bloemknoppen in, moeten die nu worden weggehaald?

Hoi Fenny, als er nu al bloemknoppen in zitten, sla je het toppen over. Knip wel telkens de uitgebloeide pluimen weg. Het toppen doe je zodra de scheuten 20 cm lang zijn zonder bloemknoppen. ~Marie

Anoniem op 25 juli 2016 om 21:28

Ik heb één takje gepoot van een vlinderstruik en het takje is lekker gaan groeien. Nu zitten er 4 takken aan en die zijn ongeveer 70 cm lang. Ook zitten er bloemen in de toppen. Hoe krijg ik mijn vlinderstruikje wat breder, zodat het niet alleen een paar losse takjes zijn , maar meer een struik wordt.

Hoi Saskia, hoe leuk is dat, zelf planten kweken. Om de struik bossig te krijgen, moet je snoeien. Dat betekent, de hoofdtak terug knippen tot ca 30 cm. Doe je dat nu, dan ben je alle bloemen kwijt. Stel dit uit tot in het voorjaar, geniet nu van de bloemen. Knip steeds de uitgebloeide weg, dan blijft hij lang doorbloeien. ~Marie

Anoniem op 2 oktober 2016 om 18:18

hoe heten de bloemen die eraan groeien.

Dit zijn de bloemen van de vlinderstruik (Buddleja). ~Kristel

Anoniem op 25 juni 2017 om 10:44

Geweldig jullie informatie! Goed duidelijk ook voor een leek zoals ik. Ga zo door!

Leuk om te lezen Corrie!