Eikenbladhortensia

beeld vtwonen Beeld

De eikenbladhortensia, Latijnse naam Hydrangea quercifolia, is wat minder bekend dan andere Hortensia soorten, maar niet minder mooi. Deze hortensia heeft groene bladeren in de vorm van een eikenblad en deze veranderen in het najaar in een mooie herfstkleur. Quercifolia betekent ook ‘eikenblad’.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Eikenbladhortensia?

In de zomer bloeit de eikenbladhortensia met prachtige witte pluimen die later verkleuren naar roze. De opvallende bloemen van de struik hebben de functie insecten te lokken naar de vruchtbare bloempjes in het midden van de pluimen. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen. De eikenbladhortensia heeft kenmerkende bladeren in de vorm van een eikenblad.

Hoe kan ik de bloemkleur van de Hortensia beïnvloeden?

De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond. Lees meer bij hortensia kleuren veranderen.

Wat voor bodem en plek heeft de Hydrangea quercifolia nodig?

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de eikenbladhortensia snoeien?

De eikenbladhortensia vertakt moeilijk en heeft als een van de weinige hortensia’s baat bij vormsnoei in de eerste paar jaren. Je knipt de takken van de eikenbladhortensia voor een derde in tot boven een aanwezige knop. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel hortensia snoeien. Na een aantal jaren dien je de struiken te verjongen. Hiervoor snoei je in april het oudste kwart van de takken weg. Verwijder uitgebloeide bloemen pas in half mei omdat ze nog beschermen tegen nachtvorst. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak boven de hoogste knop.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Hydrangea quercifolia

Familie

eikenbladhortensia

Latijnse familie

quercifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In april snoeien en mei oude bloemen verwijderen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

licht zuur

Vochtigheid

vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

175

Maximaal

175

Beschrijving

1,75 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus