WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klimrozen snoeien: dit moet je weten voordat je naar de snoeischaar grijpt

Welke struik bloeit het langst en ruikt het lekkerst? De rozenstruik. De meest romantische is misschien wel de klimroos, bijvoorbeeld in van die mooie rozenbogen. Wil jij ook zo’n romantische klimroos in de tuin? Dan moet je jaarlijks de klimrozen snoeien.

klimrozen snoeien

Klimrozen begeleiden

Klimrozen maken lange ranken die als klimplant prima muren, schuttingen en pergola’s kunnen bekleden. Ze klimmen alleen niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog dus wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Belangrijk bij het snoeien van klimrozen is of ze behoren tot de doorbloeiende rozen of dat ze alleen in de zomer bloeien. De ramblers vormen een aparte groep rozen. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze kunnen ook prima in bomen klimmen.

In welke maand kun je het best klimrozen snoeien?

Bij het klimrozen snoeien is het belangrijk te weten of het om een doorbloeiende soort gaat of om een roos die alleen in juni en juli bloeit. Een doorbloeiende klimroos snoeien doe je in maart. Eenmaal bloeiende klimrozen mogen in het voorjaar niet worden gesnoeid, omdat ze al in het vorige seizoen bloemknoppen hebben gevormd. Ramblers kunnen wel meteen na de bloei wat in model worden geknipt.

Tips voor het snoeien van de klimrozen

Rozen en doorbloeiende klimrozen snoeien doe je in maart. Doe, voordat je aan dit klusje begint, dikke tuinhandschoenen aan en gebruik een schone, scherpe snoeischaar, eventueel op maat. Snoei altijd eerst de dode en beschadigde takken weg. kijk ook eens bij rozen snoeien

  • Zorg dat al het snoeiafval wordt opgeraapt en afgevoerd, want aan een rozentak met doornen kan iemand zich lelijk bezeren. Gooi het snoeiafval niet op de composthoop.
  • Bij het snoeien van rozen moet je knippen boven een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. Het is echter geen ramp als je niet volgens de regel snoeit: een roos loopt altijd weer prima uit.

Zo snoei je een doorbloeiende klimroos

Bij doorbloeiende klimrozen snoeien worden de hoofdtakken die omhoog groeien met rust gelaten. Alle zijtakken op de hoofdtakken worden tot op circa drie a vijf centimeter afgeknipt. Na het hoogtepunt van de klimroos, ongeveer eind juli, kun je nogmaals de klimroos snoeien. Verwijder de uitgebloeide bloemen vanaf het begin van de tak. Er zullen nieuwe twijgen uit de okselscheut ontstaan en die zullen met een beetje geluk nog nieuwe rozen vormen vóór het najaar.

Alles voor het snoeien

nog meer: tuinieren