Klimrozen snoeien

Welke struik bloeit het langst en geurt het lekkerst? Dat is de roos. De meest romantische is misschien wel de klimroos, bijvoorbeeld in die mooie rozenbogen. Maar moet je deze romantische klimrozen snoeien en hoe dan?

Tip: wist je dat je in onze shop een breed scala aan snoeigereedschap kunt vinden?

klimrozen snoeien - klimroos snoeien

Klimrozen

Klimrozen maken lange ranken die als klimplant prima muren, schuttingen en pergola’s kunnen bekleden. Ze klimmen alleen niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog dus wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Belangrijk bij het snoeien van klimrozen is of ze behoren tot de doorbloeiende rozen of dat ze alleen in de zomer bloeien. De ramblers vormen een aparte groep rozen. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze kunnen ook prima in bomen klimmen.

Klimrozen snoeien

Bij het klimrozen snoeien is het belangrijk te weten of het om een doorbloeiende soort gaat of om een roos die alleen in juni en juli bloeit. Een doorbloeiende klimroos snoeien doe je in maart. Eenmaal bloeiende klimrozen mogen in het voorjaar niet worden gesnoeid, omdat ze al in het vorige seizoen bloemknoppen hebben gevormd. Ramblers kunnen wel meteen na de bloei wat in model worden geknipt.

Rozen snoeien

Rozen en doorbloeiende klimrozen snoeien doe je in maart. Doe, voordat je aan dit klusje begint, dikke tuinhandschoenen aan en gebruik een schone, scherpe snoeischaar, eventueel op maat. Snoei altijd eerst de dode en beschadigde takken weg. kijk ook eens bij rozen snoeien.

  • Zorg dat al het snoeiafval wordt opgeraapt en afgevoerd, want aan een rozentak met doornen kan iemand zich lelijk bezeren. Gooi het snoeiafval niet op de composthoop.
  • Bij het snoeien van rozen moet je knippen boven een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. Het is echter geen ramp als je niet volgens de regel snoeit: een roos loopt altijd weer prima uit.

Doorbloeiende klimroos snoeien

Bij doorbloeiende klimrozen snoeien worden de hoofdtakken die omhoog groeien met rust gelaten. Alle zijtakken op de hoofdtakken worden tot op circa drie a vijf centimeter afgeknipt. Na het hoogtepunt van de klimroos, ongeveer eind juli, kun je nogmaals de klimroos snoeien. Verwijder de uitgebloeide bloemen vanaf het begin van de tak. Er zullen nieuwe twijgen uit de okselscheut ontstaan en die zullen met een beetje geluk nog nieuwe rozen vormen vóór het najaar.

Direct online tuingereedschap bestellen? Ga naar de tuinafdeling van de vtwonen shop. Bekijk hieronder ook onze selectie benodigdheden:

Snoeigereedschap uit de video: ARS snoeischaar ARSVS-7Z, ARS snoeischaar ARSVS-8Z, ARS snoeischaar ARSVS-9Z

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 14 april 2013 om 15:21

wat een super leuke en handige site! staat op onze fb pagina!

Anoniem op 15 mei 2013 om 12:17

Met zo’n geweldige snoeiuitleg durf ik nu een klimroos aan te schaffen.

Anoniem op 18 juni 2013 om 12:33

ik heb een klimroos in de tuin die aan de onderkant kaal is en alleen bovenin blad en bloemen draagt,hoe kan ik ervoor zorgen dat hij onder ook blad en bleomen draagt?

op 24 juni 2013 om 17:49

Beste John, klimrozen verouderen snel en bloeien dan alleen bovenin. Door ze te snoeien verjong je ze. Als het goed is, komen er grondscheuten uit de grond, haal deze niet weg, maar leidt ze omhoog . Hieraan groeien volgend jaar de nieuwe bloemscheuten. Succes!

Anoniem op 15 juli 2013 om 14:26

Ik heb een hangroos (dit is een klimroos die gaat hangen is mij bij de kweker verteld)
Nu is hij na 3 jaar flink aan het groeien en bloeien, nu kan ik de dode bloemen eruit halen, maar hoe moet ik hem nu verder snoeien. Hij bloeit van juni tot aan de vorst.
Ik heb hem nog geen één keer gesnoeid. op de takken waar ik de dode bloemen af kan knippen zitten ook bladeren met 7 blaadjes (zijn deze verwilderd?

op 25 juli 2013 om 15:54

Om het juiste advies te kunnen geven over het snoeien van de roos, zouden we graag een foto van de plant ontvangen via info@tuinieren.nl of op onze Facebook pagina. Een zevenbladig blad is inderdaad een verwilderd gedeelte van de roos. De takken met verwilderde bladeren kunnen het best in hun geheel weggesnoeid worden. Dit kan wel in het najaar.

Anoniem op 15 februari 2014 om 21:49

Hallo, ik heb een klimroos. Deze bloeit wit, alleen rond maand juni, maar dan erg mooi – ik weet niet welk soort. Ik heb hem al ruim 10 jaar, al een keer verplaatst (omdat hij meer ruimte nodig had), een paar jaar later was het hek van de muur los geraakt en ik moest flink snoeien om hem weer vast te kunnen zetten.
Inmiddels wordt hij aan de onderkant wat kaal en aan de bovenkant wat zwaar. Ik heb daarom besloten om hem weer te verplaatsen. Ik heb wel een heel ander plekje in gedachten en vraag me af of dat goed kan gaan. De roos staan nu tegen een muur rcihting zuidwest in een beschutte tuin. De nieuwe plek is vrij in onze volkstuin (geen muren meer).
Als ik toch zo’n grote verandering plan – wanneer is het beste tijdstip (na de bloei?) en hoe voorkom ik dat die weer aan de onderkant kaal en bovenin heel zwaar wordt? Hoe ver mag ik terug snoeien?
Alvast bedankt!

Anoniem op 16 februari 2014 om 18:27

Hallo
Ik had een vraag want nu doordat het niet echt gevroren hebt zijn er al aardig wat blaadjes ontstaan in mn klimrozen kan je die als nog snoeien eind maart?

op 20 februari 2014 om 10:51

Beste Patricia, het is nog aan de vroege kant om nu al de roos te snoeien. Stel het nog even uit tot na je vakantie, begin maart bijvoorbeeld.

op 20 februari 2014 om 10:59

Dag Jana, de beste tijd om de roos te verplanten is nu! Het liefst vandaag! Zolang de roos nog niet ver uitloopt kun je hem verplanten. Graaf de wortels diep uit, zonder te beschadigen. Snoei hem flink terug, laat 2 of 3 hoofdtakken zitten. Hij zal van onderuit weer nieuwe scheuten maken, laat deze uitgroeien. Ondersteun de klimroos wel, laat hem langs een hek groeien of in een wigwam van (wilgen) takken. Lees meer over het verplanten van oudere struiken bij verplanten.

Anoniem op 12 maart 2014 om 23:51

Ivm plaatsen nieuwe schutting wil ik mijn meermaals bloeiende klimrozen tot ca. 10-15 cm boven de grond terugsnoeien. De rozen hebben tot ca 1 m hoogte geen nieuwe groeischeuten. Gaat dit goed en komen er vanzelf nieuwe groeischeuten of kan ik dit beter niet doen? Zo nee, wat kan ik dan het beste doen? Bedankt!

op 19 maart 2014 om 16:49

Jammer van het terugsnoeien, het duurt dan weer even voordat ze de hele schutting begroeien. Maak ze los van de oude schutting, kies voor 3 of 4 hoofdtakken, knip de ander bij de grond weg. Knip de zijtakken terug op deze hoofdtakken, buig ze naar voren en zet ze tijdelijk vast. Plaats de nieuwe schutting en bind de takken in een waaiervorm weer terug aan de schutting. Zo geniet je deze zomer al weer van je rozen.

Anoniem op 15 september 2014 om 14:49

Ik heb een doorbloeiende symphatie klimroos en is enorm hoog en buiten proportie gegroeid. Ik kan de rozen niet meer leiden omdat de muur nu gewoonweg te laag is. Sommige hoofdtakken hebben een doorsnede van wel 4 cm. Hoe krijg ik mijn rozen nu weer in het gereel en wanneer kan ik dit het beste doen. Maar ook dusdanig dat ze niet meer zo hoog worden (ruim 4 tot 5 meter) en wat meer zijtakken gaat leveren.

Anoniem op 22 september 2014 om 09:45

Beste Jacqueline, een drastische verjongingssnoei is wat jouw roos nodig heeft. Investeer eerst in stevige draden of latten, waarlangs je de roos horizontaal kan leiden.Zaag de hele dikke takken weg, en bindt de jongere takken horizontaal vast aan de draden of het rek. Ze gaan dan bloeien op de zijtakken die aan deze hoofdtakken gaan groeien. In Tuinieren lees je regelmatig snoeitips , rozen staan meestal in februari maart beschreven. Je kunt oude nummers nog nabestellen.https://www.tijdschrift365.nl/titel/tuinieren?title=TUINIEREN

Anoniem op 25 september 2014 om 16:28

Ik heb een klimroos die bovenin goed groeit en onderin kaal is. Ook heeft de roos sterreroetdauw. We hebben al een paar keer geprobeerd met een bestrijdingsmiddel hiervoor de sterreroetdauw weg te krijgen, maar het komt telkens terug en breidt zich uit. Is het mogelijk om de roos zo terug te snoeien dat we deze ziekte ook weg krijgen? Heeft u hiervoor nog tips? En wanneer kan ik het beste snoeien? Moet ik tot het voorjaar wachten of zou het ook nu al kunnen?

Anoniem op 28 september 2014 om 12:47

ik ga bij mijn schoonzusje de tuin aanpakken en daar staat nu ook een te grote, niet bijgehouden klimroos. kan ik die nu ook iets terugsnoeien anders ziet straks alles er netjes uit behalve die enorme roos..

Anoniem op 3 oktober 2014 om 11:43

Beste Monique, rozen vragen veel zorg, dat merk je al. Je komt er nooit helemaal vanaf, bij bepaald weer, warm en vochtig, schiet de schimmel er snel in. Je kan nog wel veel doen . Knip de aangetaste bladeren weg en gooi ze in de kliko, om besmetting te voorkomen. Een gezonde plant is minder vatbaar voor ziektes. Geef voldoende organische mest, bv van DCM. In het komende voorjaar snoei je de roos zoals in de video. Weet je dat er ook gezonde rozen bestaan, die niet gevoelig zijn voor ziektes en schimmels? En daarin is ook veel keuze , met geur en kleur.
Nog meer over rozen lees je in het rozendossier
http://www.tuinieren.nl/rozen

Anoniem op 3 oktober 2014 om 11:50

Beste Dennis, ze boft maar, met zo’n zwager. Knip het dode hout weg, kies voor een paar gezonde hoofdtakken en bindt deze aan de muur vast. Snoei wat oude takken diep bij de grond weg. Zo wordt hij weer wat netter. Komend voorjaar snoei je ook de zijtakken terug, zoals op de video. En vergeet dan ook niet te mesten.

Anoniem op 31 oktober 2014 om 10:13

In juni 2013 een klimroos geplant. Deze groeide zo hard dat we in augustus wat teruggesnoeid hebben. Nu, eind oktober zijn de nieuwe scheuten 2 tot 3 meter gegroeid. Mag ik nu nog terugsnoeien? En een dwarsgroeiende ook?

Anoniem op 10 november 2014 om 13:35

Beste Maud, het was inderdaad een groeizame zomer. Knip de lange scheuten niet helemaal weg, je hebt ze volgend jaar hard nodig. Op de zijscheuten van deze lange takken groeien de meeste bloemen. Probeer ze zo horinzontaal mogelijk vast te binden, in een waaier vorm. Knip alleen de toppen terug die te veel uitsteken. In het voorjaar knip je de zijtakken terug zoals op de video. Als er nog geen zijtakken zijn, ben je snel klaar. Dan is mest geven voldoende.

Anoniem op 22 april 2015 om 10:26

Ik heb een lage klimroos in grote pot, Mme Isaac Pereire, die heeft paar jaar mooi gebloeid op één hoofdtak. Kan ik die afsnoeien om de groei van meer takken te bevorderen?
Nog een vraag ;-), hoe houd ik de grond in de pot gezond?
alvast dank, Marije

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:34

Beste Marije, je kunt deze roos inderdaad terugsnoeien. Er komen dan meer zijtakken. Je kunt hem als klimroos gebruiken, pot hem dan over in een grote pot. Gebruik rozengrond en mest de struik in de zomer met rozenmest. Verder kun je de rozentips op de site eens bekijken. Het maakt niet uit of de roos in een pot staat of in de volle grond. ~Marie

Anoniem op 4 mei 2015 om 06:24

Vorig voorjaar heb ik diverse klimrozen geplant, die mij nu al letterlijk boven het hoofd groeien. De hoofdtakken, die op de top van de rozenboog elkaar voorbij groeien (weer naar beneden), vormen daar vele zijtakken die recht omhoog groeien. Mag ik deze NU terugsnoeien en waar moet ik dan opletten? Bij voorbaat dank, Huub

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:23

Hoi Huub, je zorgt goed voor de rozen. De hoofdtak weer naar beneden buigen is niet nodig. Snoei deze terug op de bovenkant van de boog. Snoei de zijtakken terug tot er nog 3 tot 5 uitgelopen ogen overblijven. Dan snoei je hem op dezelfde manier als in maart. Uit de overgebleven zijscheuten moet hij gaan bloeien. ~Marie

Anoniem op 29 juni 2015 om 20:47

Wij hebben een klimroos die we via een boogje over onze tuindeur heen wilden laten groeien. Nu lijkt dat niet zo goed te gaan en overwegen we deze tak af te knippen. Maar het is best een mooie dikke tak (waar ook weer de meeste zijtakjes en bloemen aanzitten), het is een zijtak vanuit de dikste tak die uit de aarde komt maar is vrijwel net zo dik, dus we vragen ons af of we dit wel kunnen /moeten doen of dat dit te plant zou beschadigen?

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:36

Hoi Claudia, een klimroos tegen een rek groeit het mooist als er meerdere hoofdtakken zijn die omhoog groeien. Wacht op nieuwe grondscheuten, die groeien in de zomer uit de grond. Bindt deze aan het rek, zo kunnen ze de oude scheut vervangen. Knip na de bloei van deze oude scheut de bloemen weg om een herbloei te stimuleren. ~Marie

Anoniem op 27 juli 2015 om 16:43

Mijn Apple Blossom klimroos groeit op een rozenboog. Deze is aan vervanging toe door een breuk. De bloei is inmiddels voorbij. Kan ik hem nu gaan overzetten of kan ik beter tot oktober wachten. Wat doe ik met de drie nieuwe scheuten onderaan? Als vervanging van de 4 jaar oude scheuten gebruiken of als extra .

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:57

Hoi Truus. Rozen kun je pas verplanten als het blad gevallen is. Dat is ongeveer eind oktober. Een ideale tijd om rozen met kale wortels te planten, want dan is de grond nog niet al te koud. Denk er ook aan om nieuwe grond (rozengrond) in het plantgat te doen. Anders kan de nieuwe roos last krijgen van het rozenaaltje. Kijk voor meer tips op: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/rozen-planten

Anoniem op 12 augustus 2015 om 11:45

Ik heb de klimrozen Mazurka
als wat voor soort moet ik deze snoeien??

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:07

Hoi Anja, volg de aanwijzingen van een doorbloeiende klimroos. Dan blijft hij nieuwe knoppen en rozen maken. ~Marie

Anoniem op 28 september 2015 om 15:13

Dag…mijn klimroos bloeit in mei, juni. In de loop van de zomer en herfst soms nog een paar bloemen.
Hij heeft diverse takken ontwikkeld die wilde bloemroosjes opleveren. Die wildbloeiende takken moeten er dus uit maar het is me niet helemaal duidelijk wanneer dat moet gebeuren. Zou het erg jammer vinden wanneer hij volgend jaar niet bloeit.

Dank u wel alvast !

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:44

Hoi Hetty, rozen vragen inderdaad steeds onderhoud. Als je niets doet, nemen de wilde takken het over. Knip de wilde scheuten nu weg, het is nog beter ze af te breken van de hoofdtak, dan komen ze niet snel terug. Knippen met een snoeischaar geeft vlakke wonden, die lopen weer uit met nóg meer takken. De echte klimroos snoei je na de winter. ~Marie

Anoniem op 1 juli 2016 om 14:50

Kan ik een nieuwe klimroos plaatsen op de plek waar al een klimroos gestaan heeft?

Hoi Mart, jazeker. Spit de grond goed diep weg en los, vervang de oude uitgemergelde grond door verse rozengrond. Dan moet het goed gaan. ~Marie

Anoniem op 21 oktober 2016 om 14:03

Ik heb een klim roos boven mijn voordeur – ik kom net terug van vakantie en er zijn een aantal takken zo ver en lang gegroei dat ze in de weg hangen. Tot hoever kan ik ze terug snoeien. En kan dat nu nog?

Beste Emily, gaat het om een doorbloeiende klimroos of om een soort dat alleen in juni/ juli bloeit? Dat is belangrijk om te weten wat betreft het bepalen van het snoeitijdstip. Misschien kan dit artikel je helpen: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/klimrozen-snoeien/

Anoniem op 22 april 2017 om 15:03

wilde takken zijn dat takken met 7 blaadjes aan de stengel van de klimroos?

Beste Alie, een wilde scheut bij een roos is lastig om precies te herkennen Het kan ook een nieuwe scheut zijn. Meestal heeft een wilde scheut meer doorns dan de eigenlijke roos. Ook komt een wilde scheut uit de wortels van de roos. Bij twijfel kun je hem even laten zitten. Gaat het blad er echt totaal anders uitzien dan de ‘moeder’ roos dan de scheut van de plant afscheuren.

Pieter .j.fritz. op 22 augustus 2017 om 12:17

Ik heb dit jaar een klimroos in de tuin deze is goed aangeslagen maar nu geeft hij een aantal rode scheuten (onder) maar heeft wel 5 bladen per zijtak . Zijn dat wilde scheuten en moet ik die weg snoeien ?

Beste Pieter, zijn het dikke, rode scheuten? Dat zijn takken om zuinig op te zijn (geen wilde, die zijn ielig en groen en mogen weg gehaald worden). Ze verjongen de struik en zijn ideaal ter vervanging van een oude tak. Die laatste kun je dan volgend jaar wegnemen.

Joyce op 1 oktober 2017 om 12:44

Wij hebben een klimroos, hij staat er al langer dan 15 jaar in ieder geval. Hij is helemaal verwaarloosd. De blaadjes zijn roestig. In het voorjaar geeft hij wel veel roze roosjes, maar daarna is het eigenlijk geen gezicht meer. Is er nog iets te doen om deze roos te redden? Dank voor uw antwoord.

Beste Joyce, de roest of sterroetdauw toont aan dat de roos niet lekker in zijn vel zit. Stond hij er ooit wel florissant bij? Dan heeft het wellicht niet zo zeer met de omgevingsstandplaats (zonnig, luchtig) te maken, maar met de grond. Rozen houden van een voedselrijke, doorlatende grondsoort. Natte voeten zijn funest bij rozen, dat zal het in jouw geval ook niet zijn want dan was de plant gaan rotten. Bemest je de plant regelmatig? Geef hem wat specifieke rozenmest en werk wat compost rond de voet van de plant. Grote kans dat hij zo weer opknapt.