Over de pluimhortensia
Pluimhortensia's (Hydrangea paniculata) zijn er in verschillende soorten, maar meestal zie je de variant met witte of lichtgroene bloemen. Dit is de Hydrangea paniculata 'Limelite'. Deze hortensia heeft witte, puntige of kegelvormige bloemen. Vanwege de vorm van de bloem en de witte kleur wordt deze pluimhortensia ook wel een schapenkophortensia genoemd. De bloempluimen verkleuren prachtig in de herfst en daarom is de plant tot laat in het jaar nog mooi om naar te kijken. De pluimhortensia kan beter tegen zon en droogte dan de bekende witte, roze en blauwe boerenhortensia. Bekijk hier een overzicht van alle soorten hortensia's.
Soorten pluimhortensia's
Hydrangea paniculata 'Limelight': dit soort pluimhortensia wordt in veel tuinen geplant en heeft opvallend lichtgroene pluimen.
Hydrangea paniculata 'Dart's Little Dot': de laagste soort (80 cm), die lang bloeit en in de nazomer en herfst prachtige verkleuring heeft. Dit soort pluimhortensia kan in pot, vóór in de border of als lage heg.
Hydrangea paniculata 'Burgundy Lace': wordt ongeveer 150 cm hoog en heeft kleine, crème-witte pluimen die na de bloei wijnrood verkleuren.
Hydrangea paniculata 'White Lady': wordt tussen de 120 en 150 cm hoog, heeft een compacte groeiwijze en kleine witbloeiende bloemen.
Meer over soorten pluimhortensia's vind je in de plantenindex.
Wanneer mag je de pluimhortensia snoeien?
Pluimhortensia's zijn bloeiers op nieuwe knoppen: ze bloeien op de takken die in het voorjaar gevormd worden. Eenjarig hout noemen we dit en daarom bloeien de pluimhortensia ook door na een late snoeiing. Dit geldt ook voor de hortensia Annabelle of Hydrangea arborescens. De hortensia op eenjarig hout mag vanaf de maand januari tot vlak boven de grond gesnoeid worden. Vind je de pluimhortensia juist in de winter zo mooi om zijn silhouet? Wacht dan met snoeien tot februari. Doe het in ieder geval voor april.
Hoe snoei je de pluimhortensia?
Je snoeit de pluimhortensia in het vroege voorjaar tot zo'n 10 tot 15 centimeter boven de grond voor een compacte plant. Het ziet er misschien wat rigoureus uit, maar echt: het komt altijd weer goed. Wil je een grote hortensia, dan knip je ook de uitgebloeide bloemen weg tijdens het bloeiseizoen vanaf april en mei tot en met augustus en september. Gebruik voor het snoeien van de pluimhortenisa een gewone snoeischaar, maar zorg er wel voor dat hij scherp en schoon is. Zo voorkom je rafelige takken die daardoor veel kwetsbaarder zijn voor plantenziektes en schimmels. Maak het jezelf makkelijk en werk met een snoeischaar die niet te zwaar is en makkelijk in de hand ligt.
LEES OOK
Snoeigereedschap ontrafeld: deze tools gebruik je voor deze snoeiklussen
Moet de pluimhortensia gesnoeid worden?
De pluimhortensia is met de kale stengels en gedroogde bloemen ook al een mooi gezicht in de tuin en hoeft niet per se gesnoeid worden. Niet snoeien betekent wel dat de plant elk jaar op het oude hout blijft door groeien en daardoor onderaan steeds kaler zal worden. Pluimhortensia snoeien doe je dus vooral voor op de lange termijn.
LEES OOK
Hortensia snoeien: wanneer en hoe pak je dit aan?