Wanneer en hoe kun je een hortensia snoeien?

De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhoud, maar wel moet je de hortensia snoeien. Tip: In onze shop vind je een uitgebreide selectie snoeischaren.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Sterk én mooi: hortensia’s

De hortensia is een struik met heel veel pluspunten. Hij is erg sterk en helemaal niet ziektegevoelig. Hij bloeit maar liefst een half jaar aan één stuk door. Daarnaast is hij zeer makkelijk in onderhoud. Eigenlijk is zorgen voor voldoende water het belangrijkste bij deze plant, lees meer bij hortensia verzorging.

Wanneer kun je een hortensia snoeien?

In welke maand kun je een hortensia snoeien? Als je een hortensia gaat snoeien is het belangrijk om eerst na te gaan welke soort je hebt, kijk daarom eerst bij hortensia soorten. De meest bekende soort is de boerenhortensia, met grote bolle bloemen of schermbloemen.

Hortensia’s zijn in twee groepen te verdelen, namelijk bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. Hieronder vind je voor beide groepen een handleiding en video voor het snoeien. Heb je een pluimhortensia, kijk dan bij pluimhortensia snoeien.

Bloeiers op oude knoppen

Binnen de eerste groep vallen de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea aspera en Hydrangea involucrata. Deze soorten bloeien op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd.

Deze hortensia’s hoeven eigenlijk helemaal niet gesnoeid te worden, wel moet je de uitgebloeide bloemen afknippen. Alleen als je vindt dat hij te groot en te breed wordt is snoeien nodig.

  1. Knip na de winter (en altijd vóór 1 maart) altijd de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen. Dit kun je eventueel ook al voor de winter, na de bloei, doen.
  2. Deze struiken moet je nooit in het voorjaar snoeien, omdat ze dan nauwelijks zullen gaan bloeien. Wel kun je in het voorjaar een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zodat de struik zich kan verjongen. Kies dan voor de twijgen die het meest overhangen of de hoogste twijgen.
  3. Wil je je hortensia toch rigoureus verkleinen dan kun je bijvoorbeeld het ene jaar de ene helft van de takken afknippen en het andere jaar de andere helft. Op de gesnoeide stelen zullen dat jaar geen bloemen komen.
  4. Bescherm deze soorten bij late nachtvorst extra tegen de kou, zodat de bloemknoppen niet zullen bevriezen.

Ook zo gek op je hortensia en wil je hem optimaal verzorgen? Bekijk dan al onze video’s en artikelen over de hortensia.

Bloeiers op nieuwe knoppen

Onder groep twee vallen de Hydrangea arborescens en pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeien op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, en bloeien dus ook gewoon door na het snoeien. Hortensia ‘Forever&Ever’ is de enige Hydrangea macrophylla die ook op deze wijze gesnoeid kan worden.

In het vroege voorjaar kun je deze hortensia snoeien.

  1. Je kunt van deze struiken de planten tot vijftien centimeter boven de grond afknippen, voor een mooie compacte plant.
  2. Wil je dat de plant groter wordt, knip dan alleen de bloemen eraf.
  3. Het snoeien van de hortensia ‘Annabelle’ kan altijd wat rigoureuzer, zodat je mooie grote bloemen krijgt.
  4. De planten hoeven in het najaar niet gesnoeid te worden, omdat de oude bloemen de plant beschermen tegen vorst.

Ook zo gek op je hortensia en wil je hem optimaal verzorgen? Bekijk dan al onze video’s en artikelen over de hortensia.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0400, Metallo snoeischaar K-0600 en Metallo snoeischaar K-0100. Direct online een snoeischaar kopen? Ga naar onze shop om de collectie snoeischaren te bekijken.

De Hortensia Forever&Ever hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden, maar als je dat toch wilt doen kan het haast niet fout gaan. Lees meer over deze bijzondere hortensia die ook een Sanoma Tuinaward won.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marjan Bijl op 1 november 2018 om 08:49

Ik heb een kamerhortensia in de pot in de tuin gezet en hij heeft prachtig gebloeid. Geen idee wat voor soort. Hoe en wanneer snoei ik die?

>

vtwonen op 13 november 2018 om 07:23

Beste Marjan, eigenlijk kun je alle hortensia’s prima in het voorjaar snoeien, dus ik zou er nog even mee wachten. De meeste soorten hebben niet per se snoei nodig, maar het is wel slim om in maart de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Verder hoef je er niets aan doen, tenzij hij eens te groot wordt, dan kun je hem gaan inkorten. Succes.

>

Kolenbrander op 26 september 2018 om 14:46

Wij hebben 80 boeren hortensia.s staan aan de walkant,zijn erg mooi maar ze worden te groot.Wij willen ze allemaal tot de grond aan toe afknippen,snoeien.Kunt u ons vertellen wanneer de beste tijd daar voor is.

>

vtwonen (tuinieren) op 27 september 2018 om 17:05

Beste, dat moet een waanzinnig gezicht zijn, 80 boerenhortensia tegelijk in bloei! Het snoeien kun je het beste doen in maart of april, je kunt ze tot vijf centimeter boven de grond afknippen. Let wel op dat ze volgend jaar een jaar over zullen slaan met bloeien. Boerenhortensia’s bloeien op oud hout, en de stengels die na de snoei gevormd worden, vormen het bloeihout voor het jaar erop. Maar soms is het gewoon nodig… succes!

>

Jo op 13 augustus 2018 om 13:22

Door de hitte waren de bloemen verbrand en ik heb de struik flink gesnoeid
Midden in de zomer
Kan dat kwaad?

>

vtwonen (tuinieren) op 20 augustus 2018 om 08:33

Beste Jo, ik weet natuurlijk niet om welk soort struik het gaat, maar heel veel struiken kun je prima in de zomer snoeien. Daarbij komt nog dat het hier gaat om het wegknippen van de dode delen; daar doe je de struik niet meer kwaad mee dan het kwaad dat al geschied is.

>

Jet op 25 augustus 2017 om 15:01

Ik heb een grote hortensia in de tuin staan. Ik denk dat dit de boeren variant is maar hij stond er al voordat wij hier woonden. Hij wordt erg groot en de takken gaan hangen door het gewicht vd bloemen. Tevens is een stuk afgeknipt door een klusjes man die niet z'n ladder kwijt kon. Hoe kan ik deze het beste snoeien? Hij is dus niet meer mooi rond en erg groot

>

vtwonen op 29 september 2017 om 15:57

Beste Jet, om een antwoord te geven is het belangrijk om zeker te weten dat het een boerenhortensia is (Hydrangea macrophylla). Omdat je zegt dat de bloemen zo afhangen, denk ik eerder aan een ‘Annabelle’, en die moet op een geheel andere wijze gesnoeid worden. Zijn de bloemen enorm groot en fijnbloemig? Of meer standaard, van normaal formaat? In het eerste geval is het de Annabelle, die meestal wit van kleur is. Deze kun je in het voorjaar helemaal afknippen, want hij bloeit op jong (nieuw) hout. De boerenhortensia bloeit op oud hout, dus zou je deze helemaal terug knippen, dan verjong je de struik want volgend jaar heeft hij alleen maar nieuwe scheuten, maar hij bloeit dan niet. Als je dat niet erg vindt, kun je het eigenlijk niet fout doen!

>

Anoniem op 11 december 2016 om 12:15

Hoi dick ik heb een snijhortensia deze heeft zwarte takken weet niet hoe ik ze moet snoeien hoopt dat ij dat weet gr rene

>

Anoniem op 22 september 2016 om 11:50

Hallo Dick ik heb een hortensia hydrangea double flower sensation.word te groot wanneer mag ik hem snoeien en hoe ,ik wil hem niet helemaal kort maken

>

Anoniem op 24 oktober 2016 om 08:45

Hoi Marian, als een plant te groot word, moet je altijd snoeien. Knip enkele oude takken weg tot vlak boven de grond. De uitgebloeide bloemen knip je net onder de bloem weg, hier zitten de knoppen voor volgend jaar. Als hij nog steeds te breed is, knip dan de takken voor de helft terug. Zorg dat je nooit meer dan 1/3 deel van de plant wegsnoeit in één snoeibeurt. ~Marie

>

Anoniem op 28 augustus 2016 om 14:47

Ik heb een Hydrangea macrophylla.
Wat betekent het voor de bloemen van volgend jaar als ik in de zomer bloemen afknip voor in een vaas? Tot welke maand kan ik dat probleemloos doen?

>

Anoniem op 16 september 2016 om 08:18

Hoi Regina, zodra de bloemen gaan knisperen als je er in knijpt, zijn ze al aan het indrogen en kun je ze in een vaas met een vingerkootje water laten indrogen. Knip de bloemsteel af, net boven het eerste blad onder de bloem. Zo beschadig je de bloemknop voor komend jaar niet. ~Marie

>

Anoniem op 30 oktober 2015 om 12:04

Hoi Dick, je knapt hem alleen een beetje op door nu de uitgebloeide bloemen weg te knippen. De rest stel je uit tot maart. ~Marie

>

Anoniem op 28 oktober 2015 om 11:37

Hoi, Kan ik een boerenhortensia ook al snoeien in november of moet dit perse in maart gebeuren?

>

Anoniem op 8 oktober 2015 om 08:30

Hoi, zo te horen heb je een oude klimhortensia, die moet je voorzichtig behandelen. Wat je voorstelt is vrij rigoureus. Snoei 1/3 deel van de plant terug op het oude hout, kijk hoe de plant hierop reageert en snoei dan komende zomer nog eens een 1/3 deel terug. Het kost de plant veel kracht om vanuit ‘niets’ weer uit te lopen. Succes. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties