5 tips voor de verzorging van de hortensia

null Beeld Hortensia verzorging
Beeld Hortensia verzorging

De hortensia is een makkelijke plant: hij is winterhard en kent nauwelijks ziekten of plagen. Dat betekent niet je de plant zomaar aan haar lot kan overlaten, want met de juiste verzorging groeit de hortensia uitbundiger en langer dan ooit.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten hortensia's

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) is de meest bekende hortensia. Je herkent ā€˜m aan zijn bolvormige bloemen in roze, rood, wit of blauw. Liefhebbers van rustige kleuren in de tuin zijn dol op de Hortensia Annabelle met haar grote witte bloemen op lange stelen. Verder zie je in veel tuinen de klimhortensia en de eikenbladhortensia, meestal roodgekleurd en met bladeren die lijken op die van de eik. Lees hier meer over alle soorten hortensia’s.

Hoe verzorg je de hortensia?

Zoals gezegd, de hortensia is geen lastpak, maar met deze tips zal hij je belonen met volle, kleurige bloemen.

1. Water geven

Het belangrijkste aan de hortensia verzorging is misschien wel water geven. De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea, en dat woord komt van ā€˜hydro’, wat weer water betekent. Het beste is om de hortensia met regelmaat water te geven, dan blijft hij het mooiste en groeit hij het beste.

Lees verder onder de advertentie

Mocht je het een keer vergeten, dan kan het blad slap gaan hangen. In dat geval moet je de plant direct water geven, dan herstelt hij zich vrij snel. De bloemen kunnen hierdoor echter wel wat bruinverkleuring gaan vertonen.

2. Hortensia bemesten

Omdat de hortensia zo rijk bloeit heeft de plant naast water ook veel meststoffen nodig. Je kunt daarvoor organische, universele meststoffen gebruiken. Deze meststoffen zijn niet alleen goed voor hortensia’s, maar kun je door je hele tuin gebruiken. Meer over deze meststoffen vind je bij tuin bemesten.

3. Zo blijft de blauwe hortensia ook blauw

Wil je echter dat je blauwe hortensia ook blauw blijft en niet naar roze verkleurt, dan heb je andere meststoffen nodig. Tijdens het planten of tijdens het groeiseizoen kun je er dan beter hortensiagrond (op basis van tuinturf) bij doen. Deze grond maakt de grond bij de hortensia zuurder. Met die zure grond en wat extra toevoegingen, zoals hortensia blauwmaker, weet je zeker dat je blauwe hortensia ook mooi blauw blijft. Meer hierover lees je bij hortensia kleuren.

Lees verder onder de advertentie

4. Mulch strooien

De hortensia is een echte waterslurper en houdt van een vochtige - niet kleddernatte - grond. Je kunt de grond een handje helpen door naast de hortensia's een laagje mulch te strooien. Dit kunnen houtsnippers, dennenschors en naaldstrooisel zijn. Let wel op de zuurgraad van het strooisel, hoe meer hoe beter.

Het belangrijkste voordeel van het mulchen van hortensia’s is het vormen van een beschermlaag voor de grond: het geeft de bodem een isolerende laag en het voorkomt dat hij in de zomer te veel en te snel opwarmt. In de winter beschermt de mulchlaag de gevoelige wortels.

5. Hortensia snoeien

Door de hortensia in ieder geval een keer per jaar te snoeien zorg je ervoor dat de plant voller wordt en je kunt de vorm en het formaat zelf in de hand houden. De meeste hortensia’s snoei je in het voorjaar, maar de Annabelle mag wat later in het jaar. Lees hier alles wat je wilt weten over het snoeien van de hortensia.

Lees verder onder de advertentie

In deze video leer je meer over de verzorging van de hortensia:

Aan de slag!

Lees verder onder de advertentie